13.6 C
Stekene
zaterdag 17 februari 2024

‘België is het veiligste land om te koersen’

PETER CALLE kan het weten. Hij is sinds enkele jaren één van de mobiele seingevers die instaan voor de veiligheid van de renners. Wanneer deze krant verschijnt slijt hij zijn laatste dagen bij autobussen Weyn. Met het pensioen vanaf 1 januari is er alweer een nieuwe uitdaging op komst.

Over een carrièreswitch gesproken: Peter was jarenlang één van de blikvangers bij de toenmalige Klauwaerts Kemzeke. Nu is het voetbal helemaal weg en focust hij op de koers. Van de mannen die liefst zo lang mogelijk blijven liggen naar de mannen die liefst zo rap mogelijk weer rechtstaan.

24 Rondes

‘Ik heb 30 jaar gevoetbald en was 15 jaar hulptrainer maar eigenlijk ben ik altijd meer een koersfanaat geweest. Deze zomer zijn Heidi en ikzelf al voor de 24ste keer naar de Tour de France geweest. We proberen in onze vakantie altijd wel enkele ritten mee te pikken. Toen ik stopte als voetbaltrainer werd ik lid van Stekene Koerst. In de loop der jaren zijn enkele mensen daar gestopt en ondertussen ben ik ondervoorzitter.’

Stroomversnelling

‘Luc Van Himste vroeg op een dag of ik geen zin had om mee te rijden op één van de motoren in de koers. Drie jaar heb ik als passagier alle Vlaamse klassiekers en de Baloise Belgium Tour meegereden. Toen Luc stopte heeft Tim Fonteyn mij geïntroduceerd en vanaf dan is alles in een stroomversnelling gekomen. Ik kocht zelf een moto en ben nu vier jaar bij de mobiele seingevers. In het begin alleen kleine koerskes maar nu ook alle topwedstrijden. Ik heb veel van Tim geleerd.’

Joris Stuer

‘In een koers rijden is niet evident, het vergt wel wat ervaring en een goede co-piloot. Iedereen wil graag wel eens de Ronde van Vlaanderen meerijden maar Joris Stuer is mijn vaste man. Hij stapt aan ieder punt af als seingever, ik blijf meestal op de motor zitten om zo snel mogelijk weer te kunnen vertrekken. Hij bedient de radio en we rijden echt niet zomaar wat rond, alles is op GPX of GPS opgeladen. Ook de doorsteken worden vooraf doorgenomen.’

Stig Broeckx

‘Die doorsteken zijn er gekomen na het incident met Stig Broeckx in 2016. Twee motoren die het peloton wilden voorbijrijden veroorzaakten een massale valpartij met Stig Broeckx als voornaamste slachtoffer. Sindsdien mogen wij de renners niet meer passeren. Wij starten voor het peloton maar worden dan op onze actieplaatsen voorbijgereden. Op die manier ben je vaak al snel 20 tot 30 seingevers kwijt maar je moet wel opnieuw voor het peloton raken. Daarom zijn er die zogenaamde doorsteken, dan vliegen we onder begeleiding van de federale politie vaak tegen 120 per uur over kleine baantjes. Soms voel ik dan de benen van Joris wat meer in mijn zij knijpen. Afhankelijk van de afstand kan dit 5 tot 10 keer per dag gebeuren.’

526 kilometer regen

België is het veiligste koersland ter wereld, ze laten hier echt niets aan het toeval over. Vooral bij Flanders Classics wordt daar doorlopend aan gewerkt. Neem nu Gent-Wevelgem van dit jaar. Om 6 uur vertrekken, 130 kilometer naar de start, briefing door de koersdirectie, een wedstrijd van 266 kilometer, een kleine maaltijd en dan weer 130 kilometer naar huis. Het was rotweer, alles samen 526 kilometer in de regen maar dat hoort erbij. De mooiste belevenis was het wereldkampioenschap in Leuven, dat was drie dagen kippenvel.’

Neutrale wagen

Maar zoals alle gepensioneerden zullen zijn dagen ook te kort zijn. ‘Ik blijf met de moto rijden in de klassiekers maar ik ben gecontacteerd door Tielen Neutral Cars. Die rijden nu al met zes wagens en daar komen er nog twee bij. Die neutrale wagens rijden tussen de kopgroep en het peloton wanneer de voorsprong te klein is om de sportbestuurders te laten passeren. Daar word ik chauffeur, niet simpel want die mannen rijden echt als zotten maar je moet gewoon mee. O ja, we zoeken nog een mekanieker voor achterin, liefst één die het verschil kent tussen een wiel van 14, 15 en 16 inch’, lacht Peter.

Iets zegt me dat de avonturen van de neutrale wagen voer zijn voor een toekomstige Gazet van Stekene.

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings