19.2 C
Stekene
zondag 16 juni 2024

Kookclub Salsus zet de mannen aan het fornuis

‘Want de vrouwen luisteren toch niet’

DONDERDAGAVOND 22 november 2023. Veertien mannen hebben in de Stekense Broederschool hun schort aangetrokken. Kookclub Salsus is volop bezig het kerstmenu te oefenen, Gazet van Stekene mag pottenkijker spelen en dat heeft alles te maken met ‘Quiche met geitenkaas, appel en spekjes’. Het menu op bladzijde 44 van de vorige Gazet van Stekene die verscheen op 9 september 2023.

Berlinda Neyt levert niet enkel de recepten voor onze Gazet maar zij is ook voorzitster van Kookclub Salsus. ‘Salsus is latijn voor pittig of pikant. En wij hebben het graag pittig’, vertelt Berlinda. Zij had me trouwens uitgenodigd na mijn commentaar op dat quichegerecht (‘kaas komt van een koe, niet van een geit…’) dat mijn schoondochter netjes klaargemaakt had. De meeste eters vonden het een toprecept maar ik ben blijkbaar een culinaire barbaar. ‘Niet lekker? Kom dan maar eens kijken welke recepten mijn mannen allemaal prepareren.’

KWB

‘Ruim dertig jaar geleden is dit gestart onder de vleugels van de KWB Hellestraat. Door omstandigheden stopten die daarmee maar de groep wilde verder en zo zijn we op eigen houtje doorgegaan. Eerst als VZW maar daar zijn we na 15 jaar mee gestopt, te veel formaliteiten en papierwinkel.’

29 euro voor een feestmenu

‘Ik doe dit op vrijwillige basis, de kosten voor de ingrediënten worden gedeeld door de hobbykoks. Vandaag hebben we zo’n 29 euro per persoon nodig, dat is iets meer dan gebruikelijk maar we maken dan ook een feestmenu met onder andere veel garnalen, scampi en hertenfilet, niet bepaald de goedkoopste producten. Een deel wordt hier achteraf geserveerd en een deel nemen ze mee naar huis. Doorheen het jaar maken we wel vaker een eenpansgerecht. Daar zijn hun vrouwen dan blij mee, die hebben de dag nadien wat minder werk’, lacht Berlinda.

Mosseldag

Naast de kosten voor de maaltijden is er een jaarlijks lidgeld van 60 euro. ‘Voor het gebruik van de infrastructuur, één keer per maand behalve in juli en augustus. Maar ook dan zitten we niet stil, in augustus zijn we op weekend geweest en was er onze jaarlijkse mosseldag. Daarnaast plannen we af en toe wel een activiteit, zo hebben we onder andere een geleid bezoek aan brouwerij The Musketeers gebracht.’

Enige vrouw

Berlinda is dus de enige vrouw in het clubje. ‘Meestal luisteren ze wel naar mijn aanwijzingen, ik mag niet klagen.’ Zijn de vrouwen dan niet welkom? Daar wikt en weegt Berlinda haar woorden: ‘Het is altijd zo geweest en we houden dat wel graag zo, de vrouwen luisteren toch niet, die hebben hun eigen gewoontes in de keuken.’ Ik heb in mijn jeugd niet echt een koksopleiding gehad. In de afdeling handel zat wel vier jaar koken maar nadien heb ik in Zelzate avondschool koken gevolgd en daarna nog enkele workshops.’

Kameraadschap

De mannen werken in groepjes elk één van de gerechten af. Vanaf het aperitief tot zelfs de ijstaart. Ex-bakker Dirk Verstraeten en ex-metser Dirk Vercammen nemen samen een portie scampi’s onder handen. ‘We hebben vroeger allebei in onze job moeten kneden en smeren. Dat helpt wel, maar we komen vooral naar hier voor het gezelschap en de kameraadschap.’

Dat het daar een gezellige boel is, was wel duidelijk. Sommigen probeerden zichzelf te overtreffen met de cocktailshaker maar dan zet je best wel eerst de dop vast. Maar het resultaat was om duimen en vingers af te likken.

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings