15.1 C
Stekene
zaterdag 18 mei 2024

Een spannende verhalenwandeling rond Klein-Sinaai

DE voormalige abdij van Boudelo in Klein-Sinaai heeft nog lang niet al zijn geheimen prijsgegeven en blijft tot de verbeelding spreken. De abdij inspireerde tot talloze boeken, een monument, opgravingen, aandacht van internationale wetenschappers en nog zoveel meer. Sinds enkele weken is er nu ook een prachtige en leerrijke wandeling van 5km rond het thema ‘De heks van Boudelo’.

Directeur Wim De Bruyn en juf Amber Van Geit van de Vrije Basisschool Tuimelaar, en Tony De Wilde (Genootschap van Boudelo) kwamen op het idee om de kinderen van het vierde leerjaar een oud verhaal van Abraham Hans te laten inlezen: ‘De heks van Boudelo’. Tony De Wilde zette het verhaal uit het oud-Nederlands om in een gemoderniseerde versie. “Het verhaal speelt zich af in 1584, zes jaar nadat de abdij in 1578 een laatste genadeslag kreeg door de Gentse calvinisten. Na hun vlucht naar Keulen keren enkele monniken terug. De schade is niet te overzien. De kleine Walter is vermist. Bij de puinmassa zitten niet alleen veel wolven maar er is ook een angstaanjagende heks die de mensen de stuipen op het lijf jaagt. Of zit er meer achter? De wandeling is brandend actueel want de wolven kwamen recent na 150 jaar afwezigheid terug, of is dat toeval?”

Zoeken naar een geheim woord

Het verhaal telt 9 delen, elk deel is via een QR-code te beluisteren op een tussenstop rond Klein-Sinaai. Elk geluidsfragment past bij het landschap waar je voorbij wandelt. Na elk beluisterd deel krijg je een vraag, het correcte antwoord zorgt voor een letter. Door het verzamelen van de 9 letters kom je achter het geheime woord.

Stekense scholen leren over erfgoed

De wandeling kadert in het project ‘Erfgoedredders’ van de provincie Oost-Vlaanderen in samenwerking met Erfpunt, waarbij kinderen worden aangemoedigd om over erfgoed te leren. “Erfgoedredders is een educatief traject dat elk jaar wordt uitgerold in een paar gemeenten. In Stekene werden alle basisscholen uitgedaagd om deel te nemen met één of meer klassen van de tweede graad. Naast Tuimelaar zetten ook De Molenberg, Toermalijn, De 3 Beuken en Basisschool 7-Sprong hun schouders onder het project.

Nu corona achter de rug ligt is deze wandeling een uitgelezen kans voor toeristen, wandelaars, gezinnen en scholen om het mooie Klein-Sinaai en zijn omgeving te verkennen.”

“Voor de kinderen van VBS Tuimelaar was het inlezen van het verhaal een bijzondere ervaring. Op een speelse manier kwamen ze meer te weten over de geschiedenis van de streek maar leerden ook nieuwe woorden en begrippen zoals een ‘baljuw’ of een ‘tichel’, het dialect voor een tegel. Nu corona achter de rug ligt is deze wandeling een uitgelezen kans voor toeristen, wandelaars, gezinnen en scholen om het mooie Klein-Sinaai en zijn omgeving te verkennen,” besluit Tony De Wilde.

Info: de wandeling start aan de kerk van Klein-Sinaai of Café De Oude Route.

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings