7.7 C
Stekene
woensdag 10 april 2024

Zaalwachter Luc De Nys zwaait af: ‘Opkuisen en levens redden’

ALS slotakkoord op de jaarlijkse Sporthuldiging kreeg afscheidnemend zaalwachter Luc De Nys een passend eerbetoon. Luc was bekend bij alle gebruikers van de sporthal. ‘Streng maar correct. Wit of zwart, een politieker zal ik nooit worden.’

Dat Luc zijn boodschap kan brengen bleek al duidelijk tijdens de viering zelf waar hij uitpakte met een stevig onderbouwd dankwoord. Sommigen hielden het zelfs niet droog. ‘Ik wist wel dat ze iets van plan waren maar dat het zo intens zou zijn had ik niet verwacht’, zegt Luc wanneer we hem twee weken later opzoeken.

Stoofvlees

‘Sinds de renovatie en uitbreiding van de sporthal in 2015 ben ik daar aan het werk. Voordien buschauffeur bij Weyn in Kemzeke, tot drie keer toe en tussendoor twee keer vrachtwagenchauffeur. Maar eigenlijk ben ik afgestudeerd als hulpkok. Dat wil ik nu als flexijobber wel terug oppakken. Ik ben al opnieuw gestart maar ben wel erg geschrokken. In mijn tijd maakten we een bord vol-au-vent of stoofvlees met een portie frieten. Tegenwoordig is er vooral aandacht voor schikking op bord en tafel.’

Ieder zijn gading

Wat doet zo’n zaalwachter? ‘Alles. Boekingen maken, de zaal opzetten en afbreken in functie van de verschillende sporten. Opkuisen en onderhoud tot ’s nachts. Een vloer moet altijd als nieuw zijn. Ieder streepje zie je staan, daarom geven we altijd de voorkeur aan betere materialen. Die kosten iets meer maar zijn wel effectief. Zeker omdat we vier keer per jaar de hele vloer polieren, dan beginnen we ’s nachts al, tot de middag nadien zijn we wel zoet. En daarnaast: mensen adviseren en helpen, eigenlijk gewoon zorgen dat iedereen zijn gading vindt in de sporthal.’

Niet besparen op eerste hulp!

‘En af en toe iemand reanimeren. Zo zal ik 13 februari 2023 nooit vergeten. Ik hoorde dat er een incident was met een badmintonspeler. Ik wist meteen dat het foute boel was en heb direct het AED-toestel meegenomen. Samen met Jonas Vereecken heb ik het hart van die man weer op gang gekregen. Toen nadien de MUG en de verpleging aankwamen kreeg hij opnieuw een crisis. Volgens de mensen van de MUG had hij het zonder ons optreden niet gehaald, nu kreeg ik twee weken later een telefoon met bedankingen. Op de gemeente besteden ze ruimschoots aandacht aan veiligheid en gezondheid. We krijgen daar heel veel opleiding en materiaal ter beschikking. Op eerste hulp mogen ze nooit besparen, dat beseffen ze maar al te goed.’

Huilen

‘Ik ben het gewoon om veel onder de mensen te komen en dat sociaal contact zal ik waarschijnlijk het meest missen. In het weekend van de viering was ik nog van wacht, ik wist min of meer wat er zou gebeuren in de sporthal. Nadien is het allemaal echt binnengekomen en ben ik even beginnen huilen als een kind. Het was ook heel pakkend, ik kende vrijwel iedereen die daar zat. Met speciale dank aan Kris Van Duyse die ons in een moeilijke periode erdoor geholpen heeft, zo zijn we blindelings naar elkaar gegroeid.’

4 bazen

‘In de sportdienst heb ik vier bazen gehad. Helena Van Remoortel was de eerste, in de eerste maanden waren we water en vuur maar we zijn elkaars kwaliteiten zo beginnen waarderen dat we uiteindelijk elkaar zonder woorden perfect begrepen. Nu is Koen daar verantwoordelijk: hij weet perfect waar hij mee bezig is en waar ze met de sportdienst naartoe willen. Tot slot dank aan mijn twee sportschepenen die ik mocht meemaken: Lorette De Permentier en Heidi Van Gaever. Ik had met allebei een heel goede band, zij waren soms zo enthousiast in hun job dat ik ze af en toe moest intomen want ook in de sporthal kost koken geld.’

Quote:

‘Streng maar correct. Wit of zwart, een politieker zal ik nooit worden.’

Luc De Nys

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings