11 C
Stekene
zondag 18 februari 2024

Brut de la Reine, de nieuwe smaaksensatie van brouwerij Sans Merci

SANS MERCI? Dat verhaal hebben we reeds gelezen in de Gazet van Stekene van zaterdag 9 april 2022 zullen onze trouwe lezers luidop denken. Dat klopt ook, je kan het trouwens nog nalezen op de website van Sans Merci. Maar ondertussen is er al veel water naar de zee en bier door de tapkranen gevloeid. Brouwer Jan Ongena heeft de Caliber.3 vaarwel gezegd en focust nu op een nieuw smaakpalet.

‘Ja, die Caliber.3 Tripel heeft goed gemarcheerd’, zegt Jan. ‘Aanvankelijk werd die thuis in de Bormte gebrouwen. Ik had een aantal vaste afnemers maar met mijn installatie kon ik maximum 100 liter per batch brouwen. Daar blijft in het beste geval amper 70 liter van over om te bottelen. Dat zijn ongeveer 200 flesjes, daarom het idee om die uit te besteden maar dat bleek achteraf een slecht plan. Ook al omdat de grondstoffen steeds duurder werden en dat kon ik niet doorrekenen aan de consument of handelaar.’

Gekkenwerk

‘Nog geen 10 bakjes bier na 30 uur arbeid en er niks aan overhouden. Puur gekkenwerk was het. Uitbesteden was comfortabeler maar ik ga het terug zelf doen. Zelf brouwen is altijd mijn passie geweest en ik heb nieuwe ideeën. Zelf verkopen op één exclusief adres en hooguit één drankenhandel vast beleveren.’

Virgule

Dat nieuwe idee heet Virgule (komma in het Nederlands), en dat komt in twee soorten. De Virgule Vert (groen), een zeer hoppig bier met een IBU (zie kaderstukje) richting 60. Bitter dus, door de massa hop. Die zal echter pas gebrouwen worden vanaf begin 2024 maar ik kreeg in naam van Gazet van Stekene alvast een voorproefje van zeg maar een prototype-batch. Geproefd en heel ruim goedgekeurd. Er komt ook een Virgule Rouge (rood), op basis van fruitconcentraat kleurt die eerder oranjeachtig.

Brut de la Reine

De Caliber.3 is verleden tijd, de Virgules zijn toekomstmuziek. ‘Vandaag ligt de focus op de nieuwe Brut de la Reine. ‘Ik wilde iets chique, iets prestigieus. Geen tripel of iets in de zin van de bestaande biertypes. Het is een aperitiefbier geworden met 13.5° alcoholpercentage. Doorgegist met champagnegist met de bedoeling om het te drinken zoals cava of champagne in een champagneglas. Met een IBU van 20 à 25 is het heel zacht, lichtjes zurig voor een veel groter publiek.’

Sprankelend aperitiefbier

‘De eerste batch is op heel kleine schaal geproduceerd, 50 flessen die voorlopig enkel thuis in de Bormte te koop zijn. Ik vind de smaak en de parels heel goed in balans, noem het gerust een sprankelend aperitiefbier. Ik ga voor de feestdagen volop inzetten op de Brut de la Reine. Dit lijkt me een segment met meer speelruimte dan pakweg de klassieke tripel. Ik zie wel hoe goed de verkoop marcheert, dan kan ik nog steeds de productie opdrijven.’

Het oog wil ook wat

De Brut de la Reine wordt gebotteld in flessen van 750 ml. ‘Ik hecht heel veel belang aan vormgeving en authentieke materialen. Het oog wil ook wat. Mijn huidig bierglas heeft de vorm van een wijnglas, een pak eleganter dan de doorsnee bierglazen. De Brut de la Reine komt niet in een cava- of champagnefles maar wel in een spumantefles, die vind ik mooier qua vorm.’

Reine

Jan blijft consequent in de Franse naamgeving. ‘Ik heb taal- en letterkunde gestudeerd en Sans Merci (fantasietje van het Engelse mercy) is gebaseerd op mijn familienaam Ongena. Maar Frans is toch één van onze landstalen en daar hebben we enige affiniteit mee. En voor wat de Brut de la Reine betreft…als je een koninklijk aperitiefbier produceert en je dochter heet Reine, dan is de keuze snel gemaakt’, besluit Jan.

Quote:

‘Zelf brouwen is altijd mijn passie geweest en ik heb nieuwe ideeën.’

Jan Ongena

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings