13.6 C
Stekene
zaterdag 17 februari 2024

Omstreden netplan van De Lijn gaat in op 6 januari 2024

DE VOORBEREIDINGEN lopen reeds sinds 2019 maar op zaterdag 6 januari wordt het nieuwe netplan van De Lijn ook effectief uitgerold. Het openbaar onderzoek liep tot eind november en de regioraad van vervoersregio Waasland is een laatste keer samengekomen op 30 november. De plannen zorgden reeds voor een storm aan verontwaardiging maar schepen van mobiliteit Kris Van Duyse vreest dat De Lijn de plannen zal doordrukken.

‘Ik ben er ook niet gelukkig mee maar als gemeente hebben we weinig inspraak. De Lijn zit hier letterlijk en figuurlijk zelf aan het stuur, we betalen hier als gemeente ook niet voor. Toen de vervoersregio’s opgestart werden hadden de gemeenten op meer inspraak gerekend. De Lijn kiest in het nieuwe ‘Net Basisbereikbaarheid’ voor de zogenaamde Hoppinpunten, dat zijn plaatsen waar verschillende vormen van (openbaar) vervoer samenkomen en waar je ook de nodige aftakkingen en mogelijkheden tot overstappen krijgt.’

Keerpunt

De Stekense markt wordt zo’n Hoppinpunt en is ook het eindpunt ook van de nieuwe lijn 43. ‘Dat betekent dat de bussen moeten keren aan café Het Anker. Er zijn testen gedaan met de meest moeilijke gelede bussen maar ook die kunnen keren zonder dat er bijkomende ingrepen nodig zijn. Eerst had De Lijn gevraagd de schandpaal te verwijderen om vlotter te kunnen draaien, zo niet hadden ze het eindpunt aan industriegebied Kleine Akker willen leggen. Zover is het gelukkig niet gekomen.’

43 en 85

De huidige lijnen 41, 42, 44 verdwijnen. Lijn 43 vanuit Sint-Niklaas wordt de centrale hoofdlijn. Maar die rijdt zoals gezegd niet verder dan Stekene markt tijdens de daluren. Van maandag tot zaterdag met twee bussen per uur tussen 6 en 23 uur. Op zondag is dat om het uur tussen 08.30 en 22.30 uur. Het stuk tussen Stekene en Moerbeke wordt overgenomen door lijn 85, die rijdt van maandag tot zaterdag elk uur tussen Moerbeke en Antwerpen, Frederik Van Eedenplein met daarbij nog 4 functionele ritten tijdens de spits. Op zondag is lijn 85 beperkt tussen Antwerpen en Sint-Gillis-Waas.

43, 431, 432 en 433

Naast die basislijnen 43 en 85 zijn er ook de zogenaamde ‘functionele ritten’ tijdens de spitsuren. Lijn 43 rijdt 21 keer per weekdag verder tot Moerbeke (14 keer tijdens de schoolvakantie). De nieuwe lijn 431 Sint-Niklaas – Koewacht (via Kwakkel) wordt 13 keer per dag bediend (ook tijdens de vakanties). Voor de nieuwe lijnen 432 naar Heikant is dat respectievelijk 13 en 7 keer. De Lijn 433 naar Hulst (via Kemzeke paal) rijdt 4 en 3 keer. Het stuk tussen Hellestraat en Hulst verdwijnt.’

Flexbus

‘Eén en ander betekent dat er tijdens de daluren geen bediening meer is richting Koewacht en Hellestraat. Daarvoor is er de Flexbus Noord-West. Die werkt op afspraak en vervangt de huidige belbus. Die Flexbus zal op regelmatige tijdstippen aansluiting geven op de basislijnen, volgens de huidige plannen zouden er twee bussen permanent rijden in het gebied Sint-Gillis-Waas, Stekene, Moerbeke, Lokeren tot in Zele. De Flexbus boeken kan via Hoppin.’

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings