20.8 C
Stekene
donderdag 20 juni 2024

Kyan Vercauteren pakt goud op WK beachvolley

ZONDAG 12 november 2023 zal in de geschiedenisboeken van Stekene bijgeschreven worden als de dag dat één van onze inwoners wereldkampioen werd. Kyan Vercauteren (19) uit de Spoorwegwegel pakte samen met zijn kompaan Joppe Van Langendonck (20) de gouden medaille op het WK beachvolley U21 in Thailand.

‘Dit hadden we totaal niet zien aankomen’, geeft Kyan eerlijk toe. ‘We gingen voor een plaats in de top acht. De loting voor de poules zat best wel mee en dat gaf ons de kans om ons niveau stilaan op te bouwen. Winst in de kwartfinales tegen Chili bracht ons in de halve finale tegen topfavoriet Frankrijk. We verloren de eerste set maar knokten ons nadien terug in de match en wonnen de tweede en beslissende derde set. Dan begon het in het kopje te spelen dat we misschien de Oostenrijkers ook wel konden kloppen. We verloren de spannende eerste set maar herpakten ons net zoals tegen Frankrijk. In die derde allesbeslissende set stond het 13-13 en dan maakten we die twee cruciale punten. De ontlading was onbeschrijfelijk.’

Crowdfunding

‘Aanvankelijk kregen we geen centen van de volleybond. Die waren vooral bezig met de zaal en gaven geen aandacht aan het beachvolley. Na de zoveelste meeting kregen we toch 2000 euro, terwijl onze trip naar schatting 7000 euro zou kosten. Voor de resterende 5000 euro hebben we een crowdfunding opgezet, die verliep heel vlot, we moesten niets uit eigen zak bijleggen. Nu hebben we die niet meer nodig, sinds de titel zijn er al enkele sponsors naar ons toegekomen.’

J3 of Jente, Jelle en Joppe

‘Mijn beachavontuur is begonnen met Jente De Keyser. Met hem won ik mijn eerste tornooi en hij is voor mij van enorm belang geweest. Dan ben ik opgepikt door de nationale beachselectie en heb ik met Jelle De Hert mijn eerste EK gespeeld. Het jaar daarop is Joppe Van Langendonck dan bij ons komen trainen, en uiteindelijk zijn we door de volleybond gekoppeld.’

Combi

‘Ik studeer kinesitherapie aan de KU Leuven. Moeilijk te combineren met het vele trainen maar ik heb een topsportstatuut gekregen waardoor ik meer vrijheid krijg, wettig afwezig kan zijn en mijn studiejaren spreiden. Joppe studeert chemie, dat is makkelijker vanop afstand te doen, de praktijk van kine laat dat niet toe. De keuze voor Leuven laat me toe om daar te trainen, vroeger pendelde ik drie tot vier keer per week met de trein naar Leuven. Nu is het andersom en kom ik een tweetal keer per week naar hier om bij Vamos te trainen. Ik speel bij Vamos in nationale 1, dat is het tweede niveau in België. Ik heb mijn woord gegeven om zeker het seizoen uit te doen. Voor volgend jaar heb ik nog geen concrete plannen, maar de combi zaal-beach is zeker geen probleem.’

Ambities?

‘In het beachvolley? Daar zijn drie niveau’s. De futures (de instap zeg maar), de Challenge en de Elite 16. Volgend jaar spelen we bij de futures en hopen we wat podiumplaatsen te pakken. Ter info: de Oostenrijkers die we in de finale klopten hebben bij de futures het tornooi van Mallorca gewonnen. Ik droom er wel van om er ooit van te kunnen leven maar er echt op hopen durf ik niet. Er zijn slechts een paar ploegen in de absolute top die echt als profs daarvan kunnen leven.’

Sociaal leven

‘Ik heb het volley lang gecombineerd met het zwemmen maar uiteindelijk moest ik kiezen. Zwemmen is leuk maar vrij eenzaam terwijl je als speler in het volleybalteam een pak maten hebt. Het was een hartverscheurende optie maar ik heb in functie van mijn sociaal leven gekozen. En ik heb er uiteraard geen spijt van’, lacht Kyan.

Stekene

‘Het volleybal leeft wel in Stekene. Vamos speelt op een hoog niveau en ook voor het beachvolley hebben we drie velden die in de zomer veel gebruikt worden en dat is heel handig. Maar zo’n ontvangst bij onze aankomst op Zaventem heeft ons helemaal overdonderd. Dat mijn familie en vrienden er zouden zijn had ik wel ingeschat maar het waren er veel meer, en ook de aandacht in de pers was een leuke verrassing.’

Sportman van het jaar

Met een wereldtitel op zak lijkt de verkiezing tot sportman van het jaar nog weinig voor te stellen. ‘Helemaal niet’, zegt Kyan. ‘Die waardering doet echt goed. Ik ben hier opgegroeid en dit zal altijd mijn thuis blijven. Vorig jaar werd ik winnaar nadat we de zesde plaats haalden op het EK en nadat we het WK bij de U19 meespeelden. Of ik dit jaar opnieuw sportman word? Ik weet het niet, we hebben we nu wel veel publiciteit gepakt maar vergeet niet dat alle andere sporters ook allemaal het beste van zichzelf geven op trainingen en wedstrijden.’

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings