13.6 C
Stekene
maandag 20 mei 2024

Geert Schelfhout: pastoraalcoördinator voor parochie Heilige Helena

Op 1 januari 2024 werd Geert Schelfhout (62) aangesteld als pastoraalcoördinator voor de parochie Heilige Helena, de overkoepelende organisatie voor alle parochies uit Sint-Gillis-Waas en Stekene. Geert is hiermee het aanspreekpunt zowel binnen als buiten de parochie.

In zijn jonge beroepsjaren was Geert zeeman als werktuigkundige op diverse schepen, tot hij trouwde. Nadien werkte hij 33 jaar bij Exxon, vooral rond kwaliteitszorg op schepen, momenteel is hij actief als kwaliteitscoördinator bij tankrederij Naval Inland Navigation.

‘Ik heb lange tijd afstand genomen van het instituut kerk maar nadien begon ik me toch af te vragen wie Jezus voor mij was. In 2003 heb ik me aangemeld voor een opleiding tot diaken, gevolgd door een stagejaar. Eigenlijk kan je deze intensieve opleiding vergelijken met een bachelor godsdienstwetenschappen. In 2006 ben ik dan gewijd als diaken, mijn partner moest hiervoor ook de toestemming geven. Ik ben meteen gestart als diaken in mijn eigen parochie in Sint-Gillis-Waas.’

Dagelijkse leiding

‘Voor de goede orde: de Helenaparochie heeft geen eigen pastoor meer maar zijn taken worden nu opgesplitst tussen mezelf als pastoraalcoördinator en Herbert Vandersmissen als aangesteld priester. Als eerste verantwoordelijke neem ik de dagelijkse leiding over de pastorale zorg op in samenspraak met de parochieploeg, die het beleid uitstippelt, en vele medewerkers. Met andere woorden: ik ben de eindverantwoordelijke over het wel en wee van de parochie, zoals dat vroeger de pastoor was. De bisschop geeft me die verantwoordelijkheid in collegialiteit met de aangestelde priester Herbert Vandersmissen.’

‘Samen met een aantal medewerkers ben ik voorts verantwoordelijk voor de financiën van de parochie die beheerd worden door de pastorale vzw. Voorts hou ik contact met de kerkraden. In de zondagsmis zal ik regelmatig preken, ik ben voorganger in gebedsdiensten, huwelijken, uitvaarten en doopvieringen. Ik werk 4/5de  bij Naval Inland Navigation, vanaf vrijdag, in het weekend en ook vaak ’s avonds ben ik beschikbaar voor de parochie. Geloof me: het is een zeer drukke job.’

Parochieploeg

‘We kunnen rekenen op een geëngageerde parochieploeg. Zij zijn actief in een tiental werkgroepen rond onder meer liturgie, vormsel, kindvriendelijke vieringen, catechese, rusthuizen, eerste communiewerking, enz.. Zij worden ondersteund door 2 professionele krachten, parochieassistenten Lucrèce Ongenaert (parttime)  en Isabel Kindt (fulltime).’

Uitdagingen

‘We komen van 8 zelfstandige parochies, inmiddels geëvolueerd tot twee centrale kerkplekken. De grootste uitdaging zal zijn om er één Heilige Helenaparochie van te maken. Dat zal gepaard gaan met de nodige pijn en met het loslaten van wat vroeger was. We hebben nog het geluk van een aangesteld priester zodat er in het weekend eucharistievieringen kunnen plaatsvinden. Ook al is er sprake van een terugloop van het aantal kerkgangers, toch mochten we in 2023 circa 150 nieuwe leden/dopelingen verwelkomen.’

‘Ik ben ervan overtuigd dat wij nog een belangrijke toekomst hebben. Bij mijn aanstelling als pastoraalcoördinator had ik één voorwaarde: hebben we nog genoeg mensen om Kerk te maken? Het antwoord daarop is: ja! Zowel in Sint-Gillis-Waas als in Stekene kan ik een beroep doen op een team van zeer gedreven medewerkers, anders had ik mijn opdracht nooit aanvaard.’

KADER: wegwijs in de parochie Heilige Helena

De kerkfabrieken zorgen voor hun kerkgebouw en het financiële luik

De vzw Pastorale werking is een bundeling van de parochiekassen

De lokale vzw’s beheren de plaatselijke parochiezalen, ze staan in voor onderhoud en verhuur

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings