13.4 C
Stekene
donderdag 1 juni 2023

De vlag van Drieschouwen

EEN kermis, een bowling, een veldloop: het feestweekend in de wijk Drieschouwen, tot pakweg twintig jaar geleden een evenement waar de buurtbewoners naar uitkeken. Het feestweekend is niet meer maar ‘De vlag van Drieschouwen’, het fiere symbool uit de wijk, bleef met veel liefde bewaard en gekoesterd.

In het kaartboek van Stekene, gemaakt in 1674 door Gillis Speelman, noemt het huidige kruispunt van Drieschouwen met Voorhout: “Cruysstraete”. Dit was ook het uitgangspunt voor de verdeling van het grondvlak van de vlag in vier kwartieren. Twee van deze kwartieren met een witte achtergrond bevatten inmiddels verdwenen gebouwen. De andere twee met blauwe achtergrond bevat nog 1 bestaand gebouw.

De vlag wordt nog steeds goed geconserveerd en is in uitstekende staat

Linksboven de herberg “De Drij Schouwen” die zijn naam gaf aan de wijk. De herberg komt voor in een lijst uit 1779, opgemaakt om de wildgroei aan herbergen aan banden te leggen. Ze dienden vaak als schuilplaatsen voor allerlei geboefte.

Rechtsboven de Voorhouthoeve rond 1661, uit het puin van het vernielde en nabijgelegen kasteel Voorhout. Als bezitters van het Hof Voorhoute leverde het adellijk geslacht regelmatig hoofdschepenen en baljuws aan het Hoofdcollege van het Land van Waas.

Linksonder de Sint-Antonius kapel uit 1928 naar aanleiding van een plechtige belofte door Petrus D’Hanis en zijn echtgenote Mathilde Bogaert. De kapel verrees toen hun drie zonen levend en wel uit W.O. I terugkeerden. In 1982 volgde de inwijding van een vernieuwde kapel, later is ze alsnog afgebroken.

Rechtsonder tenslotte staat de molen van Drieschouwen, van hetzelfde type als de Roomanmolen in Sint-Pauwels. De molen uit 1860 kreeg het zwaar te verduren tijdens een onweder in 1928. De molenkap werd afgerukt en herstelling bleek onmogelijk.

Gezag, godsdienst en arbeid

De symbolen in de vier kwartieren brengen ook facetten in herinnering die het dagelijks leven mee bepalen: gezag, godsdienst en arbeid.

De vlag is in prima staat dankzij een goede conservering. Tijdens de woord- en gebedsdienst voor de inwoners van Drieschouwen, Voorhout, Lamstraat, Koestraat, Hulsterstraat-Zuid op 25 oktober 2021 stond de vlag opgesteld in de H. Kruiskerk.

Met dank aan Kermiscomité Drieschouwen en d’Euzie

Meer nieuws in deze categorie

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in