IK vermoed dat iedereen die deze bierbijlage helemaal doorgelezen heeft zich een bierliefhebber mag noemen. Maar daarom ben je nog geen bierkenner, of zytholoog zoals dat zo mooi heet. Patriek Lehoucq is dat wel, maar hij is ook zelf brouwer en biergids.
‘Alles begon met een advertentie op Facebook waar ze een biergids zochten. Dat boeide me altijd al, mijn kandidatuur werd niet weerhouden maar zo kwam ik wel in contact met een organisatie die bierwandelingen organiseert. Ik wilde meer gericht over de achterliggende theorie leren en kwam terecht in avondschool Focus te Lokeren. Daar heb ik twee jaar cursus gevolgd, jammer genoeg eindigde het tweede al in maart door corona net toen ze aan het boeiendste stuk over foodpairing (of de combinatie van bier met voeding) begonnen. Maar ik haalde mijn diploma.’
Durf proeven!
‘Overal waar ik kom zal ik altijd proberen om de lokale bieren te proeven. Het is al te makkelijk om steeds bij je zelfde favoriete biermerk of biersmaak te blijven. Durf ook eens iets anders te proeven en je zal verbaasd staan. Ik had het bijvoorbeeld helemaal niet voor Orval en nu is het mijn lievelingsbier na een jaartje in de kelder. Hetzelfde voor de zure bieren, het is een next-level ervaring. Als je daarbij dan ook nog de details over de brouwerijen en de bieren kent is het helemaal top want bier met een verhaal smaakt nu eenmaal lekkerder.’
Gids
Die bijhorende verhalen vertelt Patriek het liefst zelf. ‘Als biergids doe ik rondleidingen in Brugge, Gent, maar ook als gids in brouwerij The Musketeers in Sint-Gillis-Waas. Toen ik Kristof De Roo in september op de Stekense avondmarkt ontmoette zochten ze een gids voor hun nieuwe brouwerij die pas het jaar nadien in mei zou opengaan. Ik doe ook privéproeverijen voor groepen vanaf vier personen met vijf verschillende thema’s: Belgische bierstijlen, regionale bieren, Trappisten, infused of hout-gelagerde bieren en tenslotte verrassende biertjes.’
Perfectam Matrimonii
Patriek heeft ook zijn eigen biertje ontwikkeld: de Perfectam Matrimonii of het perfecte huwelijk zo je wil. Dat perfecte huwelijk verwijst ook naar het samengaan van voeding en bier. Een goudblond bier gebrouwen met vijf Belgische hopvariëteiten en zeven moutsoorten. Infused met witte porto en gelagerd op rumvaten. Dat alles resulteert in een alcoholpercentage van 7.5% en een IBU bitterheidswaarde van 36. Gebrouwen bij Stanium in Beveren en geproefd en goedgekeurd in opdracht van de Gazet van Stekene.
Cheers to 50
‘Die Perfectam Matrimonii heette eerst Cheers to 50. De bedoeling was om een eenmalige batch te maken om te serveren op het feest voor mijn vijftigste verjaardag. Dat feest is er door corona nooit gekomen maar het bier was er wel. En nu we toch het recept hadden konden we het net zo goed blijven brouwen, alleen was Cheers to 50 niet meteen de beste merknaam om in de markt te zetten.’
Enkel op restaurant
De term foodpairing viel al eerder en daar wil Patriek met zijn zaak Pat Bier nu voluit op inzetten. ‘Het is de bedoeling om de Perfectam verder te blijven commercialiseren maar enkel in de restaurants. In de drankencentrales zal je het niet vinden. Ik ben ermee naar de horecabeurs getrokken en kreeg meteen goede commentaren. Zo heb ik nu contacten met een heel grote restaurantgroep. Zij hebben ook geproefd dat Perfectam een heel toegankelijk smaakpalet heeft dat resulteert in een perfect samenspel met (vooral) visbereidingen.’
Info over proeverijen of rondleidingen: patriek.lehoucq@telenet.be
Quote:
‘Durf ook eens iets anders te proeven en je zal verbaasd staan.’
Patrick Lehoucq