16.1 C
Stekene
maandag 20 mei 2024

Atletiek Volharding maakt optimaal
gebruik van nieuwe piste in centrum:
‘Hét uithangbord van onze club’

Op 3 juli 2021 werd de gloednieuwe atletiekpiste in Stekene plechtig ingehuldigd. Bijna een jaar later wordt die gretig gebruikt. Voornamelijk door Atletiekclub Volharding Stekene. Terwijl trainer Veerle Van Campenhout met een tiental jongeren de wekelijkse training afwerkt geeft Erwin Van Campenhout een inzicht in de mogelijkheden van de club. Erwin begon in 1994 als trainer bij de club, werd later bestuurslid en is nu nog lid van de Stekense sportraad. Met zo’n achtergrond was hij logischerwijze van kortbij betrokken in de opvolging van de aanleg van het visitekaartje van de club.

‘De VZW Volharding is lid van de Vlaamse Atletiekliga (VAL) maar binnen Volharding hebben we twee kernen: eentje in Beveren en eentje in Stekene. Wij hebben in Stekene een eigen bestuur, eigen trainers en een volledig autonome werking maar bij officiële wedstrijden treden we samen met Beveren onder de naam Volharding naar buiten. Maar de onkosten en inkomsten van de aparte organisaties blijven binnen de kern. Het voordeel zit hem in de centrale communicatie naar de VAL toe, er is één gezamenlijk secretariaat en dat ontlast onze werking.’

Het Nafi-gevoel

‘Momenteel hebben we in Stekene ongeveer 150 leden. Dat begint vanaf zeven jaar, een einddatum kan je er niet op kleven maar onze oudste atleten zijn rond de 35. Vooral bij de jongeren hebben we iets meer meisjes dan jongens, de jongens willen allemaal voetballen. En atletiek krijgt veel minder aandacht in de media.’

Hebben de goede prestaties van de laatste jaren dan geen impact? Is er geen Nafi-gevoel zoals dat indertijd bij Kim en Justine wel het tennis een boost gegeven heeft?

‘We hebben inderdaad goede atleten in België en misschien heeft dat wel een beetje impact gehad maar die boost is er niet gekomen. De grootste troef was voor ons de aanleg van de nieuwe piste. We doen ook geen actieve ledenweving meer in de scholen. Eigenlijk hebben we momenteel het maximum om nog een goede werking te kunnen garanderen. Maar goede atleten kunnen we altijd gebruiken’, lacht Erwin. ‘Je kan atletiek niet vergelijken met andere sporten die één echte discipline zijn. Atletiek is een combinatie van allerlei sporten. Alleen al de loopnummers gaan over een heel breed spectrum van sprint tot marathon met daarbij ook nog steeple en horden. De korte loopnummers zijn veruit het populairst. Wie bieden in Stekene niet alle andere nummers aan. Vroeger hadden we een steeplebak (met een waterplas) en voor het nieuwe terrein moesten er keuzes gemaakt worden. Er was ook een aanloopstrook voorzien voor de polsstok maar geen mat en er is geopteerd voor een mat met opbergkast voor het hoogspringen. Mensen die toch een andere discipline willen kunnen terecht bij onze zusterclub in Beveren.’

Officiële Piste

Hét uithangbord van Volharding is uiteraard de schitterende nieuwe piste. ‘Die is volledig conform de internationale normen, de vorige sintelpiste was volledig verouderd, deze is in kunststof. We delen die accommodatie met de joggingclub en de scholen. Vroeger was jogging en atletiek één club maar omdat de werking en de belangen toch niet dezelfde zijn hebben we vandaag twee autonome clubs. Sinds de Broedersschool in Stekene nu ook een sportrichting heeft gebruiken zij de piste vrij intens. Er is met hen ook een afspraak om de materialen voor bijvoorbeeld het verspringen te kunnen gebruiken. De gemeentediensten staan in voor het onderhoud van de piste en de omgeving daarrond. Maar tussendoor springen wij wel bij, zoals in de herfstperiode wanneer de bladeren vallen. Je kan niet van de gemeente verlangen dat die hier alle dagen staan. Wij ruimen die dan wel op en het afvoeren daarvan gebeurt in overleg met de gemeentediensten, die communicatie verloopt heel vlot.’

Persoonlijke doeleinden

‘We hopen wat meer medewerkers en trainers aan te trekken om op die manier meer nieuwe actieve atleten te kunnen opvangen en begeleiden. Maar daarnaast ook de volwassenenwerking verder te kunnen uitbouwen. Wij zien binnen de club vooral interesse in het trainen voor persoonlijke doeleinden, om fit te blijven zeg maar. De interesse om ook deel te nemen aan wedstrijden is minder aanwezig. De laatste jaren zien we hier wel een positieve trend, dat de competitiedrang hoger wordt maar ook hier heb je dan weer de nodige begeleiders nodig. De trainingen gaan ook tijdens de wintermaanden door. Enkel in juli zijn er veel atleten en trainers op vakantie, dat wordt dan wel bekeken om in andere groepjes te kunnen trainen. Wij hebben weinig mogelijkheden om tijdens de wintermaanden uit te wijken naar de sporthal. Enerzijds omdat daar voorrang gegeven wordt aan de clubs die daar permanent hun werking hebben, van december tot februari hebben we daar wel een paar uurtjes.’

Organisaties

‘26 mei waren er jeugdwedstrijden en in augustus is er een open meeting­ van kadetten tot seniors met niet enkel loopnummers. Tenslotte is er onze familiedag. Dat deden we al bij de opening van de piste, kon door corona niet meer doorgaan maar in oktober doen we dat opnieuw. Kinderen en volwassenen worden in groepjes ingedeeld en krijgen atletiek-gerelateerde opdrachten in spelvorm. Een ganse namiddag plezier en daar koppelen we een etentje aan’, besluit Erwin.

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings