16.1 C
Stekene
maandag 20 mei 2024

Mensen met jongdementie uit isolement halen

Vzw De Companjong wil mensen met jongdementie uit hun isolement halen door activiteiten te organiseren, informatie te verstrekken en lotgenotencontact te bevorderen.

‘In België zijn er zo’n 3.000 à 12.000 mensen met jongdementie, een derde van hen is jonger dan 55 jaar. Vijftigers en zestigers zitten nog in een actieve levensfase. Dat vraagt om een andere aanpak dan bij senioren,’ vertellen Christine Vandenbranden en Robert Goossens van vzw De Companjong.

‘We zijn opgestart toen mijn man de diagnose jongdementie kreeg. Hij kon niet meer met de computer werken, een aantal vaardigheden vielen weg. Mijn man begon ook zaken te vergeten, zo is de jongdementie geleidelijk begonnen, sluipend als een giftige slang. Het komt in je leven zonder dat je het goed beseft, zo voel ik dat aan. Er is wel medicatie om het proces te vertragen, maar jongdementie is helaas onomkeerbaar,’ zegt Christine.

‘Na de diagnose bij mijn man gingen we op zoek of er in het Waasland activiteiten voor mensen met jongdementie werden georganiseerd maar dat was niet geval. We vonden wel een buddywerking in Harelbeke en dat inspireerde ons om De Companjong op te richten.’

Succesverhalen

‘Ondertussen bestaan we al zeven jaar. We zijn gestart in Sint-Niklaas maar ondertussen zijn we actief in gans het Waasland, ook een aantal mensen uit Stekene zijn betrokken bij De Companjong. We hebben in onze groep 15 mensen met jongdementie en evenveel vrijwilligers. Je kan met of zonder je mantelzorger komen, wij zorgen voor vrijwilligers die je begeleiden. Onze activiteiten zijn bedoeld om er een succesverhaal van te maken. We vertrekken vanuit de dingen die een persoon met jongdementie wél nog kan. De deelnemers leren iets nieuws bij, waardoor ze trots op zichzelf kunnen zijn.’

‘Iedere dinsdag is er een activiteit en eenmaal per maand op zaterdag een wandeling. Daarnaast organiseren we crea-namiddagen in samenwerking met Avansa. Voorts is petanquen een zeer populaire activiteit, de spelregels hoeven niet zo strikt gevolgd te worden. We bezochten ondertussen diverse musea. In de toekomst willen we ook zangnamiddagen organiseren.’

Buddy’s

‘Buddy’s zijn altijd welkom om onze werking te versterken. We stellen geen hoge eisen, goed kunnen luisteren en geduldig en discreet zijn, daar draait het om. Het is een vrijblijvend engagement. Eén keer per jaar verzorgen wij een opleiding, in de toekomst willen we dit graag uitbreiden. Terwijl buddy’s zich bekommeren om de mensen met jongdementie hebben de mantelzorgers even de tijd en de ruimte om bij elkaar te zijn, om ervaringen uit te wisselen en steun te zoeken bij elkaar.’

Inloophuis Waasland

‘Via onze website, facebook en folders trachten we meer bekendheid te geven aan De Companjong. Wij ontvangen subsidies van de stad Sint-Niklaas en kunnen rekenen op giften van serviceclubs.’

‘Graag maken we van de gelegenheid gebruik om het ‘Inloophuis Waasland’ te promoten. Het ‘Inloophuis Waasland’ is een toegankelijke ontmoetingsplek voor mensen met (een vermoeden van) geheugenproblemen of dementie en hun naasten. Zorgprofessionals en vrijwilligers staan klaar om je een luisterend oor aan te bieden en je vragen te beantwoorden.’

www.decompanjong.be

info@decompanjong.be

Inloophuis Waasland, Kalkstraat 48, Sint-Niklaas

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings