19.2 C
Stekene
zondag 16 juni 2024

Op stap met de zorgbib in wzc Zoetenaard

DANKZIJ het Rode Kruis beschikken de woonzorgcentra van Stekene (Vlashof en Zoetenaard) over eigen zorgbibliotheek. Bij een zorgbibliotheek helpen vrijwilligers bij het ronddragen van aangepaste boeken en ander ontleenmateriaal naar de bewoners van de zorginstelling. De Gazet ging op ronde in wzc Zoetenaard samen met vrijwilligers Annemie en Natascha.

Op de eerste verdieping staat een kast ter beschikking met boeken van romans tot detectives, prentenboeken of voorleesboeken, vaak in grote letters. Maar net zo goed worden Cd’s, strips, video’s, puzzels en tijdschriften van Libelle tot De Kampioenen en de Rode Ridder aangeboden. ‘Drie weken geleden zijn we van start gegaan. Het is een tof initiatief maar de organisatie moet nog wat groeien. Maandag- en woensdagmiddag doen we onze ronde,’ vertellen Annemie en Natascha.

Gesprek is belangrijker dan het boek

‘Naast de gewone werking van de bibliotheek willen wij vooral een praatje slaan met de mensen die een boek lenen. Sociaal contact is voor iedereen belangrijk en zeker voor mensen die in een woonzorgcentrum verblijven. Het persoonlijk contact primeert bij ons.’

Voor hun eerste bezoek gaan Annemie en Natascha langs bij Fons, 91 jaar en in Stekene alom bekend als ‘Fons de schaapherder’. Het doet Fons zichtbaar deugd om herinneringen op te halen. ‘Ik heb 60 jaar rondgetrokken met mijn schapen samen met mijn bordercollies. Ik was altijd onderweg, mijn vrouw zei dat ik geen tien dagen op een jaar thuis was. Daarnaast was ik ook imker, ben vaak gestoken door bijen. Mensen vragen wel eens naar het ‘geheim’ van mijn ouderdom: wel iedere dag eet ik 1 boterham met honing. Ik ben drie jaar in de Zoetenaard en heb naar mijn zin, mijn zoon Rony komt me twee keer per week bezoeken. Boeken lees ik niet vaak maar met de Gazet kan je me een plezier doen.’

Daarna belandden we bij Jeanine. ‘Ik ben blij dat jullie er zijn, ik heb net een boek gelezen. Voor mij is het een aangenaam tijdverdrijf, ik was vroeger ook altijd al verslingerd aan boeken. Je mag me een paar romantische boeken geven.’

Met Dorothée hebben Annemie en Natascha een lange babbel, heel vertrouwd zitten ze met haar op bed. Dorothée leest de Libelle en heeft onlangs nog genoten van een deel uit de ‘De Zeven Zussen’. ‘Ik wil nog weten wat er in de wereld omgaat. Daarom lees ik zoveel als mogelijk de krant, dat blijft me boeien. En ik speel ook graag kaart. Daarnaast beschik ik nog over een computer. Mijn kinderen helpen me als ik er om vraag. Ik woon hier graag, de verzorging is uitstekend. Komen jullie volgende week weer langs?’

Quote:

‘Ik heb onlangs nog een deel van ‘De Zeven Zussen’ gelezen. Ik lees de krant zoveel mogelijk, ik wil weten wat er in de wereld gebeurt.’

Dorothée

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings