19.2 C
Stekene
zondag 16 juni 2024

Jeugdbrandweer Stekene: al tien jaar grensverleggend

ZATERDAGMORGEN 28 oktober, 10 uur. Van kleine oogjes is geen sprake ondanks dat de 15 jongeren net een sleep-over hebben gehad. De jaarlijkse nachtoefening met start op vrijdagavond tot zaterdagmiddag.

Om 10 uur is er koffie en boterkoeken, dan maken Katrien Michiels en Keara Vanderkerken graag tijd voor een babbel. Katrien is jeugdchef en waarnemend sergeant van één van de vier brandweerploegen. Daarnaast ook adviseur gevaarlijke stoffen bij de provincie Oost-Vlaanderen. Keara leerde de stiel bij de jeugdbrandweer, is nu beroepshalve ambulancier en leverde de foto’s bij dit artikel.

Koe in mesthoop

‘Met vijftien zijn ze, we noemen ze onze toppers, onze knallers. Een gemengde groep met vandaag in ons tiende jaar één derde meisjes, meestal is de verhouding evenwichtiger. Eén keer per jaar houden we onze sleep-over. Die begint met een inputmoment waar we telkens ons jaarthema voorstellen. Dit keer was het behandeling van dieren, te beginnen met een bezoek aan een veearts die de nodige aanwijzingen gegeven heeft. Want het is meer dan ‘kat-in-boom’. Het is ook ‘paard-in-gracht’ en het iets minder leuk geurende ‘koe-in-mesthoop’. Onze jongeren leren al deze gevallen aan te pakken.’

Brandbestrijding

‘Doorheen het jaar oefenen we om de twee weken. Voornamelijk brandbestrijding, leren wat de verschillende blusmiddelen zijn. Straalpijptechnieken, het water regelen aan de kop van de slang, want daar zijn heel wat opties. Leren spuiten en vooral leren vorderen want zo’n zware slang wringt behoorlijk tegen. Dan is er maar één optie: samenwerken. In de winter is het vooral theorie brandbestrijding en blindlopen. Want in zo’n brand zie je letterlijk geen hand voor je ogen. We leren de knallers om zich te oriënteren en voort te bewegen zonder iets te raken om zich zo veilig door een echte brand te verplaatsen.’

Samenwerken!

Het woord samenwerken viel daarnet al. ‘Dit is cruciaal bij al onze taken en daar kunnen we niet genoeg de nadruk op leggen. Die routine moet er zijn want als je ooit brandweerman bent word je soms om drie uur ’s nachts uit je bed gebeld. Dan stap je in een autopomp met iemand die je misschien niet eens kent en met die man of vrouw moet je ook naadloos kunnen samenwerken.’

Geen waterpistool

‘Er zijn de zogenaamde warme oefeningen met bijvoorbeeld een industriebrand. In de jeugdbeweging spuit je met een waterpistool maar hier met een slang met een debiet tot 500 liter per minuut. Stoer gerief, maar er is ook de technische hulpverlening. We leren iemand uit een autowrak halen, met zes man aan een schep of een brancard om het slachtoffer zo weinig mogelijk te laten bewegen want een ongeval heeft altijd een zichtbare of onzichtbare impact op een mensenlichaam. We leren reanimeren en verbanden aanleggen. Wat we niet doen bij de jeugdbrandweer: werken met kettingzagen, inbraken en extreme woningbranden.’

Hoekje af

‘De jeugdbrandweer is er voor jongeren van 12 tot 18, tot 16 kan je starten. Er zijn geen echt fysieke voorwaarden en er mag gerust een hoekje af zijn. Het sporten zit voor een stuk in de werving en de iets minder fysiek sterke jongeren worden meegetrokken. Sommigen zijn hierdoor zelf nog apart beginnen sporten. Bij de jeugdbrandweer word je fitter en misschien het allerbelangrijkste: je leert er je grenzen te verleggen. Je komt in contact met jongeren met een heel diverse achtergrond, niet iedereen komt uit een gezin met een ideale achtergrond maar na vijf jaar is iedereen hier fysiek, mentaal en emotioneel een stuk gegroeid. Conflicten? Die zijn er overal, hier soms ook, we moeten daar niet onnozel over doen. Maar we praten die altijd uit.’

Brandweerlui gevraagd

‘De jeugdbrandweer is de ideale voorbereiding op de echte brandweer’, vertellen Katrien en Keara. In Stekene is er veel vraag naar brandweerpersoneel (m/v). Kandidaten voor de jeugdbrandweer vinden alle info op HVZWaasland.be. Het lidgeld is bewust heel laag, voor 30 euro per jaar willen we alle jongeren de kans geven.’

Kader: Fien

Fien De Cock is 18. ‘Na vijf jaar jeugdbrandweer eindigt het hier voor mij. Ik heb een jeugddroom waargemaakt in wat in het begin een mannenwereld was. Niemand kende mij toen ik hier binnenstapte maar de sfeer en de omgang met elkaar stelden mij meteen op mijn gemak alsof we al tien jaar vrienden waren. Nu wil ik zo snel mogelijk een rijbewijs en een federaal geschiktheidsattest, allebei nodig om als brandweervrouw te beginnen werken.’

Kader: Matheo

Matheo Van Hese is 14. ‘Mijn eerste jaar loopt op het einde en het was een heel toffe ervaring. Mijn zus en broer waren hier ook maar het is eigenlijk één grote familie. In het begin is het allemaal even wennen aan de vaak complexe oefeningen maar je kan altijd alles vragen aan de chefs en de teamgenoten.’

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings