17.1 C
Stekene
maandag 17 juni 2024

Wielertentoonstelling in Kemzeke ademt de geest van de Flandriens

Herbert Van Dorsselaere (60) is een gepassioneerd verzamelaar van wielermemorabilia. Ter gelegenheid van de jaarlijkse kermis stelt hij zijn collectie tentoon in café De Zwaan. Het resultaat is moeilijk te beschrijven, indrukwekkend of adembenemend zijn gevoelens die het meest in de buurt komen. Iedere wielerliefhebber uit Kemzeke, het Waasland en ver daarbuiten moet een goed excuus hebben om deze unieke tentoonstelling te missen.

FOTO: Marc Van Hoeyland

“Alles is ongeveer acht jaar geleden begonnen nadat ik een cursus fietsenmaker gevolgd had”, vertelt Herbert. “Dan kon ik tegen een schappelijke prijs stukken kopen van twee verzamelaars die noodgedwongen moesten stoppen. Ik was meteen gefascineerd door een oude koersfiets maar vooral door de stalen kaders die tot eind vorige eeuw gebruikt werden. Die ademen nog echt de geest van de Flandriens uit, vechtend tegen weer en wind op de kasseien. En sindsdien is de passie alleen maar gegroeid.”

FOTO: Marc Van Hoeyland

200 truien

“Er staan zo’n 20 fietsen en nog een paar kaders opgesteld. Allemaal uit oerdegelijk staal, behalve eentje: één van de allereerste aluminium kaders.” Maar de grote blikvanger die je meteen overvalt is de enorme bonte verzameling koerstruien. “Ruim 200”, zegt Herbert. “Met daartussen een paar unieke stukken, vaak getekend door de coureurs. Eddy Merckx, Tony Martin, Alejandro Valverde, Freddy Maertens, Mark Cavendish, Mathieu Van Der Poel, Marianne Vos, en de wereldkampioenentrui van Thor Hushovd uit 2010. Een eindeloze reeks toprenners passeren de revue. Ook een uniek stuk van Olaf Ludwig uit de toenmalige DDR. Die moesten hun kledij iedere keer terug inleveren maar na zijn wereldtitel mocht hij één pakje houden. En dat staat nu in Kemzeke te pronken.”

Themahoekjes

In de ruime zaal zijn ook een paar themahoekjes ingericht. Zo is er aandacht voor Eddy Merckx, veldrijden, baanwielrennen en de Wase wielrenners, in het bijzonder de Kemzeekse grootheden Ghislain De Clercq, Sander Cordeel en Thomas De Gendt die ook zijn eerste (voetbal)schoenen in Kemzeke versleten heeft. Verder zijn er oude krantenknipsels, borden van volgwagens, originele kaarten van grote ronden, beertjes uit de grote rondes, veel te veel om op te noemen.”

Praktisch:

  • Café De Zwaan, Kemzekedorp te Kemzeke
  • Open op zondag 25 en maandag 26 september, telkens van 14 tot 18 uur
  • Gratis toegang, een vrije bijdrage in de onkosten is zeker welkom

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings