10.7 C
Stekene
donderdag 1 juni 2023

De kracht van hooggevoeligheid

STAP voor stap: dat is het motto van coach Kristien Creve uit de Hellestraat in Stekene. Haar praktijk luistert naar de naam ‘Vlindering’. Een vlinder is eerst een rups, komt dan in een cocon, voelt zich er veilig of angstig. Een vlinder is ook mooi, maar ziet zijn eigen vleugels niet. Een individuele coaching door Kristien zet mensen met hooggevoeligheid op weg naar andere inzichten. Bij een kopje thee of koffie kom je op verhaal en wordt er echt naar jou geluisterd.

In 2018 startte Kristien haar praktijk, voordien was ze actief als zelfstandig sociaal verpleegster en maatschappelijk werkster bij de CM. Bijkomende opleidingen – life coach, holistische voedingsdeskundige, stress- en burn-out coach en groeibegeleider – gaven haar leven een nieuwe wending. “Vlindering staat voor life coaching en ontmoeting. Ik begeleid zowel volwassenen als kinderen die hoogsensitief zijn. Daarnaast organiseer ik workshops rond hoogsensitiviteit, dit samen met zielsmaatje en collega coach Karen d’Hooge van ’t Hooghe huis. Een tweede luik is het advies bij chronische aandoeningen, vermoeidheid, pijn en overgewicht.”

1 op de 5 is hoogsensitief

Kristien Creve benadrukt dat hoogsensitiviteit een prachtige gave is. “Het is geen ziekte of een stoornis, maar een persoonlijkheidseigenschap, één op de vijf mensen ervaart de kracht van hooggevoeligheid. Het zijn mensen met een aangeboren scherp zenuwstelsel, de rechter hersenhelft is beter ontwikkeld dan de linker, dit is trouwens wetenschappelijk bewezen. Prikkels zowel auditief, visueel maar ook op het vlak van smaak, komen veel sterker en in hogere mate binnen. Hoogsensitieve mensen voelen ook heel snel situaties aan, zijn zeer empathisch. De valkuil hierbij is dat ze over hun grenzen laten heenlopen en zich te verdraagzaam opstellen, en zowel de redders- als slachtofferrol op zich nemen.”

Steuntje in de rug

Mensen zijn zich vaak niet bewust van hun hoogsensitiviteit. “Een intakegesprek kan al verhelderend werken, in een vervolgtraject gaan we op zoek naar meer balans om dichter bij jezelf te komen. Voor sommige mensen volstaan enkele coaching sessies, anderen komen af en toe terug voor een steuntje in de rug. Iedereen is anders, daarom werk ik ook altijd op maat van mijn cliënten.”

Kindercoaching en groeibegeleiding

Naast volwassenen voelen ook steeds meer kinderen zich thuis in de warme omgeving van Vlindering. “Hoogsensitiviteit bij jonge kinderen wordt vaak niet op de juiste manier ingeschat. Kinderen die snel overprikkeld raken worden nog al eens in een vakje geduwd, voelen zich daardoor onzeker en raken het spoor bijster. Ik bied ze graag handvaten aan en ondersteun hen met behulp van verhalen, creativiteit en spel.”

Kijken en luisteren zonder een oordeel te vellen

. Ik kijk en luister naar een persoon in zijn totaliteit zonder een oordeel te vellen.

De afgelopen jaren is er een forse toename van coaches allerhande. Hoe kan je nog het verschil maken? “Alles draait rond empathie en inlevingsvermogen. Ik kijk en luister naar een persoon in zijn totaliteit zonder een oordeel te vellen. Een goede coach is geduldig, zacht maar ook duidelijk. Duidelijkheid breekt vaak emoties van verdriet, angst, blijdschap of boosheid open. Voorts opteer ik voor een laagdrempelige aanpak. Dankzij het inspiratieplatform ‘Stroom Plug In & Connect’ krijg ik regelmatig feedback en frisse inzichten. Ook met Karen sparren we regelmatig in alle veiligheid.’

FOTO: bever

Wegwijzer

Kristien Creve ziet haar rol vooral als een vertrouwenspersoon en coach die mensen een eind op weg helpt. “Bij de aanvang van een traject beloof ik niks, ik zeg altijd tegen mijn gasten dat ze het zelf kunnen doen, op het tempo dat zij aankunnen, ik wijs hen hoogstens een weg. Daardoor zie ik mensen groeien en langzaam maar zeker uit hun cocon stappen.”

Info: www.vlindering.com

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in