11.8 C
Stekene
zondag 18 februari 2024

Zytholoog en brouwer Patriek Lehoucq wil je alles laten proeven

IK vermoed dat iedereen die deze bierbijlage helemaal doorgelezen heeft zich een bierliefhebber mag noemen. Maar daarom ben je nog geen bierkenner, of zytholoog zoals dat zo mooi heet. Patriek Lehoucq is dat wel, maar hij is ook zelf brouwer en biergids.

‘Alles begon met een advertentie op Facebook waar ze een biergids zochten. Dat boeide me altijd al, mijn kandidatuur werd niet weerhouden maar zo kwam ik wel in contact met een organisatie die bierwandelingen organiseert. Ik wilde meer gericht over de achterliggende theorie leren en kwam terecht in avondschool Focus te Lokeren. Daar heb ik twee jaar cursus gevolgd, jammer genoeg eindigde het tweede al in maart door corona net toen ze aan het boeiendste stuk over foodpairing (of de combinatie van bier met voeding) begonnen. Maar ik haalde mijn diploma.’

Durf proeven!

‘Overal waar ik kom zal ik altijd proberen om de lokale bieren te proeven. Het is al te makkelijk om steeds bij je zelfde favoriete biermerk of biersmaak te blijven. Durf ook eens iets anders te proeven en je zal verbaasd staan. Ik had het bijvoorbeeld helemaal niet voor Orval en nu is het mijn lievelingsbier na een jaartje in de kelder. Hetzelfde voor de zure bieren, het is een next-level ervaring. Als je daarbij dan ook nog de details over de brouwerijen en de bieren kent is het helemaal top want bier met een verhaal smaakt nu eenmaal lekkerder.’

Gids

Die bijhorende verhalen vertelt Patriek het liefst zelf. ‘Als biergids doe ik rondleidingen in Brugge, Gent, maar ook als gids in brouwerij The Musketeers in Sint-Gillis-Waas. Toen ik Kristof De Roo in september op de Stekense avondmarkt ontmoette zochten ze een gids voor hun nieuwe brouwerij die pas het jaar nadien in mei zou opengaan. Ik doe ook privéproeverijen voor groepen vanaf vier personen met vijf verschillende thema’s: Belgische bierstijlen, regionale bieren, Trappisten, infused of hout-gelagerde bieren en tenslotte verrassende biertjes.’

Perfectam Matrimonii

Patriek heeft ook zijn eigen biertje ontwikkeld: de Perfectam Matrimonii of het perfecte huwelijk zo je wil. Dat perfecte huwelijk verwijst ook naar het samengaan van voeding en bier. Een goudblond bier gebrouwen met vijf Belgische hopvariëteiten en zeven moutsoorten. Infused met witte porto en gelagerd op rumvaten. Dat alles resulteert in een alcoholpercentage van 7.5% en een IBU bitterheidswaarde van 36. Gebrouwen bij Stanium in Beveren en geproefd en goedgekeurd in opdracht van de Gazet van Stekene.

Cheers to 50

‘Die Perfectam Matrimonii heette eerst Cheers to 50. De bedoeling was om een eenmalige batch te maken om te serveren op het feest voor mijn vijftigste verjaardag. Dat feest is er door corona nooit gekomen maar het bier was er wel. En nu we toch het recept hadden konden we het net zo goed blijven brouwen, alleen was Cheers to 50 niet meteen de beste merknaam om in de markt te zetten.’

Enkel op restaurant

De term foodpairing viel al eerder en daar wil Patriek met zijn zaak Pat Bier nu voluit op inzetten. ‘Het is de bedoeling om de Perfectam verder te blijven commercialiseren maar enkel in de restaurants. In de drankencentrales zal je het niet vinden. Ik ben ermee naar de horecabeurs getrokken en kreeg meteen goede commentaren. Zo heb ik nu contacten met een heel grote restaurantgroep. Zij hebben ook geproefd dat Perfectam een heel toegankelijk smaakpalet heeft dat resulteert in een perfect samenspel met (vooral) visbereidingen.’

Info over proeverijen of rondleidingen: patriek.lehoucq@telenet.be

Quote:

‘Durf ook eens iets anders te proeven en je zal verbaasd staan.’

Patrick Lehoucq

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings