5.8 C
Stekene
zaterdag 20 april 2024

Boogschieten liggende wip, erfgoed dat niet verloren mag gaan

CAFE Malpertuus in Kemzeke, in de zaal achteraan ‘strijden’ 18 schutters om het koningschap van de vereniging ‘Liggende Wip Malpertuus’. Ze nemen om beurt plaats op 17 meter van de wip en proberen kleine kleurige zij- en hoofdvogels af te schieten. Het gaat er gemoedelijk aan toe, aan de kant kijken supporters toe, café-uitbaters Dirk en Diane brengen koffie, soep, pintjes, Duvels en soms nog iets sterkers. De spanning stijgt, de kansen keren, ‘dju net ernaast’, redelijk onverwacht kroont ‘outsider’ Ko Dieleman – zijn leven lang actief als gemeentearbeider – zich tot koning. Zoals het hoort trakteert Ko achteraf zijn vrienden schutters, er wordt niet gekeken op een pintje meer of minder…

Ik maakte mijn huiswerk en leerde dat de geschiedenis van het ‘wipschieten’ teruggaat tot voor het begin van onze jaartelling. Nadat vuurwapens de boog verdrongen had, bleef het boogschieten bestaan als folkloristisch tijdverdrijf en later ook als sportieve ontspanning bij boogschietverenigingen. “Wij zijn een fusie van twee verenigingen, Wintervermaak en Stuivenberg, beide voorheen actief in Kemzeke. Wintervermaak bij ‘Den Boets’ en Stuivenberg bij Michel Vereecken aan het station. In 2000 zijn we in Malpertuus verder gegaan, eerst bij Pol en Marina, daarna Laurette en Luc, en nu leggen Dirk en Diane ons in de watten. We kunnen ons geen beter lokaal wensen,” vertelt voorzitter Luc Meul.

FOTO: bever

Met een buikje

De meesten ook met een buikje maar dat heeft niets met het schieten te maken

Ooit telde Stekene 12 schuttersverenigingen van de liggende wip, die tijd ligt ver achter de rug. “Ons ledenaantal schommelt rond de 20, allemaal mannen. Met mijn 53 jaar ben ik de jongste, voorts zestigers en zeventigers, onze oudste lid is 90 jaar. De meesten ook met een buikje maar dat heeft niets met het schieten te maken. Drie keer in de maand organiseren we schietingen, zowel met eigen leden als in een soort ‘interclub’ met verenigingen uit Stekene, Sint-Pauwels, Belsele, Kieldrecht en andere. Wij spelen ook op verplaatsing en zo blijft het een levendig gebeuren.”

Democratische sport

Boogschieten is een democratische sport. “Iedere schutter legt 4 euro in om mee te doen, een zijvogel levert 3 euro op, een zijvogel 6 euro en de hoofdvogel 12 euro. We organiseren daarbij nog een tombola en zo blijft de clubkas gespijsd. We zijn niet erkend als sportvereniging, ontvangen geen jaarlijkse subsidie. We krijgen wel een financiële ondersteuning bij onze schietingen op de Markt van Stekene en het Kerkplein in Kemzeke.”

Kracht, concentratie en een goed zicht

Krijgt u al goesting om te schieten op de liggende wip? Luc Meul schetst het profiel waaraan een goede schutter moet beantwoorden. “Het draait in de eerste plaats om kracht, hoe meer trekkracht je kan ontwikkelen hoe beter. Omdat we redelijk ver van de wip plaatsnemen is een goed zicht onontbeerlijk. Tenslotte en minstens zo belangrijk is de concentratie, wie zijn zenuwen en stress kan bedwingen heeft al een stapje voor.”

FOTO: bever

Vrienden onder elkaar

Na de kroning van Ko Dieleman gaat het feest gaat vrolijk verder in het café van Dirk en Diane. Kaarten op tafel, tongen komen los, de spanning is weg, later op de avond volgt er nog een etentje bij Restaurant Reintje wat verderop in de straat. “We houden een prachtige traditie in stand, een stukje erfgoed, dat willen we niet verloren laten gaan.”


GESPONSORD DOOR

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings