16.1 C
Stekene
maandag 20 mei 2024

Jonge kunstenaars starten in gloednieuwe Academie De Kunststek

ONGEVEER 150 leerlingen van het lager en middelbaar onderwijs kunnen het nieuwe schooljaar starten in de nieuwe Academie De Kunststek in de Kerkstraat, vroeger bekend als ’t Oud Klooster. Zaterdag 31 augustus is de feestelijke opening gepland, twee dagen later op 2 september starten de eerste lessen.

Het gebouw zal de uitgeleefde locatie in de Stadionstraat vervangen. In het lopende schooljaar volgen daar bijna 150 leerlingen tussen 6 en 18 het kunstonderwijs. Zij verhuizen naar de Kerkstraat, de volwassenen in het kunstonderwijs blijven op de huidige locatie in de Kerkstraat.

Geen weg terug

Op donderdag 15 maart kregen we van schepen Pieter De Witte een rondleiding in het gebouw. ‘De hoofdaannemer is bijna klaar, net als de aannemers van de verwarming en de elektriciteit. De lift is helemaal klaar, die werkt. Op dit ogenblik zijn onze eigen gemeentediensten nog aan de slag met wat kleinere afwerking zodat in april de schilderwerken kunnen starten. Het openingsfeest ligt vast op 31 augustus, we kunnen niet meer terug’, lacht Pieter.

Kapel

Op het gelijkvloers is er een klein keukentje, een sanitair blok maar is er ook een ruimte voor de keramiekoven. Die is in het oude gebouw buiten gebruik gesteld vanwege de brandveiligheid. Die is echter nog in goede staat, zal een revisie krijgen en kan dus hier opnieuw functioneren. De blikvanger van de benedenverdieping is de kapel. ‘We hebben die zoveel mogelijk in de originele toestand proberen te behouden of restaureren. De schilder heeft hier nog wat werk, de deuren zijn in de klassieke stijl hersteld. Vooraan in de kapel bevindt zich een nis met een unieke lichtinval. Een beeld heb ik daar niet gezien, maar ik denk dat ze hier in onze kunstacademie er misschien wel één kunnen voorzien. In de kapel zal geen les worden gegeven. Dit wordt een tentoonstellingsruimte gelinkt aan onze academie.’

Eerste verdiep

Op het eerste verdiep vind je twee klassen. ‘Niet specifiek voor een bepaalde kunstvorm. Vooral in de jongere jaren is dit vrij algemeen maar veel hangt af van de insteek van de lesgevers. Sommigen leggen het accent op technieken, anderen op werken met klei, maar we proberen het altijd heel breed te houden. Hebben jullie eigenlijk voldoende leerkrachten? ‘Ik heb daar toch nog geen klachten over gehoord’, zegt Pieter. ‘Ze zijn hier ook al tweemaal op bezoek geweest en alle ingrepen zijn met hen -of toch minstens met de directeur- doorgesproken. Binnenkort staat een derde bezoek gepland want wij willen die mensen zo veel mogelijk in het project te betrekken.’ Op die eerste etage heb je ook een klein balkon met uitzicht in de kapel. Jammer genoeg net iets te klein om als toeschouwersruimte te dienen ingeval ze bijvoorbeeld een concert zouden houden in de kapel. Maar Pieter houdt de boot af: ‘Dat zit niet in ons hoofd, we willen vooral focussen op de academie en hun werken.’

Zolderverdieping

De Zolderverdieping van Academie De Kunststek is één grote mooie open ruimte. ‘Dat hebben we bewust zo gedaan, we hadden geen nood aan twee kleinere lokaaltjes. Veel lichtinval door vier grote Velux ramen. De balkenstructuur in het dak is ook mooi zichtbaar en geeft karakter aan de ruimte. Alles wordt verwarmd met gas, maar er komen zonnepanelen aan de voorzijde.’

Buitenzijde

De voorgevel met het opschrift 1894 is gereinigd, de dakgoot moet nog hersteld maar dat zit in het pakket van de schilderwerken. Het gebouw is zoveel mogelijk in de originele staat behouden met uitzondering van de achterzijde waar een aanbouw voor een liftkoker gemaakt is. ‘We willen onze academie voor iedereen toegankelijk maken en hadden dus een lift nodig maar die kon onmogelijk binnen de bestaande structuren.’ De ingang van het gebouw komt aan de achterzijde vlakbij de lift. ‘De huidige hoofdingang houden we als een ceremoniële ingang. We willen ook vermijden dat de kinderen van daaruit rechtstreeks op straat lopen. Aan de achterzijde komt dan een pad richting de parking waar we nog een fietsenstalling zullen plaatsen. Tel daar nog wat groenaanplanting bij en we zijn klaar voor 2 september.’

Quote:

‘Het openingsfeest ligt vast op 31 augustus, we kunnen niet meer terug.’

Pieter De Witte

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings