17.1 C
Stekene
zaterdag 18 mei 2024

Wielermuseum Klein-Sinaai: een uitnodiging om met open handen te leven

BIJ mijn bezoek aan het wielermuseum in de kerk van Klein-Sinaai krijg ik van diaken Jacques Van Daele en zijn vrouw Ann Gyselinck een medaille van de Onze-Lieve-Vrouw van de Fietsers, naar een ontwerp van de plaatselijke kunstenares Dédée Van Vlasselaer. “De Onze-Lieve-Vrouw staat afgebeeld met open handen en symboliseert perfect de filosofie waarvoor het wielermuseum staat: dankbaarheid voor alles wat geschonken wordt en een uitnodiging om met ‘open handen’ te leven. Op een bescheiden manier werken we aan een betere wereld!”

Welkom in een uniek museum met 550 truien, 40 fietsen, wielermemorabilia, krantenknipsels en talloze andere fietsattributen dat jaarlijks meer dan 2.500 bezoekers over de vloer krijgt.Het wielermuseum is een vervolg op een idee van Raf David. De toenmalige pastoor van de parochie raakte gecharmeerd door een Franse kapel ter bescherming van de fietsers gevestigd in het Franse Labastide d’Armagnac.

In 1996 werd daarom een grot/bedevaartsoord gebouwd voor de fietsers naast de kerk van Klein-Sinaai. Legendarische renners als Eddy Merckx, Lucien Van Impe, Alberto Contador, Francesco Moser, Fabian Cancellara, Remco Evenepoel, Wout Van Aert, Mathieu van der Poel en nog vele andere beroemdheden schonken een truitje. De collectie werd zo groot dat er moest uitgeweken worden naar de aanpalende kerk. Op die manier kreeg de kerk een nieuwe nevenbestemming als wielermuseum, dit alles goedgekeurd door het bisdom.

Elk nadeel heb zijn voordeel

Jacques Van Daele is voorzitter van het Comité O.L.V. van de fietsers dat het museum uitbaat en deel is van vzw ‘Klein-Sinaai leeft’. De kerkfabriek is eigenaar van het kerkgebouw. Het wielermuseum krijgt een ruimte – twee zijbeuken – toebedeeld in de kerk dankzij een fijne samenwerking.

De toekomst van de kerk van Klein-Sinaai hing begin deze eeuw aan een zijden draadje. “Op Paaszondag 2000 implodeerde de verwarmingsketel van de kerk met een enorme roetwalm tot gevolg, de witte muren blakerden zwart. Het kerkgebouw verkeerde jarenlang in een lamentabele toestand. Overleg tussen het bisdom en het huidige gemeentebestuur resulteerde uiteindelijk in het behoud van het gebouw. Vanuit de gemeente kwam de belofte om subsidies te verstrekken wanneer het wielermuseum een onderkomen kon vinden in de kerk. Het bisdom ging akkoord mits het liturgische karakter overeind bleef. De ‘redding’ van de kerk bewijst de stelling van Johan Cruijff: ‘Elk nadeel heb zijn voordeel.’”

Iedere trui is welkom

Pal tegenover het wielermuseum nodigen de zon, gerstenat en het terras van Café De Oude Route uit om verder te keuvelen, passie voor de wielersport gekruid met filosofische wijsheden. “Er is een blijvende interesse in ons wielermuseum, van alle kanten komen er nog schenkingen binnen. Het is een wisselwerking: het enthousiasme van vele fiets- en wielerliefhebbers werkt aanstekelijk en zorgt voor nieuwe impulsen. Dat is de charme van het museum: mensen zijn fier om hun wielertrui te schenken. Ze ervaren de vreugde om te delen. Bij de start moesten we echt op zoek naar wielerattributen maar dat is nu al lang niet meer het geval. Ieder truitje is welkom zowel van een kampioen als van een wielertoerist. Kampioenen hebben wij nodig maar in essentie is het museum er toch vooral voor de ‘doorsnee’ wielertoerist.”

Tussen 1 april en 1 oktober kan je elke zondag van 14 tot 17 uur terecht in het Wielermuseum, met dank aan een tiental gepassioneerde vrijwilligers.

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings