19.2 C
Stekene
zondag 16 juni 2024

‘Ambassadeur’ Annemie De Clerck hoopvol over toekomst democratie Europa

OP een zaterdagnamiddag in 2021 werd Annemie De Clerck (63) uit de Dauwstraat in Stekene gebeld door het onderzoeksbureau Kantar met de vraag of ze beschikbaar was om deel te nemen aan de ‘Conferentie over de Toekomst van Europa’. Ze had er wel oren naar om samen met nog een kleine 800 andere Europese burgers, willekeurig gecontacteerd, na te denken over de toekomst van onze Europese Unie. Nadien werd ze samen met 75 andere Europese burgers ook uitgeloot om als ambassadeur de aanbevelingen van de burgerpanels om te zetten in voorstellen. Met een 2-daags Conclaaf in Lissabon in het vooruitzicht wil Annemie graag haar ervaringen delen. ‘Voor mij is het glas altijd halfvol.’

Annemie heeft een rijk gevulde carrière in het onderwijs achter de rug als onderwijzer, directeur van de basisschool Sint-Catherina in Sinaai en directeur van de lagere school Heilige Familie in Sint-Niklaas. Voorts staat op haar cv directeur/coördinatie scholengemeenschap Sint-Nicolaas BaO, coördinator personeel bij Katholiek Onderwijs Vlaanderen en directeur ondersteuning op het Diocesaan Onderwijsbureau. ‘Maar uiteindelijk heeft mijn achtergrond geen rol gespeeld, het onderzoeksbureau belde willekeurig potentiële kandidaten op aan de hand van bepaalde criteria waaronder leeftijd en geslacht.’

Aanbevelingen

‘Na 3 weekends waarin we in 4 panels aanbevelingen formuleerden, mocht ik bijkomend als ambassadeur van het panel ‘Democratie, waarden, rechtstaat en veiligheid’ deelnemen aan werkgroepen en plenaire vergaderingen in Straatsburg. Het waren 6 intensieve weekends met meetings, discussies, voorstellen formuleren en verslagen schrijven.’

‘Op 8 mei 2022 hebben we een degelijk eindrapport met voorstellen afgeleverd. De voorzitters van de drie instellingen (Commissie, Parlement, Raad) engageerden zich om de aanbevelingen van de burgers ter harte te nemen en om te zetten in concrete acties. Eén van onze aanbeveling betreft het loslaten van de unanimiteit van stemmen in de Europese Raad, één veto kan nog steeds een beslissing torpederen. Voorts waarschuwen we voor de gevaren van fake news en we vragen meer aandacht voor burgerparticipatie en meer heldere structuren van de Europese instellingen.’

Europa, dat zijn wij…

‘Voor ons als ambassadeurs was het eindrapport geen eindpunt, maar de start van het effectief uitwerken en implementeren van de voorstellen van de burgers. We nemen dan ook verder deel aan vergaderingen en bijeenkomsten om de stem van de burger te laten horen. Want Europa, dat zijn wij.’

Gewone burgers

‘Naar aanleiding van mijn deelname aan de Conferentie, was ik uitgenodigd om in het weekend van 25 november te participeren aan een 2-daags Conclaaf in Lissabon onder het voorzitterschap van de President van Portugal en met participatie van Europese politieke leiders. Er waren 50 personaliteiten uit de Europese Unie uitgenodigd. Dat ik tijdens dit conclaaf deel mocht nemen namens ‘gewone burgers’ en een inbreng had, stemt me hoopvol voor de toekomst van de democratie in Europa.’

Representativiteit

In hoeverre is een ‘Conferentie over de Toekomst van Europa’ met een zeer beperkt aantal deelnemende burgers representatief voor de EU met 447 miljoen inwoners? ‘Daar ben ik me zeker van bewust, uiteindelijk waren de deelnemers toch vooral afkomstig uit de hoger opgeleide middenklasse. Maar ik blijf geloven in het Europese project ook al hangt er een zweem van corruptie en geldverspilling, en het animo voor Europa is eveneens gering. Daar sluit ik mijn ogen niet voor. Maar ik hoop dat we met onze inbreng en voorstellen iets positiefs in gang hebben gezet, we blijven de vertaling van onze voorstellen in concrete acties volgen. Ik blijf positief-kritisch, het glas is voor mij altijd halfvol.’

Quote:

‘Het verslag is niet louter een bundeling van voorstellen, het moet ook gezien worden als een reality-check voor de politici; zij kunnen nu aftoetsen of hun beleid wel afgestemd is op wat de gewone burger van hen verwacht.’

Annemie De Clerck

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings