19.2 C
Stekene
zondag 16 juni 2024

Judokwai Kemzeke: ‘respect is de basis van de sport’

DE naam doet vermoeden dat we de club in Kemzeke moeten gaan opzoeken maar dat is verleden tijd. Ze hebben al enkele jaren hun intrek genomen in de Stekense Sportstek maar de roots liggen wel in Kemzeke.

Voorzitter Firmin Janssens was 32 jaar jong toen de club in 1979 gesticht werd. Firmin is er 44 jaar later nog altijd bij en schetst graag de geschiedenis van de club. ‘In de begindagen van Judokwai Kemzeke trainden we in de zaal achter café Malpertuus. Door de groei van de club werd die locatie al vlug te klein en verhuisden we naar de sporthal in Kemzeke. Daar hadden we wat strubbelingen met de turnclub en zo zijn we hier beland. Oorspronkelijk was de zaal half zo groot en was de cafetaria er nog naast. Na de verbouwingen van de sporthal verdween de cafetaria en werd de ganse zaal ingericht voor de gevechtsporten. De verstandhouding met de andere clubs is overigens prima.’

Druk op de infrastructuur

Ondertussen is ook hoofdtrainer Timothy Maes, 39 jaar waarvan 32 als judoka, mee aangeschoven. ‘Enkel voor de wedstrijden gebruiken we de groene zaal. In de gevechtsportzaal trainen onze competitiejudoka’s, verder zijn er trainingen op woensdag, vrijdag en zaterdag. We hebben nu 180 leden en we blijven groeien, dat zet behoorlijk wat druk op de infrastructuur. Samen met de gemeentelijke sportdienst is het zoeken naar oplossingen met meer tijd of ruimte.’

Jongens en meisjes

‘Onze jeugdcategorieën zijn opgesplitst per leeftijd. Jongens en meisjes samen zonder onderscheid. Enkel bij de pubers ligt dat soms eventjes gevoelig maar dat is geen probleem, er wordt voldoende geroteerd op training. Met als gevolg dat je wel eens een betere tegenstander ontmoet maar alleen op die manier word je zelf beter. Die split per leeftijd is er tot 21 jaar, het indelen in gewichtsklassen wordt pas belangrijk vanaf de leeftijd min-15.’

Respect

Waarom judo voor mijn kinderen? ‘Judo is een allroundsport waarbij je alle spiergroepen gebruikt. Het is een combinatie van kracht, evenwicht, techniek en doorzettingsvermogen. Dat zijn allemaal fysieke factoren maar de basis van de sport is respect voor elkaar. Voor de clubgenoten, de tegenstanders, de scheidsrechters. Iemand pesten of uitlachen hoort hier niet thuis. Iedereen is hier welkom, zo hebben we ooit een blinde sporter gehad.’

Persoonlijke ontwikkeling

‘Vooral deelnemen is belangrijk en het is goed voor het inzicht in jezelf’, vindt Timothy. ‘Judo is een individuele sport, als je in een ploegsport een mindere dag hebt kan dat door je makkers gecompenseerd worden. Hier niet: als het hier misgaat of juist heel goed is het enkel je eigen verdienste of verantwoordelijkheid. Je leert omgaan met verlies, met stress voor de wedstrijd. Elkaar oppeppen en beter maken is de boodschap. Dat zijn belangrijke factoren in de persoonlijke ontwikkeling van kinderen en jongeren.’

Jean-Marie

In het Ulla (Werbrouck) en Gella (Vandecaveye) tijdperk droomde iedereen in Vlaanderen van een judomedaille. Is die hype wat weg? ‘Met Matthias Casse en de pas gestopte Dirk Van Tichelt, de Beer van Brecht, hebben we nu ook nog twee wereldtoppers. Die blikvangers zijn handig voor de ouders maar de kinderen zijn daar niet meteen mee bezig’, zegt Timothy. ‘Maar na het vertrek van Jean-Marie De Decker en zijn generatie is het toch een pak minder geworden’, vult Firmin aan.

Pannenkoekentraining

‘Maar Judokwai wil meer brengen dan alleen maar trainingen en wedstrijden. Hier is altijd iets te doen’, zegt een trotse voorzitter. ‘Er is ons weekend in september, er zijn vriendjestrainingen, oudertrainingen en zelfs een pannenkoekentraining. Kinderen vanaf 5 jaar kunnen aansluiten, voor slechts 120 tot 145 euro per jaar (afhankelijk van de leeftijd), verzekering inbegrepen krijg je minstens twee trainingen per week. De trainers kennen hun poulains en zorgen er wel voor dat die in de juiste groepen terechtkomen.’

Quote:

‘Vooral deelnemen is belangrijk en het is goed voor het inzicht in jezelf’.

Thimoty Maes

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings