13.1 C
Stekene
zondag 4 juni 2023

Wielertentoonstelling in Kemzeke ademt de geest van de Flandriens

Herbert Van Dorsselaere (60) is een gepassioneerd verzamelaar van wielermemorabilia. Ter gelegenheid van de jaarlijkse kermis stelt hij zijn collectie tentoon in café De Zwaan. Het resultaat is moeilijk te beschrijven, indrukwekkend of adembenemend zijn gevoelens die het meest in de buurt komen. Iedere wielerliefhebber uit Kemzeke, het Waasland en ver daarbuiten moet een goed excuus hebben om deze unieke tentoonstelling te missen.

FOTO: Marc Van Hoeyland

“Alles is ongeveer acht jaar geleden begonnen nadat ik een cursus fietsenmaker gevolgd had”, vertelt Herbert. “Dan kon ik tegen een schappelijke prijs stukken kopen van twee verzamelaars die noodgedwongen moesten stoppen. Ik was meteen gefascineerd door een oude koersfiets maar vooral door de stalen kaders die tot eind vorige eeuw gebruikt werden. Die ademen nog echt de geest van de Flandriens uit, vechtend tegen weer en wind op de kasseien. En sindsdien is de passie alleen maar gegroeid.”

FOTO: Marc Van Hoeyland

200 truien

“Er staan zo’n 20 fietsen en nog een paar kaders opgesteld. Allemaal uit oerdegelijk staal, behalve eentje: één van de allereerste aluminium kaders.” Maar de grote blikvanger die je meteen overvalt is de enorme bonte verzameling koerstruien. “Ruim 200”, zegt Herbert. “Met daartussen een paar unieke stukken, vaak getekend door de coureurs. Eddy Merckx, Tony Martin, Alejandro Valverde, Freddy Maertens, Mark Cavendish, Mathieu Van Der Poel, Marianne Vos, en de wereldkampioenentrui van Thor Hushovd uit 2010. Een eindeloze reeks toprenners passeren de revue. Ook een uniek stuk van Olaf Ludwig uit de toenmalige DDR. Die moesten hun kledij iedere keer terug inleveren maar na zijn wereldtitel mocht hij één pakje houden. En dat staat nu in Kemzeke te pronken.”

Themahoekjes

In de ruime zaal zijn ook een paar themahoekjes ingericht. Zo is er aandacht voor Eddy Merckx, veldrijden, baanwielrennen en de Wase wielrenners, in het bijzonder de Kemzeekse grootheden Ghislain De Clercq, Sander Cordeel en Thomas De Gendt die ook zijn eerste (voetbal)schoenen in Kemzeke versleten heeft. Verder zijn er oude krantenknipsels, borden van volgwagens, originele kaarten van grote ronden, beertjes uit de grote rondes, veel te veel om op te noemen.”

Praktisch:

  • Café De Zwaan, Kemzekedorp te Kemzeke
  • Open op zondag 25 en maandag 26 september, telkens van 14 tot 18 uur
  • Gratis toegang, een vrije bijdrage in de onkosten is zeker welkom

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in