14.3 C
Stekene
woensdag 10 april 2024

Brouwerij 4ꓘNT: bier om mensen dichter bij elkaar te brengen

INDRUKWEKKEND, het staat niet toevallig in de titel van dit artikel. Gazet van Stekene kreeg op zaterdag 4 november een inkijk op de maandelijkse brouwdag van 4NT in de Polken. We hangen maar liefst vijf kwartier aan de lippen van bevlogen verteller Chris De Bruyne die samen met technisch wonder Bert Van Hooste, brouwmeester Peter Van Severen en enkel helpende handen ruim 1.000 liter vloeibaar goud produceren.

‘We hebben één vaste brouwdag per maand waar we ongeveer 1.000 liter produceren maar mits een paar extra dagen komen we op een jaartotaal van ongeveer 20.000 liter. Niet genoeg om daar met drie gezinnen van te leven. We zouden onze capaciteit kunnen verhogen door ieder weekend te produceren maar die ambitie hebben we niet. Ook al niet omdat onze vrouwen daar niet mee zouden kunnen lachen’, beseft Chris.

Stalen borstel

‘Zo’n brouwdag is ook niet allemaal rozengeur en maneschijn. Die duurt ongeveer 12 uur en daarvan gaat 70 procent van de tijd naar kuisen. Handwerk, met de stalen borstel. Geen chemicaliën in onze ketels en dat maakt ons toch wel vrij uniek. Ieder jaar slagen we met glans in onze controle van het agentschap voedselveiligheid’

Ne vierkanten

‘We zouden ook bieren voor anderen kunnen brouwen maar we verkiezen om voluit voor ons eigen gamma te gaan.’ Die eigenzinnige keuze voor het eigen bier ligt in de lijn met de naam van het bedrijf. ‘Ne vierkanten is in het Stekens dialect iemand die tegendraads is en zijn eigen goesting doet. Om dat nog eens extra in de verf te zetten hebben we ook nog eens de K in onze naam in spiegelbeeld geschreven.’

Koken? Jenever?

‘Het is allemaal de schuld van een gemiste kookcursus. We gingen die volgen in de Stekense Broederschool maar die werd geannuleerd omdat er maar vijf man ingeschreven waren. Het alternatief klonk een pak boeiender: een jenevercursus! Met stages in verschillende stokerijen leerden we de kunst, we haalden na examens zelfs ons diploma maar door het gedoe en vooral de torenhoge kosten bij de dienst accijnzen was het sop de kool niet waard.’

Apotheker

‘Die stookcursus was wel de aanzet om bier te beginnen brouwen. We gingen op cursus in Lokeren en leerden bij een 92 jaar oude apotheker in Nijlen de kunst van het bierbrouwen. Over filters en kranen, ik denk dat we ze duizend keer afgebroken en weer opgezet hebben. In 2013 hebben we zelf een keteltje gekocht en begonnen we voor onszelf te brouwen.’

Badkamer

‘Bier brouwen is één zaak maar je moet die ook nog afvullen. Dus gingen we leeggoed kopen bij Koudenborm. Die dachten dat ze ons niet goed begrepen hadden en verklaarden ons meteen voor zot. Stuk voor stuk hebben we die flesjes uitgewassen in onze badkamers thuis. Op die eerste afgewassen flesjes van 25 centiliter hebben we een geel vierkant gezet. We hadden snel begrepen dat deze situatie onhoudbaar was en we kozen voor het kleine brede flesje, type Duvel zeg maar. Die flesjes nemen we niet terug, die gaan naar Duvel want ook dat is een hele administratie omdat die slechts zeven keer in rotatie mogen komen. Onze eigen bakken nemen we uiteraard wel terug, momenteel zijn er ongeveer 2.500 in omloop. Aan 7 euro statiegeld per stuk, en daarmee komen we niet uit de aankoopkost.’

Nieuwe ketel

‘Net voor corona hebben we geïnvesteerd in een nieuwe brouwketel met een capaciteit van 1.000 liter, voorheen was dat eentje van 100 liter. Een serieuze kost en net op dat moment doet de regering het land op slot. Het was even doorbijten maar we zijn daar goed uitgekomen.’ Die nieuwe brouwketel was dus op 4 november in volle actie, Chris vertelt met passie over de kunst van het bier maken. Over het doorlopend monitoren van de densiteit van de wort. Over gist- en lagertanks. Over suikers en alcohol. Over het belang van het heel snel koelen vanuit de koker (100 °C) naar de platenkoeler (25 °C)tot in het flesje (2 °C). ‘Want brouwen is zoals de groenten uit de hof klaarmaken, hoe verser hoe beter’.

Solidariteit

Ondertussen zijn er in Vlaanderen, België, zeg maar de hele wereld meer brouwerijen dan haar op een hond. ‘Maar die solidariteit is buitengewoon’, zegt Chris. ‘Mensen van La Chouffe, Duvel, De Koninck. Allemaal topkerels, die monitoren ons bier tot in het kleinste detail. Voor ons is het een eindeloos proces van steeds weer bijleren. Er zijn zaken die wij niet kunnen maar dan moet je de juiste mensen kennen.’

5 bieren

4ꓘNTproduceert 5 verschillende bieren. De Goudblonde Tripel en Penta, de donkerbruine Square B, De amberkleurige 66 en de India Pale Ale Carré C. Bij ons bezoek staan de Penta en de Carré C te pruttelen. ‘De vraag naar Tripel kunnen we niet volgen maar ook naar de donkerbruine is meer vraag en zitten we nu al aan 2 brouwdagen per jaar. En dat terwijl de Vlaming overduidelijk voor de blekere bieren kiest, onze verhouding blond-bruin is ongeveer 7 tegen 1.’

Raceauto

Bij 4ꓘNT beseffen ze goed genoeg het belang van marketing. ‘Ideale geschenken voor particulieren maar zeker ook voor de typische relatiegeschenken van bedrijven.’ Dat er niet enkel aan de inhoud maar ook aan de vorm gedacht wordt is duidelijk wanneer Chris zowaar met een karton in de vorm van een raceauto komt aandraven. Netjes gevuld met drie verschillende flesjes, en het nummer 66 op de auto is uiteraard ook geen toeval. ‘Maar vanaf 2024 komen er nieuwe labels op de flesjes’, verklapt Chris. ‘We willen eenheid en herkenbaarheid in het schap.’

Huwelijksaanzoek op een bierkaartje

‘Vandaag zie je steeds meer bierkaartjes die aan beide kanten bedrukt zijn. Dat vinden wij compleet fout want een bierkaartje is een onderschat communicatiemiddel. De meeste liefdesverklaringen zijn ooit op een bierkaartje geschreven. Wij maken bier om mensen samen te brengen. Ik heb zelfs mijn vrouw op een bierkaartje ten huwelijk gevraagd’, zegt Chris.

Goede doelen

‘Wij krijgen wel vaker vraag voor sponsoring maar als je dan naar de naam van onze bieren vraagt kunnen ze er geen enkel opnoemen. Waar we wel voluit in geloven is de steun voor de goede doelen. We steunen Oxfam, we stellen graag onze accommodatie ter beschikking voor de fiets- en wandeltochten van de VZW Peacock in augustus en voor de bier- en wijnproeverij van Team Florian (Hope for Duchenne) begin december. Soms komen de Chiro of de scouts hier wel iets vragen voor een tombola en dan zijn een paar kousen met ons logo altijd welkom’, lacht Chris.

Verkooppunten

‘Wij zijn uiteraard de lokale drankenhandels heel dankbaar omdat ze bij onze opstart in ons geloofden. Vandaag vind je ons vooral bij drankenhandels, restaurants en cafés in en rond het Waasland. Er komen stilaan meer vragen uit de rest van Vlaanderen met een uitschieter tot in Spanje toe. Maar over die expansie, daar moeten we nog eens goed over nadenken’, besluit Chris.

De uitgebreide lijst van verkooppunten en veel meer vind je op www.4knt.be

Marc Van Hoeyland

Quote: bier brouwen is net zoals groenten uit de hof klaarmaken, hoe verser hoe beter.

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings