20.8 C
Stekene
donderdag 20 juni 2024

Gentil Saelens, de snelste man van Koewacht: ‘Ik was nog sneller dan Cavendish’

Kampioen van België op de weg, twee keer de halve finale op het wereldkampioenschap snelheid in Milaan, vier keer kampioen van Oost-Vlaanderen in vier verschillende categorieën op de weg. Wie van Koewacht en bij uitbreiding gans Stekene doet beter dan Gentil Saelens?

Gentil Saelens (90) en zijn echtgenote Stefanie Melis (85) vierden onlangs hun 65-jarig briljanten huwelijksjubileum. ‘Zij is mijn grootste trofee’, zegt Gentil. Op de fiets is zijn snelheid een stuk minder geworden maar Gentil is nog altijd een gepassioneerd verteller over lang vervlogen wielergeschiedenis. Uit het leven gegrepen en onvervalst, al zijn bepaalde uitspraken in dit interview een beetje aangepast voor een ruimer publiek.

‘Ik denk dat ik de oudste nog levende coureur in Stekene ben. Ik was kampioen van België bij de liefhebbers en kampioen van Oost-Vlaanderen bij de nieuwelingen, liefhebbers, onafhankelijken en beroepsrenners. Meer categorieën waren er toen nog niet. De toppers van toen: Fred De Bruyne, Arthur De Cabooter, Poeske Scherens, Jacques Anquetil, Rik Van Looy… ik heb ze allemaal geklopt, ik was nog rapper dan Cavendish in zijn beste dagen. Ik won dertig koersen bij de beroepsrenners waaronder Gent-Gent en Kuurne-Brussel-Kuurne.’

Pruimen

‘Ik haalde de halve finales op het wereldkampioenschap snelheid op de piste in Milaan. In de jaren vijftig zaten wij twaalf uur op een houten bank in de trein terwijl de heren van de wielerbond zich in de wagon-lits lieten soigneren. In het hotel in Milaan lagen er pruimen op tafel, een van de bondsleiders gaf me een klap in mijn gezicht omdat hij dacht dat ik een pruim gegeten had. Ik had er godv…. zoveel goesting in, heb ze niet aangeraakt en dan kreeg je zoiets. Ik kan een boek schrijven over die toestanden.’

Een foto en een tros bananen

‘In die tijd moest er hard gewerkt worden voor een prijsje. We moesten gaan schooien bij de directeurs van de pistes. We hebben dikwijls honger gehad maar in vergelijking met de mensen die in de fabrieken werkten leefden we als koningen. Ik won ooit een koers en de eerste prijs was een foto en een kilo bananen. Ik ben er niet schatrijk van geworden zoals de coureurs vandaag. Na mijn actieve loopbaan hebben we nog vele jaren café gehouden op de Brug in Stekene. Van de gemeente Stekene heb ik wel een schoon schouwstuk gekregen. Da’s beter dan in Zelzate, ik ben van afkomst Zelzatenaar en ben ik 1952 naar Stekene gekomen. Ik kreeg daar een gouden horloge, ze moesten enkel mijn naam en mijn titel nog graveren. Ik wacht er nog altijd op.’

Puerto Rico

‘Ik trok ook naar de Ronde van Puerto Rico. In de bergen moest je laveren tussen de rotsblokken. Ik won daar de laatste rit voor de Colombiaan Ramon Hojos. In Middelburg beleefde ik de schrik van mijn leven: die Hollanders reden je gewoon van de baan om de premies te kunnen pakken. Voor de koers tussen Antwerpen en Luik zat een Duitser zowaar biefstuk friet te eten. Zoooo’n biefstuk (de grote handen van Gentil zijn nog te klein)! We vertrokken meewind tegen zestig per uur en wie moest er eerst lossen? Juist ja, die met zijn biefstuk.’

Koersen werden niet verkocht…

Werd er nooit een koersje verkocht? ‘Neen, dat bestond niet’, zegt Gentil al lachend. ‘Bij de jeugd vroeg al eens een plaatselijk coureurken of hij mocht winnen. Bij de beroepsrenners was er één die iedereen uitbetaalde om te winnen als hij in de ontsnapping zat. In West-Vlaanderen wemelde het van de bookmakers. Die gaven dan al eens drinkbus door met een briefje wie er zeker niet mocht winnen want als er te veel geld op stond waren die mannen failliet. Ach, als ik wat slimmer was geweest had ik meer geld verdiend, maar het is mooi geweest’, besluit Gentil.

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings