De gemeente Stekene heeft een hart voor erfgoed. Binnen haar erfgoedpakket neemt de verdwenen abdijsite Boudelo een bijzondere plaats in. Met ‘Beleef Boudelo: de verdwenen abdij’ wil de gemeente de abdij doen herrijzen uit haar as. De cisterciënzerabdij van weleer komt in 2024 terug tot leven in drie archeologische schatkamers met daaraan gekoppeld een belevingsvolle fietsroute.
“De fietstocht wordt een reis door tijd en ruimte, waarbij beleving centraal staat. Op verschillende locaties verspreid in onze gemeente, tot zelfs plaatsen buiten de gemeentegrenzen, zullen verhalen over de Boudelo-abdij beluisterd én bekeken kunnen worden”, licht schepen van Cultuur Gunter Van Campenhout toe. “Zo brengt de tentoonstelling je bij historische landschappen en monumenten als
de archeologische site Boudelo en de Fondatie Boudelo in Klein-Sinaai, de tiendenschuur in Moerbeke, de refuge in Hulst (Nederland) en de kerken van Klein-Sinaai, Stekene en Kemzeke. Het vertelt het verhaal van de cisterciënzermonniken en wat hen naar het Waasland bracht, een kroniek over devotie, afzondering, ambitie, politieke twisten en zoveel meer.”
“Onze gemeente ziet dit project als een sportieve erfgoedbelevenis”, gaat schepen van Toerisme en Sport Heidi Van Gaever verder. “Stekene wil er met de uitgestippelde fietsroute langs historische locaties die een link hebben met de abdij, een van nature actieve toets aan geven. Op die manier is erfgoed er niet alleen voor de cultuurliefhebber, maar wordt erfgoed zinvol en tof voor iedereen: jong en oud, sportief en nieuwsgierig, creatief en levensgenieter.”
Voor de uitwerking van dit groots erfgoedproject, werkt Stekene samen met een heleboel partners, waaronder Het Genootschap van Boudelo en heemkundige kring d’EUZIE. “Het Genootschap van Boudelo organiseert al meer dan 10 jaar activiteiten voor groot en klein die ‘Boudelo’ in de kijker zetten. Zo is er onze website boudelo.be en een boek ‘De dubbelschat van Boudelo’, organiseren we gidsbeurten en een trappistenavond en promoten we het Boudelo-bier. Ook
bestaat er sinds twee jaar, in samenwerking met de gemeente, een wandeltocht ‘De heks van Boudelo’. Naast deze inspanningen voor de promotie van de abdij, zijn we blij dat we als genootschap een grote inbreng hebben om ook de monniken van Boudelo in de kijker te zetten. We hebben ook enkele oude boeken in onze collectie die nu een ware bron van informatie zijn voor de belevingstentoonstelling”, vertelt Tony De Wilde, gids en voorzitter van het Boudelo-genootschap, trots.
“Als jongste bestuurslid van d’EUZIE breng ik de Boudelo-abdij vaak op de agenda, waardoor de aandacht en onderzoek niet vermindert. Zo start er op Erfgoeddag (21 april 2024) al een tentoonstelling ‘Boudelo terug thuis’ in OC De Statie”, vervolgt Tony De Wilde zijn verhaal.
Voor de educatief-interactieve tentoonstelling over de abdij lanceerde de gemeente een oproep in het infomagazine Uitstekend. “Was jij één van de studenten en vrijwilligers die tijdens de opgravingscampagnes van 1971-1975 en 1981-1986 meehielp bij de verdwenen abdij Boudelo in de Koebrugstraat? Mail je gegevens dan vóór 1 februari naar cultuur@stekene.be. Onze Cultuurdienst neemt nadien contact met je op voor een gesprek over je ervaringen van toen” legt schepen Gunter Van Campenhout uit.
De verdwenen abdij is een archeologische parel in het erfgoed van de gemeente Stekene. De provincie Oost-Vlaanderen kent aan de gemeente dan ook een subsidie van 20 000 euro toe voor de uitwerking van dit erfgoedproject. De lancering van ‘Beleef Boudelo: de verdwenen abdij’ staat midden juni gepland.
Voor dit uniek erfgoedproject werkt de gemeente Stekene samen met de volgende partners: Erfpunt, het Genootschap van Boudelo, heemkundige kring d’EUZIE, de kerkraden van Klein-Sinaai, Stekene en Kemzeke, stad Hulst, gemeente Moerbeke, gemeente Sint-Gillis-Waas, stad Sint-Niklaas, Toerisme Waasland en Little Brickroom.