12.2 C
Stekene
woensdag 10 april 2024

Oekraïners in Stekene tussen hoop en wanhoop

DE oorlog in Oekraïne gaat helaas onverminderd door tot wanhoop van bewoners die hun land ontvlucht zijn. Enkele onder hen verblijven in de wijk De Paal. ‘Terugkeren zit er niet meer in voor ons.’

In de Stropersstraat 12 woont de Oekraïense Inessa Yermolenko samen met haar man met wie ze trouwde in 2007. Sinds de Russische invasie op 22 februari 2022 verlenen ze onderdak aan diverse familieleden waaronder de moeder (81) en de dochter van Inessa. ‘Ze zijn heel dankbaar dat ze hier opnieuw kansen krijgen maar tegelijkertijd zijn ze ook somber over de toekomst. Mijn dochter heeft ondertussen het basisniveau Nederlandse taallessen behaald. Opgeleid als apotheker hoopt ze binnenkort aan de slag te gaan bij een apotheek. Haar man heeft TEW gestudeerd en begint als vrachtwagenchauffeur. Oekraïners zijn een dynamisch volk en willen graag in hun eigen onderhoud te voorzien. Ook een nicht van mij is naar België gekomen en heeft inmiddels het diploma klinische psycholoog aan de Universiteit Gent behaald.’

Kledinginzameling

‘In Oekraïne is aan veel goederen een tekort. Wij zamelen kleding in maar ook schoenen en dekens. De kleding wordt netjes gewassen en gevouwen. Enkele keren per jaar vervoeren wij de goederen naar Oekraïne, we kunnen daarbij rekenen op de vrijwillige steun van enkele chauffeurs.’

Tijdelijk of definitief?

Inessa schetst een somber beeld over de situatie in haar thuisland. ‘Mijn familie is afkomstig uit de Donbas. Het kleine appartement van mijn moeder is grotendeels vernield. Van de ene op de andere dag verloor ze haar pensioenrechten. Ze heeft dan wel de Oekraïense nationaliteit, maar Rusland heeft de regio geannexeerd. Alles is haar weggenomen.’

‘We zijn België en zeker ook de gemeente Stekene heel erkentelijk voor de opvang van onze landgenoten. De meesten hoopten op een tijdelijk verblijf in België maar ondertussen is er geen beterschap in zicht. Heel wat Oekraïners vinden ondertussen hun weg naar betaalde arbeid, vaak met vallen en opstaan.’

Quote

‘We zijn België en zeker ook de gemeente Stekene heel erkentelijk voor de opvang van onze landgenoten. De meesten hoopten op een tijdelijk verblijf in België maar ondertussen is er geen beterschap in zicht.’

Inessa Yermolenko

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings