13.4 C
Stekene
vrijdag 2 juni 2023

Een spannende verhalenwandeling rond Klein-Sinaai

DE voormalige abdij van Boudelo in Klein-Sinaai heeft nog lang niet al zijn geheimen prijsgegeven en blijft tot de verbeelding spreken. De abdij inspireerde tot talloze boeken, een monument, opgravingen, aandacht van internationale wetenschappers en nog zoveel meer. Sinds enkele weken is er nu ook een prachtige en leerrijke wandeling van 5km rond het thema ‘De heks van Boudelo’.

Directeur Wim De Bruyn en juf Amber Van Geit van de Vrije Basisschool Tuimelaar, en Tony De Wilde (Genootschap van Boudelo) kwamen op het idee om de kinderen van het vierde leerjaar een oud verhaal van Abraham Hans te laten inlezen: ‘De heks van Boudelo’. Tony De Wilde zette het verhaal uit het oud-Nederlands om in een gemoderniseerde versie. “Het verhaal speelt zich af in 1584, zes jaar nadat de abdij in 1578 een laatste genadeslag kreeg door de Gentse calvinisten. Na hun vlucht naar Keulen keren enkele monniken terug. De schade is niet te overzien. De kleine Walter is vermist. Bij de puinmassa zitten niet alleen veel wolven maar er is ook een angstaanjagende heks die de mensen de stuipen op het lijf jaagt. Of zit er meer achter? De wandeling is brandend actueel want de wolven kwamen recent na 150 jaar afwezigheid terug, of is dat toeval?”

Zoeken naar een geheim woord

Het verhaal telt 9 delen, elk deel is via een QR-code te beluisteren op een tussenstop rond Klein-Sinaai. Elk geluidsfragment past bij het landschap waar je voorbij wandelt. Na elk beluisterd deel krijg je een vraag, het correcte antwoord zorgt voor een letter. Door het verzamelen van de 9 letters kom je achter het geheime woord.

Stekense scholen leren over erfgoed

De wandeling kadert in het project ‘Erfgoedredders’ van de provincie Oost-Vlaanderen in samenwerking met Erfpunt, waarbij kinderen worden aangemoedigd om over erfgoed te leren. “Erfgoedredders is een educatief traject dat elk jaar wordt uitgerold in een paar gemeenten. In Stekene werden alle basisscholen uitgedaagd om deel te nemen met één of meer klassen van de tweede graad. Naast Tuimelaar zetten ook De Molenberg, Toermalijn, De 3 Beuken en Basisschool 7-Sprong hun schouders onder het project.

Nu corona achter de rug ligt is deze wandeling een uitgelezen kans voor toeristen, wandelaars, gezinnen en scholen om het mooie Klein-Sinaai en zijn omgeving te verkennen.”

“Voor de kinderen van VBS Tuimelaar was het inlezen van het verhaal een bijzondere ervaring. Op een speelse manier kwamen ze meer te weten over de geschiedenis van de streek maar leerden ook nieuwe woorden en begrippen zoals een ‘baljuw’ of een ‘tichel’, het dialect voor een tegel. Nu corona achter de rug ligt is deze wandeling een uitgelezen kans voor toeristen, wandelaars, gezinnen en scholen om het mooie Klein-Sinaai en zijn omgeving te verkennen,” besluit Tony De Wilde.

Info: de wandeling start aan de kerk van Klein-Sinaai of Café De Oude Route.

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in