11 C
Stekene
zondag 18 februari 2024

Twee vrienden en hun passie voor bier

‘DE Weerspannige Brouwers’ waren de kleinste gecertificeerde brouwerij in het Waasland. Eind jaren negentig tot en met 2017 werd er in alle weerspannigheid bier gebrouwen en ten giste gelegd. Een gesprek met één van de oprichters Stefan Bolsens.  

‘In mijn jeugdjaren was ik lid van de KLJ Stekene, daar leerde ik Jan De Clercq kennen. Op een dag vroeg Jan mij om samen bier te brouwen, na 2 minuten bedenktijd zei ik ja. Ons verhaal begon heel kleinschalig. Mijn vader had nog een dame Jeanne fles staan en Jan had een oude koperen ketel. Ons plan was om op een smeedijzeren gaspit 20 liter bier te brouwen. We konden ons installeren bij Jan thuis op de Heirweg in Stekene.’ 

Westmalle gist opkweken

Ons eerste bier was trouwens met Westmalle gist. We kochten jonge Westmalle tripel en de gist daaruit hadden we met fruitsap opgekweekt. Fruitsuiker is namelijk rechtstreeks vergistbaar. Aan de keukentafel met keukenrol, pincet en alcohol van 97 % om alles te ontsmetten begon het proces. Dat was best spannend want gist is heel gevoelig voor infecties. Maar het lukte zonder fouten. Tijdens het filteren en mede omdat er geen deksel op de ketel stond, waren er vele liters verloren gegaan. We hielden uiteindelijk 5l bier over. Maar het was wel drinkbaar en best lekker. Het was een amberkleurig bier van 5 á 6 % alcohol.’ 

Brouwerscursus  

We wilden er mee doorgaan en gingen een brouwerscursus volgen. Ook gingen we op brouwerij bezoek. We organiseerde eens per jaar een bierproefavond. Van de opbrengst kochten wij ons 2 grote inox ketels van 100l. Met deksel deze keer. We deden alles handmatig, dat was nog te betalen. Ons hoogtepunt was /is nog steeds de Corbi-Art. Deze quadrupel heeft een alcoholpercentage van 9 á 9.5 %. Een bovengistend, zwaar donker volmoutig biertype, met een kleine schuimkraag. De geur en smaak is zoet met licht bittere toetsen op het eind.’ 

Uitbesteding voor grotere omzet. 

Even hadden wij het idee om ons recept te laten brouwen in een brouwerij. Die onderhandelingen verliepen niet van een leien dakje. Ofwel wilden die brouwerijen hun logo erop, ofwel wilden ze het recept aanpassen. Allemaal zaken waar wij ons niet in konden vinden. Eén keer dachten we dat we een goede deal konden afsluiten. We hadden het brouwproces samen overlopen, en de specifieke nadruk gelegd op de moeilijkheden. Toch was het resultaat niet naar onze smaak. Het filteren was te vlug gebeurd waardoor het aantal suikers niet in orde was. Dat had invloed op het eindresultaat. Dit idee lieten we dus varen. We gingen het zelf doen!’ 

Officieel gecertificeerd

‘We droomden ervan om als officiële brouwerij verder te groeien. Dat vroeg veel doorzettingsvermogen. Een hoop papierwerk kwam op ons af. We hadden een boekhouder nodig, moesten accijnzen betalen. We kregen een handelsregister. Het voedselagentschap en de brandweer kwamen op bezoek. We moesten ook een professionele installatie aankopen met inox pompen en leidingen. De installatie moest op stoom verwarmd worden. En we hadden een koeling nodig voor vergisting. Het waren veel kosten voor het aantal liters bier dat wij brouwden. Wij brouwden 10 keer per jaar 50l. Op jaarbasis dus 500l. Wij hadden ook nog allebei een fulltime job naast het bier brouwen.’ 

Heroriëntatie

Elke maand droeg ik kosten toe, dat was voor mij niet langer houdbaar. Jan had wel nog ambitie om verder te doen, maar zag wel de moeilijkheden op ons pad. In een goede verstandhouding hebben we ‘De Weerspannige Brouwers’ ten grave gedragen. Nu brouwt Jan nog steeds onze Corbi-Art in zijn brouwerij De Zwarte Bron. Het recept is gewoon te goed om in de kast te laten liggen. Het is een mooie herinnering dat ik meehielp aan dit bier. Ook aan het ontwerp van het logo bewaar ik leuke herinneringen. Het was zwart-wit. Elk kaartje in de vorm van een dooskist werd met de hand uitgeknipt en gevouwen. Met een perforator werd een gaatje uitgeduwd om vervolgens met een lintje rond de flessenhals te hangen. Op die eerste lintjes stond nog een doodshoofd.’  

Sunday Moon

Nu ben ik terug een hobby brouwer met een installatie van 20l. Tijdens de laatste bierproeverij die ik organiseerde op vrijdag 13 oktober 2023 kon men Sunday Moon 7 % proeven. Dit donker, bitter bier is deels met Viking mout. En het is op, dus als je me nu wilt excuseren, ik heb bier te brouwen.’ 

Quote:

‘Wat jezelf brouwt, brouw je beter. 

Stefan Bolsens

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings