19.2 C
Stekene
zondag 16 juni 2024

‘Niet babbelen maar knippen’

ALS er al een lijstje van Stekense dorpsfiguren zou bestaan, dan stond Julien Janssens er ongetwijfeld tussen. Hij geniet op zijn 78ste van een welverdiend pensioen en ruilde de Stekense dorpskern voor de rustige Kemzeekse muziekwijk.

‘Ik was 63 toen ik in 2008 op pensioen ging. Voordien stond ik in Stekene bekend als De Snelkapper. Het moest allemaal niet langer duren dan echt nodig, niet babbelen maar knippen was de boodschap. Niet iedere klant had interesse in een gesprek. Met mensen die ik persoonlijk kende lag dat anders maar klanten die ik niet kenden waren niet altijd gediend met een oppervlakkig gesprek. Ik had die regel geleerd bij de drie bazen waar ik werkte voor ik zelf mijn salon opende.’

Gesproken dagblad

‘Een coiffeur was vroeger het gesproken dagblad van het dorp. Vooral roddels werden er rondgestrooid. Bij sommige kappers zoals bij ’t Schoonweer op de markt kon je ook nog pinten drinken. Ik heb dat nooit willen doen, de combinatie van café en coiffeur. Nu zie je bij veel kappers dat je daar een koffie aangeboden krijgt maar dat was vroeger zeker niet de gewoonte.’

Pinnekesdraad

‘Mijn eerste job was in Antwerpen bij coiffeur Louis Verstraeten, die reeds op zijn 42ste zou overlijden. Hij had een salon in de Kasteelpleinstraat in de buurt van de gevangenis en het gerechtsgebouw. Gaston Berghmans was daar klant. Nadien in Sint-Niklaas, bij De Wolf in de Stationsstraat en tenslotte op het toenmalige Kardinaal Mercierplein, de huidige Houtbriel, bij coiffeur Pierre De Cock. Freddy Willockx die later burgemeester zou worden kwam daar ook. Zijn haar was precies pinnekesdraad. Dat kon niet roesten.’

1000 frank

‘Tussendoor heb ik vanaf 1965 ook het land gediend. Ik verdedigde het vaderland in Mechelen en nadien in het Duitse Bensberg. Daarna ging ik op stage bij coiffeur De Loor recht tegenover de Boerentoren in Antwerpen. Maar die betaalde niet genoeg, met slechts 1000 frank per week sprong je ook in 1966 niet ver.’

Houten paard

‘In 1970 ben ik dan in Stekene begonnen, 38 jaar lang rechtover de optiek van Veronique Vercruysse. Ik had wel een diploma van dameskapper maar verkoos om enkel heren en kinderen te doen. Wassen, drogen en knippen. Ik had een houten paard op een soort buizenstelsel gekocht. Daar konden de kinderen op zitten maar sommigen hadden de neiging om echt te gaan paardrijden. Het is moeilijk knippen als ze niet stilzaten. Na afloop konden ze dan een speelgoedje kiezen, ik had een rieten mandje gekocht in een joodse winkel in de Pelikaanstraat. Daar konden ze dan in rommelen en een kleinigheid kiezen.’

Einde

‘In 2008 ben ik gestopt. Het huis werd verkocht en afgebroken, nu staan er appartementen. Ik heb daar nooit gewoond, het was het huis van mijn ouders. Mijn vader was tijdens de oorlog in het verzet en werd later politieagent in Stekene. Zelf woonden we altijd in de Polenlaan.’

Leeglopers

‘Ik heb de supportersclub van Stekene Sportief opgericht in het lokaal bij ‘De Poezen’. Ik ging naar de thuis- en uitwedstrijden en organiseerde mee de gouden schoen. Eens op pensioen ging ik in Nederland vissen. Maar het vismateriaal is niet meer te betalen en de reglementeringen zijn zo streng geworden. Nu moet je ook al een vergunning hebben om de pieren op het strand te steken. Je weet wel, die leeglopers, die herken je aan het hoopje zand op het strand. We gingen toen altijd met de overzetboot naar Walcheren.’ En nu? ‘Geen hobby’s meer, alleen nog heel vaak een koffietje gaan drinken bij Broodtique’, besluit Julien.

Kaderstuk: zilveren munten

Julien kwam ook in het nieuws met het verhaal van de zilveren munten maar zelf relativeert hij dat wel. ‘Mijn kozijn Robert Verberckmoes had 110 zilveren munten uit de middeleeuwen gevonden op de hoek van de Regentie- en de Kleine Dauwstraat. Ik heb er daar één van gekregen en aan d’Euzie geschonken om te bewaren. Die hebben dat in hun blad van juni 2009 uitvoerig beschreven.’

Foto van de munten: met dank aan d’Euzie.

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings