16.1 C
Stekene
maandag 20 mei 2024

De verkeerde doden, historische roman gebaseerd op waargebeurde feiten

OP zijn vakantieadres in Zuid-Frankrijk trekt een klein artikel in de krant Midi Libre de aandacht van Stekenaar Johan Van Duyse, auteur van onder meer ‘1919: Een jaar van (on)vrede’ en ‘Het dramatisch jaar 1919’. Het artikel bericht over de rehabilitatie van een Franse soldaat die samen met zijn regimentsmakker tijdens W.O. I door het eigen Franse leger werd gedood. Het waarom van deze executie was voor Johan de start van een langdurige zoektocht doorheen Frankrijk. Dit mondde recent uit in een nieuw boek: ‘De verkeerde doden.’

Augustus 1915, vier verkleumde Franse soldaten in hun koude loopgraven hadden genoeg van de oorlog. Twee van hen gingen in op de lokroep van de Duitsers en deserteerden. Zij overleefden de oorlog en namen later hun plaats in de maatschappij, zo goed, zo kwaad als kon, weer in. “Minder goed verging het de twee andere soldaten die niet gingen, zij werden nadien geëxecuteerd door de Franse overheid, wellicht als een afschrikkingsvoorbeeld. Frappant: tijdens W.O. I zijn meer dan 600 Franse militairen geëxecuteerd door de Franse overheid, alleen deze twee soldaten werden veroordeeld en gedood omwille van hun betrokkenheid bij desertie,” schetst Johan Van Duyse.

Vier verhaallijnen

Johan worstelde met de vraag of deze twee soldaten wel hadden moeten sterven, verdienden zij wel de kogel? “Ik dook in het dossier en kwam erachter dat het proces tegen hen totaal verkeerd verlopen was, getuigen spraken mekaar tegen, nauw betrokken oversten werden niet gehoord.”

Om zijn historische roman gebaseerd op waargebeurde feiten tot leven te brengen koos Johan voor vier verhaallijnen. “In de eerste plaats opteerde ik voor de briefvorm om het verhaal van één van de soldaten te vertellen, in zijn laatste brief meldt hij zijn aanstaande executie. Daarnaast laat ik de vader van de tweede geëxecuteerde aan het woord, hij doet er alles aan om de onrechtvaardigheid van het proces aan de kaak te stellen. In de derde en vierde verhaallijnen laat ik de twee deserteurs hun verhaal vertellen.”

Vragen blijven stellen

‘De verkeerde doden’ draait grotendeels om schuld en boete. “Mijn boek is bedoeld voor mensen die zich vragen blijven stellen bij het waarom van bepaalde oorlogsdaden. Gemaakte keuzes kunnen doorgaans niet meer worden teruggedraaid. Met het ontrafelen van deze ‘petite histoire’ kwam ik erachter dat ‘de waarheid’ enorm complex is maar dat mag geen reden zijn om niet te blijven zoeken naar meer verduidelijking en opheldering.”

De verkeerde doden’ kan besteld worden via johan.vanduyse@hotmail.com

De boekvoorstelling van ‘De verkeerde doden’ vindt plaats op maandag 18/10 om 20u00 in OC Gildenhuis, Dorpsstraat 42 in Stekene. Toegang is gratis, inschrijven via bibliotheek@stekene.be of johan.vanduyse@hotmail.com

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings