16.1 C
Stekene
maandag 20 mei 2024

Wijnclub La Cuverie: de pot op!

Het is niet de meest sympathieke titel maar zoals wel vaker dekt de vlag hier ook niet de lading. Wijnclub La Cuverie organiseerde in het werkjaar 2023-2024 tien proeverijen. En de laatste is op 17 juni, dan wordt de resterende pot aan een laatste voorraad wijn opgemaakt.

Wij waren te gast op 18 maart. Het dagthema was ‘Assemblage met rode Bordelese druiven’. Ik drink graag een glas maar ik ben absoluut geen wijnkenner, ik voelde me als een kleuter op de universiteit. Ik dacht dat Bordelese druiven enkel rond Bordeaux geoogst werden. Niet dus, er werden wijnen uit verschillende landen geproefd waaronder Italië en Argentinië…en weer uitgespuwd. Mijn hart brak toen ik de rode godendrank roemloos in de emmer zag verdwijnen.

15 deelnemers

Voorzitter Luc Maras, secretaris Filip Smet en penningmeester Anne Verschelden (het enige originele lid sinds de stichting van de club in 1990) hadden mij een warm welkom bezorgd. Mét glazen, want blijkbaar brengt ieder lid zijn eigen wijnglazen mee. ‘We beperken ons bewust tot 15 deelnemers’, legt Luc uit. ‘De reden daarvoor is heel praktisch: 15 glazen zijn ideaal om een fles te verdelen. Zo kunnen we ook de aandacht van de proevers in één groep vasthouden. Anders ontstaan er kliekjes die onderling beginnen praten en verdwijnt de focus. De bedoeling blijft nog altijd om te leren over wat er in je glas zit. Om nieuwe wijnen en landen te ontdekken. Er zijn meer kandidaten en die staan op een soort bezoekerswachtlijst. Wij vragen onze vaste leden om tijdig te melden indien ze verhinderd zouden zijn, dan vullen we graag hun plaats op.

Formule ongewijzigd

La Cuverie ontstond dus in 1990 onder impuls van Jan Mels, Raf De Meester en François D’Hooghe. Oorspronkelijk in Kemzeke, enkele jaren in het oud station van Stekene maar sinds 2018 in d’Oude School op het Kemzeekse kerkplein. De formule is nog steeds dezelfde als 34 jaar geleden: acht tot tien wijnen worden uitgeschonken en geproefd. De lichtste wijnen eerst, stilaan opbouwen en het zwaar geschut als laatste. Iedere wijn wordt getaxeerd volgens drie criteria. De kleur is goed voor maximum drie punten, neus voor 7 en smaak voor 10 punten. Na afloop worden de resultaten opgeteld en wordt een gemiddelde gemaakt. Pas dan wordt de prijs van de fles onthuld. Want de duurste zijn niet altijd de beste.’

Diverse thema’s

‘Ieder jaar hebben we een maandelijkse proefavond van september tot juni. We proberen de tien thema’s zo uiteenlopend mogelijk te houden. Onze leden mogen zelf een onderwerp aanbrengen en dan ook de degustatie leiden.’ Het thema van 18 maart was zoals gezegd ‘Assemblage met rode Bordelese druiven’, gepresenteerd door Ludo Raemdonck. De voorbereiding was op zijn zachtst gezegd indrukwekkend. Een gedetailleerde beschrijving van de regio, de wijngaarden, de druivenrassen, de processen, de wijnen in het algemeen en specifiek de wijnen die geproefd zouden worden. Allemaal netjes gebundeld in een tekst van maar liefst twintig bladzijden, mooi gelardeerd met de foto’s en kaarten van de regio.’ Maar de kers op de taart was de live presentatie tijdens de proeverij. Ludo groef op onnavolgbare wijze nog wat dieper in de materie, beantwoordde vragen en stelde ook vragen naar de leerlingen. ‘Ge hebt uw les weer niet geleerd hé’, was enige malen op strenge maar ludieke toon te horen.

Quote:

‘De bedoeling blijft nog altijd om te leren over wat er in je glas zit. Om nieuwe wijnen en landen te ontdekken.’

Luc Maras

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings