20.8 C
Stekene
donderdag 20 juni 2024

Marc Van Camp, vast meubilair in Het Anker

IN 2013 telde Stekene 20 cafés, in 2023 schieten er nog 12 over. Geen goede zaak voor het buurt- en sociale leven. Dat weet ook Marc Van Camp, trouwe bezoeker en vast meubilair in Het Anker. Je kan er de klok op gelijk zetten: een viertal keer per week schuift Marc rond 9 uur als eerste gast het café binnen en geniet van zijn formidabel uitzicht over de markt en de H. Kruiskerk, het is de beste plek van Stekene. ‘Miranda, mag ik een borreltje en een cola?’

Zijn Amerikaans accent verraadt dat Marc een ‘man van de wereld’ is. ‘Ik woonde jarenlang in Amerika, ik had mijn eigen bouwbedrijf in Chicago met 14 medewerkers. Ik maakte er goede tijden mee, altijd meer dan genoeg opdrachten, voornamelijk residenties voor particulieren, zowel nieuwbouw als renovatie. De winters waren er bar koud. In 1979 hield een sneeuwstorm lelijk huis, er lang drie meter sneeuw voor onze deur. De mentaliteit in Amerika is heel anders dan hier, ik miste de oude gebouwen en de geschiedenis die je in België wel nog hebt.’

Na zijn scheiding, zeventien jaar geleden, keerde Marc terug naar het Waasland. ‘Ik huur een prachtig appartement drie hoog met een ruim terras in het centrum van Stekene, in de verte zie ik de kerktoren van Kemzeke, ik voel me hier helemaal op mijn gemak, ik doe wat ik wil, ik kom niets tekort. Vroeger schilderde ik op canvas, landelijke taferelen of dorpsgezichten, maar daar kom ik niet meer aan toe, de goesting is weg. Ik geniet van het leven, ben een zelfstandig iemand, ben graag op mijn eigen maar zonder een café zou ik niet kunnen.’

Jean-Paul, Ivan en de andere vrienden

‘Voor mij is Het Anker een tweede thuis. Je komt er ‘tussen de mensen’, iedereen is vriendelijk, een zwans en een zwier, allemaal heel gezellig. Je bent er nooit alleen, je komt er altijd wel iemand tegen om een babbeltje te slaan. Ik ben een sociaal iemand, vind het makkelijk om met ‘onbekenden’ een gesprek te beginnen. Een café is ook mensen kijken en bekeken worden.’

De tijdelijke sluiting van Het Anker was geen makkelijke periode voor Marc. ‘Ik miste mijn maten, gelukkig was er nog ‘Het Eerste Verdiep’, maar eigenlijk ging ik nauwelijks naar andere cafés. Vroeger reed ik nog wel eens naar Sint-Niklaas maar dat is al weer een tijdje geleden. Tijdens de zomermaanden zit ik meestal op het terras, een sigaretje roken, tijdens de wintermanden verkies ik de warmte in het cosy interieur. Een aantal gasten reken ik tot mijn goede vrienden zoals Jean-Paul, ook een hippie met lang haar, naast Ivan en nog paar dames. Als ik ze nodig heb, dan staan ze voor me klaar, dat is fijn om weten. Miranda, kunnen we nog iets bestellen?’

KADER: staminees, herbergen, afspanningen, cafés, logementen in Stekene

Door de eeuwen heen waren cafés waren er niet alleen om ‘dorstigen te laven’ – een werk van barmhartigheid – maar ook en vooral fungeerden ze als ontmoetingsplaatsen voor arm en rijk, jong en oud. Nergens werd er meer over het dorpsleven verteld, gelogen, bedrogen en gebluft. Mensen kwamen er samen om te praten, te drinken, te ontspannen en hun gedacht te zeggen.

In de jaren ’30 van de vorige eeuw telde Stekene 170 staminees, met Kemzeke en Koewacht erbij waren het er minstens 230. Namen van cafébazen spraken tot de verbeelding: Réé van Betjes, de scheile Smèt, de Zwarte Saman, Miel den Bult, C’riel van de péé’s, de stèrken en de Reus, de Kurre, Leon van d’huures…

Het aantal cafés in Stekene is de afgelopen decennia zienderogen verminderd, gelukkig zijn er nog een aantal over. Laten we ze koesteren, ze maken deel uit van ons cultureel erfgoed.

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings