15.1 C
Stekene
zaterdag 18 mei 2024

De vlag van Drieschouwen

EEN kermis, een bowling, een veldloop: het feestweekend in de wijk Drieschouwen, tot pakweg twintig jaar geleden een evenement waar de buurtbewoners naar uitkeken. Het feestweekend is niet meer maar ‘De vlag van Drieschouwen’, het fiere symbool uit de wijk, bleef met veel liefde bewaard en gekoesterd.

In het kaartboek van Stekene, gemaakt in 1674 door Gillis Speelman, noemt het huidige kruispunt van Drieschouwen met Voorhout: “Cruysstraete”. Dit was ook het uitgangspunt voor de verdeling van het grondvlak van de vlag in vier kwartieren. Twee van deze kwartieren met een witte achtergrond bevatten inmiddels verdwenen gebouwen. De andere twee met blauwe achtergrond bevat nog 1 bestaand gebouw.

De vlag wordt nog steeds goed geconserveerd en is in uitstekende staat

Linksboven de herberg “De Drij Schouwen” die zijn naam gaf aan de wijk. De herberg komt voor in een lijst uit 1779, opgemaakt om de wildgroei aan herbergen aan banden te leggen. Ze dienden vaak als schuilplaatsen voor allerlei geboefte.

Rechtsboven de Voorhouthoeve rond 1661, uit het puin van het vernielde en nabijgelegen kasteel Voorhout. Als bezitters van het Hof Voorhoute leverde het adellijk geslacht regelmatig hoofdschepenen en baljuws aan het Hoofdcollege van het Land van Waas.

Linksonder de Sint-Antonius kapel uit 1928 naar aanleiding van een plechtige belofte door Petrus D’Hanis en zijn echtgenote Mathilde Bogaert. De kapel verrees toen hun drie zonen levend en wel uit W.O. I terugkeerden. In 1982 volgde de inwijding van een vernieuwde kapel, later is ze alsnog afgebroken.

Rechtsonder tenslotte staat de molen van Drieschouwen, van hetzelfde type als de Roomanmolen in Sint-Pauwels. De molen uit 1860 kreeg het zwaar te verduren tijdens een onweder in 1928. De molenkap werd afgerukt en herstelling bleek onmogelijk.

Gezag, godsdienst en arbeid

De symbolen in de vier kwartieren brengen ook facetten in herinnering die het dagelijks leven mee bepalen: gezag, godsdienst en arbeid.

De vlag is in prima staat dankzij een goede conservering. Tijdens de woord- en gebedsdienst voor de inwoners van Drieschouwen, Voorhout, Lamstraat, Koestraat, Hulsterstraat-Zuid op 25 oktober 2021 stond de vlag opgesteld in de H. Kruiskerk.

Met dank aan Kermiscomité Drieschouwen en d’Euzie

Meer nieuws in deze categorie

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings