12.2 C
Stekene
donderdag 11 april 2024

Kledinghersteller, een uitstervend ras

MIO – alias Yusef – is actief als hersteller van kleding. In zijn winkel/atelier in de Polenlaan vlak tegenover de H. Kruiskerk trekken draden op spoelen in meer dan 3000 (!) kleuren meteen de aandacht.

‘Al vanaf de basisschool was ik geïnteresseerd in het maken en herstellen van kleding. Mijn roots liggen in Turkije, maar ik was toen nog heel klein en herinner me er niet zoveel van. Wij woonden lange tijd in Nederland in onder meer Amsterdam, Tilburg en Den Haag. In 2007 opende ik samen met mijn drie broers een kledingreparatiezaak in de Stationsstraat in Sint-Niklaas, sinds 2017 baat ik mijn eigen zaak uit. Ik woon hier graag maar een rustig dorp als Stekene was voor mij wel een grote aanpassing in vergelijking met mijn Nederlandse periode waar ik grote, bruisende steden gewend was.’

Praktijk is de beste school

‘Als stagiair werkte ik in een atelier in Nederland waar wij zelf van alles moesten leren maken van jassen tot overhemden, van losmaken tot stikken. Ik leerde er mijn plan trekken, ik moest het zelf maar uitzoeken. Dat kwam me goed van pas toen als zelfstandige mijn zaak opstartte. Maar niettemin waren er in het begin nog heel wat zaken waar ik weinig van af wist: hoe moet je met klanten omgaan of hoe hou je de kosten beperkt? Ik ben er doorheen gesparteld, maar ik moest alles zelf leren.’

‘Met mijn broers hebben we een periode maatkleding gemaakt, dat vergde heel veel aandacht. Het was ook niet echt rendabel, zeker als je het vergelijkt met de veel goedkopere kleding uit grootwarenhuizen. We konden er niet tegen concurreren en sindsdien focusten we op herstellen van kleding.’

Veel vraag

In een korte cursus brengt Mio mij de beginselen bij over stikken, garens, voetjes/snijmachines, zigzaggen, half en volautomatische naaimachines en wat te doen als een naald breekt…

‘Er is veel vraag naar het herstellen van kleding, zeker de laatste jaren zie ik steeds meer klanten. De crisis heeft er mee te maken maar ook de kwaliteit van mijn werk, tevreden klanten komen doorgaans terug. Ik neem alle kleding aan, zo lang het maar onder mijn machine past. Ook gordijnen maak ik op maat of ik herstel ze. Ik beschik over een voorraad draden in meer dan 3000 kleuren en ik kom er nog tekort. Wat je hier ziet in de winkel is maar een gedeelte, achteraan heb ik nog veel meer in stock. Tijdens de zomermaanden is er veel vraag naar lila of oranje, dan moet het allemaal wat vrolijker zijn. Ik ben zelf heel kieskeurig, ik wil altijd de mooiste bijpassende kleuren kiezen, soms ben ik daar minutenlang mee bezig.’

Plezier in het werk

‘We zijn een uitstervend ras, je vindt steeds minder kledingherstellers, in de buurt blijf ik nog als één van de weinige over. Ik wil daar ook geen misbruik van maken en vraag steeds een ‘eerlijke’ prijs waarin mijn kosten en de herstellingstijd verrekend zijn. Je moet telkens weer een juiste inschatting maken, iedere reparatie is anders. Ik vind het fijn om met mijn vakkennis mensen te helpen. Ach, rijk word ik niet van maar ik kan er wel goed van leven.’

Quote:

‘Er is veel vraag naar het herstellen van kleding, zeker de laatste jaren zie ik steeds meer klanten.’

Mio

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings