15.9 C
Stekene
zaterdag 3 juni 2023

Relgieus erfgoed in Kemzeke: inzegening van gerenoveerde O.L. Vrouw van Lourdes kapel

DE O.L. Vrouw van Lourdes Kapel in de Regentiestraat is één van de weinige stukjes religieus erfgoed in Kemzeke en opgenomen op de inventarislijst van erfgoed Vlaanderen. Zondag 22 mei werd de gerenoveerde kapel ingezegend onder een ruime publieke belangstelling. Nadien konden de aanwezigen genieten van een hapje en een drankje in de tuin van Emilie’s Boutique, gelegen pal naast de kapel.

De kapel, bijna anderhalve eeuw oud, bevond zich in slechte staat en op vraag van de kerkfabriek Sint-Jacobus werd besloten om een nieuwe vloer te leggen, het startpunt voor verdere ingrijpende herstellingen. Bij de uitbraak van de oude vloer werd immers vastgesteld dat de bestaande replica van de Lourdes grot in de kapel op instorten stond en besloten tot een totale nieuwe herinrichting.

Een blauwe sterrenhemel

De kapel beschikt over een aantal bijzondere beelden waaronder het beeld van de verschenen Maria de onbevlekt Ontvangene op een centrale plaats vooraan en geflankeerd door twee nieuwe glasramen. De symbolen van de Franse lelies die voorkomen in glasramen zijn een verwijzing naar Lourdes in Frankrijk. Voorts is er nog een beeld van de knielende Bernadette Soubirous aan de zijkant. De beelden zijn geplaatst onder een blauwe sterrenhemel.

Dankzij de leden van de kerkfabriek, tal van vrijwilligers, minutieus vakmanschap, een onuitputtelijk engelengeduld en de samenwerking met het gemeentebestuur van Stekene is de nieuwe binneninrichting van de kapel een pareltje geworden. De toekomst van de kapel is hiermee verzekerd als een volwaardige bidplaats of een serene bezinningsruimte.

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in