13.6 C
Stekene
maandag 20 mei 2024

Veerle Van Campenhout uit Kemzeke maakte inlevingsreis naar Tanzania

VOOR het tweede jaar op rij maakte Veerle Van Campenhout (lerares van op de Gemeentelijke Basisschool Reynaerdijn) uit Kemzeke een inlevingsreis naar Tanzania, één van de armste landen in de wereld. Ze bezocht onder meer het dispensarium van Mahhahhaa dat mede tot stand kwam dankzij de opbrengst van de Boscross in De Klinge.

‘Op 30 juni was ik nog present op de laatste schooldag in Kemzeke en een dag later werd ik al ondergedompeld in de Afrikaanse realiteit, na een vlucht van 7 uur naar het Ethiopische Addis-Abeba en nog een binnenlandse vlucht naar de regio rond de Kilimanjaro. Mijn oom bezocht al twintig keer Tanzania en zo raakte ik ook in de ban van dit Oost-Afrikaanse land. Vorig jaar trok ik er voor de eerste keer naar toe als een soort kennismakingsreis, tegelijkertijd hadden we ook een doel. Als organisator van de Boscross in De Klinge wilden we onze schouders zetten onder de oprichting van een dispensarium in Mahhahhaa. Landbouw is er de belangrijkste bron van inkomsten, onder meer met de teelt van maïs, sorghum, tarwe, aardappelen en bananen.’ 

Schaarse medische voorzieningen

‘Een dispensarium is een ‘medische hulppost’ die zich situeert tussen een grote dokterspraktijk en een klein hospitaal. Het dispensarium is uitgerust met 9 kamers en bemand door één dokter en één verpleegster. Mensen uit de uitgestrekte regio kunnen er terecht voor zowel de basiszorgen maar ook voor kleine operaties, ongeveer 15 bewoners maken dagelijks gebruik van de diensten van het dispensarium.’

‘De medische voorzieningen zijn eerder schaars uitgebouwd in Tanzania. Met het aantreden van Samia Suluhu Hassan als eerste vrouwelijke president is er nu meer aandacht en worden de middelen mondjesmaat opgetrokken. De bedoeling is om het centrum verder uit te bouwen, stap voor stap. Eerst de basis en daarna verdere voorzieningen, zoals mogelijks ook een ambulance. We zijn blij dat we hierbij een steentje kunnen bijdragen, onder meer met medicijnen.’

Inlevingsreis

‘Naast het bezoek aan het dispensarium in Mahhahhaa maakten we een intense en afwisselende reis doorheen Tanzania. We waren onder andere te gast op een koffieplantage. Daarnaast raakten we diep onder de indruk van een bezoek aan een internaat voor albino-kinderen. Zij zijn hun leven niet veilig in Tanzania, het project tracht hen een veilige en beschermde omgeving aan te bieden. We bezochten eveneens een dierenpark en kregen een inkijk in de praktijk van een kruidendokter.’

Klingse boscross op 1 oktober

‘Onze reis omvatte eveneen een sportief luik. Zo organiseerden wij een loopwedstrijd voor de kinderen van de school in Mahhahhaa. Op die manier legden we de link met de Klinge boscross, die dit jaar plaatsvindt op 1 oktober, met start en aankomst aan de basisschool De Hoge Geest in de Hulststraat in De Klinge. Bij de wedstrijd kunnen we steeds rekenen op de steun van heel wat sponsors en de gemeente Sint-Gillis-Waas. Ook dit jaar zal de opbrengst van de cross integraal worden overgemaakt voor de verdere uitbouw van het dispensarium in Mahhahhaa.’

Wenst u het project in Tanzania te steunen: dan kan u een donatie storten op BE06103052443322 tav. ‘Vrienden de Klingse boscross’.

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings