17.3 C
Stekene
vrijdag 17 mei 2024

Willie Genie september 2023

Portret van Willy Genie, de oudste inwoner van Stekene…

Willie Genie uit de Dorpsstraat is met haar 103 jaar momenteel de oudste inwoner van Stekene. Samen met haar zoon Gert Laekeman brengt de Gazet hulde aan een sterke, zelfstandige vrouw die gezegend is met 3 kleinkinderen en 4 achterkleinkinderen. Tot op de dag van vandaag leest Willie nog romans en tijdschriften…

‘Moeder was afkomstig uit Tienen, haar vader was een onderwijzer die helaas vroeg overleed,’ opent Gert Laekeman. ‘Ze leerde mijn vader, met Lokerse roots, kennen aan de universiteit van Gent toen ze Germaanse studeerde. Ze maakte die opleiding niet af en volgde nadien de opleiding huishoudregentaat in Laken. Eind ’45 zocht mijn vader, met een apothekersdiploma op zak, naar een geschikte plaats om een apotheek te starten in het Waasland. Ze belandden als bij toeval in Stekene waar ze een apotheek openden in de Stationsstraat 19, later verhuisden naar de Stationsstraat 27, het huis gelegen vlak tegenover de uitgang van de Delhaize. Het was een imposante woning met een grote zolder waar we met een elektrische trein speelden. Er was bovendien voldoende ruimte voor opslag van scheikundige producten. Ik doolde er wel eens rond en maakte toen al pillen in de zandbak.’

Vader Laekeman overleed op kerstdag ’57 aan de gevolgen van een maagbloeding, nauwelijks 38 jaar oud. ‘Een enorme klap voor mijn moeder die met drie kinderen achterbleef: Marjan (2), ikzelf (6) en Jan (9). De uitbating van de apotheek was niet eenvoudig. In die periode kon mijn moeder gelukkig rekenen op de ervaring en inzet van de toenmalige apotheekassistent Kris Vanderhallen. Tot 1980 toen we zaak overdroegen werden niet minder dan 23 collega’s ingehuurd als apotheektitularis voor een korte of langere periode. De laatste zes jaar hielp ik zelf mee als apotheker maar ik was op dat moment ook al aan het doctoreren aan de universiteit van Leuven, ik moest mijn aandacht goed verdelen.’

Ondernemersgeest

‘Na het overlijden van haar echtgenoot bleef moeder deels in de apotheek werken. Maar om een voldoende inkomen te verwerven ging ook ze terug lesgeven aan de huishoudschool Sint-Benedictus (het latere Hagewinde) in Lokeren voor meisjes met een mentale beperking. Voor haar was het een opkikker om met jonge leerkrachten op te trekken en ook het contact met de leerlingen gaf haar een boost.’

Onder de mensen komen

‘Moeder is altijd heel sociaalvoelend geweest, ze kwam graag ‘onder de mensen’. Voor haar was het niet altijd evident in haar rol als ondernemer/moeder, zeker toen nog in de vijftiger jaren. Mensen verwachtten soms van haar dat ze treurig en depressief door het leven zou gaan na het overlijden van vader, maar zij zette zich daar altijd boven. Uiteraard heeft ze moeilijke momenten gekend maar ze is er altijd geweest voor ons, daar zijn we haar heel dankbaar voor.’

Bouwmicrobe

‘De nieuwbouw van de apotheek in de Dorpsstraat naast café Het Anker volgde ze op de voet. Ze was elke dag aanwezig op de werf samen met architect Albert Smet en aannemer Vercauteren, op die manier had ze heel wat inspraak op het bouwgebeuren. De bouw- en ondernemersgeest had ze van geen vreemden want haar grootouders waren aannemers/schaliedekkers. Moeder heeft de ‘bouwmicrobe’ altijd met zich meegedragen ook bij de realisatie van haar nieuwe huis in Klein-Sinaai in de Tinelstraat. Ze bouwde er een woning volledig naar haar goesting, ze woonde er heel graag tot 2009. Ze had er een heel grote tuin, was actief in de parochie en had een fijne band met de buren. Ze deed er aan yoga en turnen, en nam deel aan de activiteiten van Markant.’

De zeven zusters

‘In 2009 is moeder teruggekeerd naar Stekene, ze woont nu op een appartement in de Dorpsstraat, samen met mijn broer Jan. Sinds covid komt ze minder naar buiten, haar leefwereld is op die manier wel enigszins beperkt. Maar niettemin is ze op haar manier zeer actief, ze leest graag tijdschriften en romans en verslond onlangs nog ‘De zeven zussen’. Moeder heeft altijd haar zelfstandigheid en fierheid bewaard. Toewijding en trouw aan het gezin zijn de waarden die ze ons heeft meegegeven.’

Quote:

‘De nieuwbouw van de apotheek in de Dorpstraat naast café Het Anker volgde ze op de voet. Ze was elke dag aanwezig op de werf samen met architect Albert Smet en aannemer Vercauteren. Op die manier had ze heel wat inspraak op het bouwgebeuren.’

Gert Laekeman

Meer nieuws in deze categorie

1 REACTIE

  1. Beste, op 13 en 14 januari eerst komend, vind onze 3de Spirituele Welzijnsbeurs plaats in de Gildenzaal in Stekene. Graag had ik contact gehad met uw krant om een bericht te plaatsen hierover en even te zien of we een samenwerking voor dit evenement kunnen hebben.
    Kan u ons uw telefoon laten geworden aub.
    Dank bij voorbaat,

    Norbert

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings