17.1 C
Stekene
zaterdag 18 mei 2024

De woelige geschiedenis van Gazet Van Stekene

OP 29 mei 1898 verscheen het eerste nummer van Gazet van Stekene (Boerkensblad), opgesteld door ‘Eenige Boeren, Burgers en Werklieden’. Prijs per enkel nummer: 5 centiemen. Het initiatief kwam van drukker-dichter Pieter De Windt en onderwijzer Desiré De Pauw.

In de beginjaren focuste de Gazet vooral op politieke kwesties met een hoofdrol voor een zekere Frans, Boerke Van Brussel, een landbouwer uit de Potaardestraat, in 1898 verkozen tot volksvertegenwoordiger. Hij kwam eerst als onafhankelijke op, maar werd daarna vakkundig gerecupereerd door de katholieke partij.

Er kwamen ook andere onderwerpen aan bod. De exploten van wielrenner Alfons De Roeck, ‘de leeuw van Stekene’, werden nauwlettend gevolgd. Voorts trakteerde de Gazet zijn lezers op een vleugje poëzie naast Stekens nieuws, aangebracht door verschillende tipgevers. Ook het Waas-regionale nieuws werd belicht, al vanaf 1900 ijverde men voor een vaste Schelde-oeververbinding.

Leopold II

De Gazet had de wind in de zeilen. Het advertentieaantal steeg met de jaren, evenals het aantal abonnees. Een pak ministers en parlementairen lazen de Gazet en de legende gaat dat zelfs Leopold II zijn Kongowerk eens onderbrak om de krant te lezen. Met zijn weekblad beheerste Pieter De Windt lange tijd het politieke en socio-culturele leven in Stekene. Het uitbreken van WO I betekende evenwel het einde van de bloeiperiode van de Gazet van Stekene.

Stekense vaart

Op 25 oktober 1919 kwam het Stekense Boerkensblad, na een onderbreking van 5 jaar, opnieuw op de markt. Door de papierschaarste diende De Windt zijn blad aan te passen aan de beschikbare hoeveelheid grondstof. Liever dan de abonnementsprijs te verhogen, verminderde hij de traditionele vier bladzijden tot de helft.

De invloed die de Gazet Van Stekene voorheen bezat, werd nooit meer bereikt ook al omdat Pieter De Windt en Desiré De Pauw op politiek vlak niet meer op één lijn zaten. Plaatselijk nieuws bleef populair: van ‘Stekene in den oorlog’ tot artikels over de lokale renners Dorsan Merckx en Edmond De Block. Via de Gazet pleitte men tevens voor het graven van een kanaal Antwerpen-Zeebrugge. Dit kanaal, dat een gedeelte van de loop van de Stekense vaart zou volgen, moest zorgen voor de economische bloei van het ‘achterlijkste’ deel van Vlaanderen, dat Waasland heette.

In 1930 gaf de zieke Pieter De Windt het roer over aan neef Domien Van Hoye, in 1936 werd Hector Van Hoye verantwoordelijk uitgever.

‘Het hoekje van de vlasser’

Op 19 november 1944 trok de Gazet Van Stekene zich voor de derde keer op gang. Het Stekense nieuws werd meer en meer het enige ‘eigen’ kenmerk van het weekblad, er was een rubriek ‘wetenswaardigheden uit de missies’ en ‘het hoekje van de vlasser’. In de vijftiger jaren bracht de Gazet steeds minder algemeen nieuws, de nadruk lag op het sportgebeuren.

De opkomende advertentiebladen betekenden de doodsteek voor het eertijds zo bloeiende weekblad. Langzaam maar zeker bleven de advertenties achterwege. Op 2 november 1963 heette Het Vrije Waasland de lezers van de Gazet Van Stekene hartelijk welkom en verzekerde dat al het mogelijks zou gedaan worden om ze wekelijks een blad te bezorgen dat hun voldoening gaf.

Met dank aan Johan Van Duyse

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings