15.1 C
Stekene
zaterdag 18 mei 2024

Silvia Verdurmen gidst u doorheen het Waasland

SILVIA Verdurmen uit Kemzeke volgde de voorbije tweeënhalf jaar een opleiding tot gids bij CVO Groeipunt in Gent, een Centrum voor volwassenenonderwijs. Een pittige opleiding op welhaast universitair niveau rond geschiedenis, kunstgeschiedenis, landschapslezen, markt en klanten, rondleiden in de praktijk. “Een gids is geen beschermd beroep, iedereen die dat wil kan gidsen, je hoeft er geen opleiding voor te volgen. Maar je merkt wel vaak het verschil tussen mensen met en zonder een opleiding.”

“Het basisjaar bestaat uit vijf modules, een zwaar pakket zeker als je ook nog een vaste job hebt zoals ik. Het gaat om veel theorie maar vooral ook praktijk. In de modules ‘Markt en klant’ en ‘Rondleiden in de praktijk’ leren we ons verhaal af te stemmen op de vraag van klanten. De bezoekers die op een rondleiding afkomen ken je doorgaans niet, je zet dus een stap in het onbekende.”

Daarnaast maken ook drie inhoudelijke modules deel uit van de opleiding. “In de module geschiedenis gaan we heel ver terug tot in Mesopotamië, eigenlijk wat je allemaal in het middelbaar onderwijs ziet, maar dan op een half jaar. Dat is super interessant maar je moet er wel je tanden inzetten. De drie vakken zijn een ‘kapstok’ waar je de rest van je verhaal aan kan ophangen. Hoe meer je weet, hoe beter. De cursus kunstgeschiedenis opende me echt de ogen. Wanneer ik nu door een straat loop in Antwerpen kan ik meestal de bouwstijl en –periode op de juiste manier inschatten. Ik leerde op een andere manier kijken.’

Ik vind het vooral leuk om een verhaal telkens op een andere manier te brengen.”

Landschapslezen betreft onder meer aspecten over geografie en geologie, vanaf de prehistorie. “Het ontstaan van de Moervaartdepressie kwam aan bod, waarom dat er gekomen is, waarom het nog steeds een drassig gebied is. Het verschaft me inzichten waar ik vooraf geen vermoeden van had.”

Gidsen is geen lesgeven

“Leren gidsen is vanzelfsprekend een belangrijk onderdeel van de opleiding. Je moet openstaan voor suggesties en kritiek, voor sommige cursisten is dit er teveel aan en haken af. Gidsen is geen lesgeven, het is ook niet showen hoeveel je weet. Je moet je verhaal boeiend brengen en altijd gelinkt aan iets wat je ziet. Sommige mensen willen nieuwe inzichten en kennis verwerven, andere mensen zijn meer gebaat met een rondleiding waarin een vleugje humor nooit weg is. Een groep pubers is een ander publiek dan leden van het Davidsfonds. Je probeert met andere woorden je publiek in te schatten en op voorhand je rondleiding aan te passen, maar ook op het moment zelf moet je kunnen improviseren en heel flexibel inspelen op een situatie.”

Regiogids Waasland

Silvia, die al geruime tijd gids is bij ‘Verbeke Foundation’, rondde haar basisopleiding en een theoriejaar rond het Waasland succesvol af en is nu bezig met haar eindmodule ‘Regiogids Waasland’. Toeristische diensten en organisaties zullen daarna een beroep kunnen doen op Silvia als een erkend regiogids. “We krijgen geen les meer maar moeten diverse opdrachten afhandelen, onder meer via uitstappen ter plaatse. Ik ben hier dan wel geboren en getogen, toch raakte ik nog een aantal keren gefascineerd door de diversiteit van het Waasland. Wat me heel erg bijbleef was de landschappelijke schoonheid en geschiedenis rond Bazel, Kruibeke en Rupelmonde.”

Voorts volgde Silvia nog diverse rondleidingen op uiteenlopende locaties zoals rond de Durme in Lokeren of het Vijd-evenement in Beveren. “Wij schrijven er telkens kritische verslagen en reflecties over. Door te reflecteren leer je veel bij: hoe zou ik het aanpakken, welke feedback kwam ter sprake, hoe zou ik het anders kunnen organiseren, vragen stellen, mensen uit hun ‘kot’ trekken. Je leert technieken of personages spelen. Ik vind het een heerlijke tijd, ik amuseer me te pletter. Ik vind het vooral leuk om een verhaal telkens op een andere manier te brengen op het niveau en het verwachtingspatroon van de deelnemers. Daar doe ik het voor.”

Rondleiding in Kemzeke

Voor haar eindwerk verzorgt Silvia een rondleiding door haar ‘eigen’ Kemzeke. “Ik heb al gigantisch veel info verzameld en bekeek nog net de film ‘Kemzeke 1965’, het jaar waarin de eerste keer de wielerwedstrijd ‘Omloop van het Waasland’ werd georganiseerd. Mijn bronnen haal ik onder meer uit het archief van Kemzeke, oud-gemeenteraadslid Jos Eeckhout is een waardevolle informant, daarnaast krijg ik hulp van D’Euzie en ook bij KOKW (Koninklijke Oudheidkundige Kring van het Land van Waas) vind ik altijd wel interessante verhalen.”

De rondleiding in het centrum van Kemzeke belooft enkele verrassingen en onthullingen. Silvia licht alvast een tipje: “In het klooster van Kemzeke lagen na WO II een paar bijzondere dingen opgeslagen. Na mijn eindexamen hoop ik mijn rondleiding in Kemzeke aan een breed publiek te kunnen aanbieden. Wie nieuwsgierig is geworden, is absoluut welkom om vanaf deze zomer mee te wandelen op ontdekkingstocht door ons boeiende, veelzijdige Kemzeke.”

“Wat heel weinig mensen weten is dat het klooster van Kemzeke na WO II gebruikt werd als opslagplaats om oorlogstuig te verzamelen. Kijk, dit en nog zoveel meer andere boeiende feiten kom je te weten op de rondleiding op zondag 12 juni.”

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings