9 C
Stekene
vrijdag 19 april 2024

De kracht van hooggevoeligheid

STAP voor stap: dat is het motto van coach Kristien Creve uit de Hellestraat in Stekene. Haar praktijk luistert naar de naam ‘Vlindering’. Een vlinder is eerst een rups, komt dan in een cocon, voelt zich er veilig of angstig. Een vlinder is ook mooi, maar ziet zijn eigen vleugels niet. Een individuele coaching door Kristien zet mensen met hooggevoeligheid op weg naar andere inzichten. Bij een kopje thee of koffie kom je op verhaal en wordt er echt naar jou geluisterd.

In 2018 startte Kristien haar praktijk, voordien was ze actief als zelfstandig sociaal verpleegster en maatschappelijk werkster bij de CM. Bijkomende opleidingen – life coach, holistische voedingsdeskundige, stress- en burn-out coach en groeibegeleider – gaven haar leven een nieuwe wending. “Vlindering staat voor life coaching en ontmoeting. Ik begeleid zowel volwassenen als kinderen die hoogsensitief zijn. Daarnaast organiseer ik workshops rond hoogsensitiviteit, dit samen met zielsmaatje en collega coach Karen d’Hooge van ’t Hooghe huis. Een tweede luik is het advies bij chronische aandoeningen, vermoeidheid, pijn en overgewicht.”

1 op de 5 is hoogsensitief

Kristien Creve benadrukt dat hoogsensitiviteit een prachtige gave is. “Het is geen ziekte of een stoornis, maar een persoonlijkheidseigenschap, één op de vijf mensen ervaart de kracht van hooggevoeligheid. Het zijn mensen met een aangeboren scherp zenuwstelsel, de rechter hersenhelft is beter ontwikkeld dan de linker, dit is trouwens wetenschappelijk bewezen. Prikkels zowel auditief, visueel maar ook op het vlak van smaak, komen veel sterker en in hogere mate binnen. Hoogsensitieve mensen voelen ook heel snel situaties aan, zijn zeer empathisch. De valkuil hierbij is dat ze over hun grenzen laten heenlopen en zich te verdraagzaam opstellen, en zowel de redders- als slachtofferrol op zich nemen.”

Steuntje in de rug

Mensen zijn zich vaak niet bewust van hun hoogsensitiviteit. “Een intakegesprek kan al verhelderend werken, in een vervolgtraject gaan we op zoek naar meer balans om dichter bij jezelf te komen. Voor sommige mensen volstaan enkele coaching sessies, anderen komen af en toe terug voor een steuntje in de rug. Iedereen is anders, daarom werk ik ook altijd op maat van mijn cliënten.”

Kindercoaching en groeibegeleiding

Naast volwassenen voelen ook steeds meer kinderen zich thuis in de warme omgeving van Vlindering. “Hoogsensitiviteit bij jonge kinderen wordt vaak niet op de juiste manier ingeschat. Kinderen die snel overprikkeld raken worden nog al eens in een vakje geduwd, voelen zich daardoor onzeker en raken het spoor bijster. Ik bied ze graag handvaten aan en ondersteun hen met behulp van verhalen, creativiteit en spel.”

Kijken en luisteren zonder een oordeel te vellen

. Ik kijk en luister naar een persoon in zijn totaliteit zonder een oordeel te vellen.

De afgelopen jaren is er een forse toename van coaches allerhande. Hoe kan je nog het verschil maken? “Alles draait rond empathie en inlevingsvermogen. Ik kijk en luister naar een persoon in zijn totaliteit zonder een oordeel te vellen. Een goede coach is geduldig, zacht maar ook duidelijk. Duidelijkheid breekt vaak emoties van verdriet, angst, blijdschap of boosheid open. Voorts opteer ik voor een laagdrempelige aanpak. Dankzij het inspiratieplatform ‘Stroom Plug In & Connect’ krijg ik regelmatig feedback en frisse inzichten. Ook met Karen sparren we regelmatig in alle veiligheid.’

FOTO: bever

Wegwijzer

Kristien Creve ziet haar rol vooral als een vertrouwenspersoon en coach die mensen een eind op weg helpt. “Bij de aanvang van een traject beloof ik niks, ik zeg altijd tegen mijn gasten dat ze het zelf kunnen doen, op het tempo dat zij aankunnen, ik wijs hen hoogstens een weg. Daardoor zie ik mensen groeien en langzaam maar zeker uit hun cocon stappen.”

Info: www.vlindering.com

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings