14.9 C
Stekene
donderdag 1 juni 2023

Boogschieten liggende wip, erfgoed dat niet verloren mag gaan

CAFE Malpertuus in Kemzeke, in de zaal achteraan ‘strijden’ 18 schutters om het koningschap van de vereniging ‘Liggende Wip Malpertuus’. Ze nemen om beurt plaats op 17 meter van de wip en proberen kleine kleurige zij- en hoofdvogels af te schieten. Het gaat er gemoedelijk aan toe, aan de kant kijken supporters toe, café-uitbaters Dirk en Diane brengen koffie, soep, pintjes, Duvels en soms nog iets sterkers. De spanning stijgt, de kansen keren, ‘dju net ernaast’, redelijk onverwacht kroont ‘outsider’ Ko Dieleman – zijn leven lang actief als gemeentearbeider – zich tot koning. Zoals het hoort trakteert Ko achteraf zijn vrienden schutters, er wordt niet gekeken op een pintje meer of minder…

Ik maakte mijn huiswerk en leerde dat de geschiedenis van het ‘wipschieten’ teruggaat tot voor het begin van onze jaartelling. Nadat vuurwapens de boog verdrongen had, bleef het boogschieten bestaan als folkloristisch tijdverdrijf en later ook als sportieve ontspanning bij boogschietverenigingen. “Wij zijn een fusie van twee verenigingen, Wintervermaak en Stuivenberg, beide voorheen actief in Kemzeke. Wintervermaak bij ‘Den Boets’ en Stuivenberg bij Michel Vereecken aan het station. In 2000 zijn we in Malpertuus verder gegaan, eerst bij Pol en Marina, daarna Laurette en Luc, en nu leggen Dirk en Diane ons in de watten. We kunnen ons geen beter lokaal wensen,” vertelt voorzitter Luc Meul.

FOTO: bever

Met een buikje

De meesten ook met een buikje maar dat heeft niets met het schieten te maken

Ooit telde Stekene 12 schuttersverenigingen van de liggende wip, die tijd ligt ver achter de rug. “Ons ledenaantal schommelt rond de 20, allemaal mannen. Met mijn 53 jaar ben ik de jongste, voorts zestigers en zeventigers, onze oudste lid is 90 jaar. De meesten ook met een buikje maar dat heeft niets met het schieten te maken. Drie keer in de maand organiseren we schietingen, zowel met eigen leden als in een soort ‘interclub’ met verenigingen uit Stekene, Sint-Pauwels, Belsele, Kieldrecht en andere. Wij spelen ook op verplaatsing en zo blijft het een levendig gebeuren.”

Democratische sport

Boogschieten is een democratische sport. “Iedere schutter legt 4 euro in om mee te doen, een zijvogel levert 3 euro op, een zijvogel 6 euro en de hoofdvogel 12 euro. We organiseren daarbij nog een tombola en zo blijft de clubkas gespijsd. We zijn niet erkend als sportvereniging, ontvangen geen jaarlijkse subsidie. We krijgen wel een financiële ondersteuning bij onze schietingen op de Markt van Stekene en het Kerkplein in Kemzeke.”

Kracht, concentratie en een goed zicht

Krijgt u al goesting om te schieten op de liggende wip? Luc Meul schetst het profiel waaraan een goede schutter moet beantwoorden. “Het draait in de eerste plaats om kracht, hoe meer trekkracht je kan ontwikkelen hoe beter. Omdat we redelijk ver van de wip plaatsnemen is een goed zicht onontbeerlijk. Tenslotte en minstens zo belangrijk is de concentratie, wie zijn zenuwen en stress kan bedwingen heeft al een stapje voor.”

FOTO: bever

Vrienden onder elkaar

Na de kroning van Ko Dieleman gaat het feest gaat vrolijk verder in het café van Dirk en Diane. Kaarten op tafel, tongen komen los, de spanning is weg, later op de avond volgt er nog een etentje bij Restaurant Reintje wat verderop in de straat. “We houden een prachtige traditie in stand, een stukje erfgoed, dat willen we niet verloren laten gaan.”


GESPONSORD DOOR

Meer nieuws in deze categorie

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in