9.6 C
Stekene
zondag 18 februari 2024

Herinneringen ophalen met Elga van ‘Frituur Robert’

DECENNIALANG was ‘Frituur Robert’ uitgebaat door Robert Verlent en zijn vrouw Elga Booten (79, een vertrouwd gezicht op de kermissen in het Waasland. Sinds vorig jaar woont Elga in een gloednieuw appartement in Het Kloosterhof in het centrum van Stekene. Een enorme overgang voor iemand die haar leven lang in een foorwagen verbleef. En eenmaal een foormens altijd een foormens…

Voor het interview met de Gazet is ook kleindochter Magaly Smets (34) aangeschoven. Om niet te verdwalen in het familiedoolhof heeft Magaly een stamboom getekend. ‘We starten bij Louis Verlent – beter bekend als ‘De klak’ – en ons mémé, zij baatten een frituur uit. Mijn grootvader Robert Verlent en mijn grootmoeder Elga Booten namen het frituur over. Tegelijkertijd baatten ook broer Astrid Verlent en Roger De Bock – maar iedereen noemde hem Bockie – een frituur uit. Bovendien had de andere broer Alex een lunapark, wat later in handen kwam van mijn vader Jan Smets en mijn moeder Pascaline Verlent. Ik heb het lunapark van mijn ouders overgenomen en ook mijn echtgenoot staat op kermissen met een lunapark. Mijn broer heeft eveneens een lunapark. Tenslotte zijn er ook nog de twee dochters van Alex Verlent – Maggy en Peggy – die een ‘breakdance’ en een ‘buggybaan’ hebben uitgebaat.’ Volgt u nog helemaal?

Van Brussel naar Kemzeke

‘Ik ben geboren in Tienen maar daar weet ik niks meer van, we zijn al snel in Brussel gaan wonen,’ vertelt Elga in haar sappig Brussels accent, Nederlands doorspekt met Frans, alsof Raymond Goethals mee een tafel zit. ‘Ik belandde in het Waasland door de relatie tussen mijn vader en de zuster van Emilienne, de bazin van café/restaurant/hotel De Kroon in Kemzeke. In 1959 ben ik daar beginnen werken, kuisen, opdienen, helpen bij feesten.’

In 1964 stapte Elga mee in de frituur van haar man Robert. ‘Wij hadden jarenlang een ‘vast’ frietkraam in Kemzeke tijdens de wintermaanden, wij waren open in het weekend. Voorts stonden we met ons frietkraam op kermissen in het ganse Waasland maar net zo goed ook in Zottegem of op de Lokerse Feesten. In de beginjaren schilden we de aardappels nog zelf, nadien deden we het machinaal, nog later werden ze aan huis geleverd. Naast onze frieten stonden we bekend om onze smoutebollen en beignets. In 1990 hebben zijn we ermee gestopt en verkochten ons frietkraam.’

Verandering

‘De sfeer op de kermis is helemaal veranderd,’ gaat Elga verder. ‘Op grotere kermissen tref je nog wel collega foorkramers met hun caravans en foorwagens, en vormden we een familie. Op kleinere kermissen is die sfeer helemaal verdwenen, in steeds meer gemeenten schiet er van de kermis niet veel meer over. Bovendien is de ruimte om foorwagens te plaatsen verkleind vanwege bloembakken en bomen allerhande. Voor kinderen op een dorp was een kermis een evenement waar ze lang naar uitkeken. Iedere dag werd er een stukje opgebouwd en zag je de kermis groeien, nu moet alles snel gaan en worden de kramen in elkaar geschoven, de magie is een beetje verdwenen. Bovendien wonen heel wat foorkramers niet meer in hun woonwagen maar in een ‘gewoon’ huis. ’s Morgens komen ze naar de kermis en ’s avonds rijden ze naar huis.’

‘Zoals gezegd: ik ben nog maar een jaar geleden verhuisd naar Stekene. Ik hebben altijd in onze foorwagen gewoond op een stuk grond in De Klinge, ook na het overlijden van mijn man Robert. Ik heb de foorwagen nog steeds en regelmatig trek ik naar er naar toe. Ik ken daar iedereen, het is er zo makkelijk om een babbeltje te slaan met de buren. In een appartement is er toch minder contact met elkaar. Het doet me wel plezier als mensen mij hier in Stekene nog herkennen als Elga van ‘Frituur Robert’. Op zo’n moment komen de mooie herinneringen aan de kermis terug boven.’

Quote:

‘Voor kinderen op een dorp was een kermis een evenement waar ze lang naar uitkeken. Iedere dag werd er een stukje opgebouwd en zag je de kermis groeien. Die magie is een beetje verdwenen.’

Elga Booten

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings