10.7 C
Stekene
donderdag 1 juni 2023

Een nieuw boekenruilkastje in Stekene

BOEKENRUILKASTJES, je ziet ze steeds vaker. Sinds 15 augustus 2021 kunnen inwoners van Stekene en daarbuiten terecht bij boekenruilkastje “Wolf” in de voortuin van de Frans Van Brusselstraat 62, een initiatief van Els D’Eer. ‘We hopen om het lezen populairder te maken en willen dit nog lang kunnen doen.’

‘Ik heb zelf altijd graag gelezen en wat doe je dan met de gelezen boeken waarvan je zeker bent dat je ze nooit meer inkijkt… Ik had het principe van een boekenruilkastje al gezien in andere gemeenten en steden, en woonde daarom een informatieavond bij in de Stekense bib.’

En toen kwam corona

De bib ging eerst zelf zorgen voor kastjes en vergunningen, zochten meters en peters voor de kastjes. ‘En toen kwam corona en werd alles op de lange baan geschoven. Op de infoavond vernam ik wel dat er geen vergunning nodig is als een kastje op de eigen grond staat. Dus ging ik op zoek naar een exemplaar, een manier om dit te plaatsen in onze voortuin, een naam, een logo.’

Neem een boek, geef een boek

Els ontving een startpakket van de bib, samen met haar eigen boeken, van familieleden en collega’s kreeg het kastje vorm. ‘Het stond geruime tijd buiten om alvast te wennen aan het Belgische weer. Het motto van het kastje: Neem een boek, geef een boek. Je neemt een boek uit het kastje en plaatst er een ander kwalitatief boek in. Romans, thrillers, chicklits zijn welkom maar ook kinderboeken, jeugdboeken, hobbyboeken. Kranten, schoolboeken, beschadigde en vuile boeken zijn niet welkom, net als 18+ want kinderen lezen ook mee.’

Veel bezoekers

Sinds de opening ontbreekt het niet aan belangstelling. ‘Sommige boeken blijven wat langer zitten dan andere. Elke week bekijken we wat er geruime tijd in zit en vervangen we door andere zodat er voldoende turnover is.’ Els houdt ook rekening met de seizoenen. ‘Tuinboeken plaatsen we in de lente, wat meer romans in de zomer, pageturners in de winter. We krijgen soms meerdere boeken tegelijkertijd aangeboden en plaatsen die dan mondjesmaat in ons kastje. Je kan onze activiteiten en acties altijd volgen op facebook.’

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in