16.1 C
Stekene
maandag 20 mei 2024

Mamadepot: duurzame en betaalbare kinderspullen

Elk laatste weekend van de maand opent het Mamadepot in De Klinge haar deuren. Mensen kunnen er kleding, kleine meubels, boekenkinderwagens, buggy’s, verzorgingsmaterialen, lakens, dekens, speelgoed of schoolgerief binnen brengen en anderen kunnen dit materiaal opnieuw aankopen. Ook Stekense gezinnen hebben al lang de weg gevonden naar het Mamadepot.

Cindy Maes is één van de initiatiefnemers van het Mamadepot, samen met enkele andere vrijwilligers heb ik een aangename babbel. ‘Mamadepot is een project van vzw Ferm, in Vlaanderen zijn er ondertussen 16 afdelingen actief. Alles draait om duurzaamheid, we geven spullen een tweede, derde of vierde leven. We verkopen alles aan zeer lage prijzen. Iedereen is welkom ongeacht financiële status of hoe je thuissituatie eruitziet. We moedigen mensen die spullen brengen aan om ook eens te kijken of ze zelf iets kunnen aankopen. Voor mensen die het financieel moeilijk hebben doen we een extra inspanning via een voordeelkaart.’

Niets mag verloren gaan

‘Eigenlijk aanvaarden we vrijwel alles wat hier wordt binnengebracht. We zoeken het uit en zelfs als iets stuk is, zullen we er nog een bestemming voor vinden. Onze wintervoorraad hebben we naar Oekraïne gevoerd. Onze motto is: niets mag verloren gaan.’

Bananendozen

‘We zijn blij dat we via de gemeente Sint-Gillis-Waas een ruimte mogen gebruiken in zaal ‘De Klingenaar.’ Het geeft ons de gelegenheid om de spullen twee dagen uit te stallen op tafels, in kasten, op schoenenrekken, kapstokken, hangers en rekken. Nadien moeten we alle spullen terug opbergen, meestal in bananendozen. We hebben hiervoor een bergingsruimte gebouwd via een crowdfunding. Het is zeker geen ideale situatie maar voorlopig zijn we al tevreden. Voor de lange termijn kijken we wel uit naar een ruimte waar onze spullen kunnen blijven liggen. Dat vergt wellicht enige creativiteit, zo heeft het Mamadepot in Lebbeke een onderkomen gevonden in een kerk.’

Ontmoetingsplek

‘Met Mamadepot willen we ons verder manifesteren en uitgroeien tot een echte ontmoetingsplek. Wij bieden nu koffie/thee en een koekje aan wat vaak de aanleiding is om een gesprek op gang te brengen. We hebben al een fotoshoot voor de kinderen georganiseerd. We beschikken ook over een kinderhoekje waar de kleinsten kunnen spelen. Op termijn willen we laagdrempelige workshops aanbieden.’

Bekendheid

‘We zijn zeer actief op facebook, we hebben meer dan 530 volgers. Daarnaast verspreiden we regelmatig flyers bij dokters en de bib. We werken samen met het OCMW en met ‘Kind & Gezin’. Ook alle scholen in Sint-Gillis-Waas zijn op de hoogte van ons initiatief. We worden steeds bekender, op ons openingsweekend mochten we een 80-tal klanten verwelkomen.’

Vrijwilligers

‘Ondertussen kunnen we rekenen op een 20-tal vrijwilligers. Facebook speelt daarbij een rol maar dikwijls bieden mensen zich spontaan aan of zijn ze enthousiast geraakt door onze warme uitstraling en aanstekelijk engagement. Vrijwilligers zijn nog steeds van harte welkom, leeftijd speelt geen rol, iedereen vindt op termijn zijn draai en draagt zijn steentje bij.’

Info:

Elk laatste weekend van de maand: op vrijdag van 3-6uur en zaterdag van 10-13uur

Kieldrechtstraat 12 De Klinge

mamadepotdeklinge@gmail.com

0472 – 94 14 92

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings