13.6 C
Stekene
maandag 20 mei 2024

Aanraking werkt sterker dan woorden

Met haar praktijk ‘Bijzonder’ combineert Véro Van Lokeren een schoonheidsinstituut en voetreflexologie. Sinds kort voegt Véro er een nieuwe dimensie aan toe: spiritualiteit in de palliatieve zorg. Rouw/zorg massage staat daarbij centraal.

Wat is de kracht van aanraking?

‘Aanraking geeft zuurstof. Door zachte aanrakingen probeer ik ondersteuning te geven bij iedere vorm van verlies. Ik ondervond het effect van deze massage door wat ik zelf meemaakte, ik besefte wat rouwen doet met je lichaam. Aanraking is net als zuurstof en voeding een primaire levensbehoefte. Een aanraking werkt tien keer sterker dan woorden, het geeft troost en zorgt voor een gevoel van verbondenheid.’

Hoe ga je concreet te werk?

‘Ik hou rekening met de medische toestand en de specifieke behoefte van elke persoon vooraleer de massage van start gaat. De bedoeling is het comfort van leven bij de patiënten te verhogen, een onderdeel daarvan is stress verlagen en spanning wegwerken. Met andere woorden: een luisterend oor, een zachte aanraking bieden. Ik ga uit van een open en respectvolle communicatie, bijvoorbeeld over euthanasie. Angst wegnemen werkt in sommige gevallen bevrijdend, een patiënt kan zijn/haar gevecht tegen een situatie soms beter loslaten waardoor men vrediger het aardse leven verlaat.’

‘Als begeleider in de palliatieve sfeer heb ik het voorrecht mensen mee te maken op en rond één van de twee belangrijkste momenten in hun leven. Een kans, een mogelijkheid aan te reiken om hun overgang zachter en vlotter te laten verlopen zonder angst of schrik voor het onbekende. Ik begeleid en antwoord op vragen die de patiënt stelt. Mijn essentie is respect.’

Ieder mens denkt toch anders over leven en dood?

‘Het wereldbeeld van de patiënt en eigen gedachten over leven en dood, bepalen voor een groot gedeelte hoe hij/zij beslist het overgangsproces in te zetten. Dat kan gepaard gaan met angst, zowel als met aanvaarding en rust. Het maakt deel uit van het pad dat op zielsniveau gekozen werd, ook al is iemand niet meer bewust van de keuzes.’

Kan iedereen rouw/zorgmassage geven?

‘Rouw/zorg massage moet uitgevoerd worden door getrainde professionals, ik zelf heb hiervoor de nodige opleidingen gevolgd. Ik zie me als een onderdeel van de complementaire zorg, ik werk ondersteunend of aanvullend naast de reguliere zorg. De kracht van massage mag niet onderschat worden, het verhoogt het gevoel van eigenwaarde. Het belangrijkste aspect is empathie en mededogen vanuit een onvoorwaardelijke liefde.’

Info

‘Bijzonder’

Pauwel Hauweplein 22 Stekene

0473 – 24 58 76

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings