16.1 C
Stekene
maandag 20 mei 2024

Taekwon-Do Kemzeke: opleiding op wereldniveau

Gongsaeng Taekwon-Do is zonder twijfel de jongste sportclub in Kemzeke maar de lesgevers zijn niet te onderschatten. Bistra Dencheva werd tweemaal Europees kampioen en pakte zilver en brons op de wereldkampioenschappen.

Samen met haar man Ibrahim Celik geven ze training in de Kemzeekse sporthal. We ontmoeten hen net voor de training, Bistra is Belgische met Bulgaarse roots. Zeker geen katje om zonder handschoenen aan te pakken maar vooral een heel sympathieke madam met een vlotte Vlaamse babbel. En wat vooral opvalt wanneer de jonge sporters en hun ouders aankomen: de warmte die in de nog jonge club heerst. Gongsaeng is immers Koreaans voor Samenhorigheid.

Zeven maand jong

‘Mijn oudste dochter (Bistra en Celik hebben drie kinderen) wou in een club beginnen trainen maar we vonden er niet meteen één in de omgeving met gepaste trainingsuren. Dan zijn we maar zelf een club begonnen. De voorbije tien jaar had ik niet meer aan wedstrijden deelgenomen maar we hadden uit het verleden genoeg ervaring op nationaal en internationaal niveau. Op 13 september 2023 hebben we dan onze eerste training gegeven. Dit moet een familiale club zijn, dat hebben we ook duidelijk gemaakt op een opendeurdag en tijdens open trainingen. Iedere training komen er nieuwe gezichten bij, die kunnen twee of drie keer vrijblijvend meetrainen. Momenteel hebben we 24 leden, opgesplitst in twee groepen: kinderen tussen 6 en 12 en dan vanaf 13 tot volwassenen. Dit met twee lesgevers maar zeker ook met steun van Yves Pollefliet, de hoogste gordel in de Vlaamse ITF (International Taekwon-Do Federation).’

Vijf principes

‘Taekwon-Do is een Koreaanse gevechtssport maar ik ben ervan overtuigd dat alle gevechtssporten een positieve invloed hebben op lichaam en geest van zowel jongeren als volwassenen. Bij ons zijn er vijf basisprincipes: hoffelijkheid, integriteit, doorzettingsvermogen, onbedwingbare geest en zelfcontrole. Tel daarbij respect voor tegenstanders, begeleiders, scheidsrechters en jezelf en je hebt de waarden en normen voor een correcte houding in het leven.’

Gevechtssportzaal

Opvallende vaststelling: de club traint niet in de speciale gevechtssportzaal in Stekene. ‘Eigenlijk zit de zetel van de club in Sint-Pauwels maar we trainen in Kemzeke. Er zijn contacten met beide gemeentes’, zegt Bistra. ‘Maar enerzijds was de beslissing om een club te starten vrij plots gekomen en anderzijds is de gevechtssportzaal permanent bezet op de uren waarop we met de kinderen kunnen trainen. De sporthal in Kemzeke is een goed alternatief, dit is geen judo waarbij je vaak valt. Wij gebruiken andere technieken: uit een soort golfbeweging combineren we kracht en snelheid. Meer springtechnieken ook, maar als het niet in de speciale zaal kan, zouden we wel wat matten kunnen gebruiken.’

Successen

‘Op 25 februari namen we voor het eerst deel aan een wedstrijd, het Belgisch kampioenschap. Puur om de nodige ervaring op te doen maar we kwamen al meteen met drie gouden, vier zilveren en zeven bronzen medailles naar huis. Drie weken laten was er de Karibu cup in Harelbeke met 382 deelnemers uit vier landen en opnieuw kwam Gongsaeng met 6 gouden, 4 zilveren en 5 bronzen plakken naar huis.’

Contact

Voor alle praktische info, de missie en de visie van de club kan je terecht op www.gongsaeng.be (proef)trainingen op woensdag en vrijdag. Wie lid wordt krijgt een aansluiting bij de federatie en is verzekerd.

KADER: drie eigenschappen

De naam Taekwon-Do verwijst naar drie eigenschappen: Tae zijn beentechnieken, Kwon zijn de handtechnieken en Do zijn de vijf mentale principes. En zeg nooit zomaar kimono tegen de outfit. ‘Dat is voor de judoka’s’, corrigeert Bistra me meteen. ‘Wij vechten met een Dobok.’

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings