15 C
Stekene
vrijdag 17 mei 2024

Marie-Anne Stas woont in Kemzeke, haar hart ligt in Frankrijk

ALS fervent Frankrijkliefhebber was het een waar genoegen om een middag te babbelen met Marie-Anne Stas over ‘La douce France’. Marie-Anne woont sinds twee jaar in Kemzeke, heeft het er naar de zin, maar de heimwee naar het zuiden is groot…

‘In 2007 verhuisde ik samen met mijn echtgenoot naar Saint-Julien de Bec vlakbij de Pyreneeën. Later woonden we nog in Peyrolle en Quillan, respectievelijk in de regio Aude en Ariège. Aan die omgevingen heb ik mijn hart verpand. Zeker de Ariège is naar Franse normen vrij arm, weinig toeristisch maar met bijzonder veel troeven. Ik voelde me er meteen thuis ook al omdat ik vlot Frans spreek. Zes jaar lang baatte ik een cinema uit in Limoux: de kassa, het onthaal en de filmmontage. Ik spreek nog over de periode van de 35mm film, lang voordat de digitale film zijn intrede deed.’

‘De filmvoorstellingen waren een project van Ciném’Aude, een samenwerking met verschillende cinéclubs verspreid over het hele departement Aude. Bezoekers waren vooral cultuurfanaten, mensen die genoten van de ‘betere’ film. Dagelijks waren er twee voorstellingen in onze club in Limoux, ik werkte één week, de volgde week tekende een collega present. Voor mij was dit de ideale omgeving om mensen te leren kennen.’

Housekeeping

‘Ik vond altijd mijn weg in Frankrijk. Zo was ik jarenlang de ‘housekeeper’ van onze Engelse buren. In de vakantieperiodes nam ik het onderhoud van hun woning voor mijn rekening en ontving ik de gasten. De bonus hiervan is dat ik er nog steeds gratis op vakantie mag gaan.’

Onderlinge hulp

‘Weet je, in Frankrijk zijn er nog zoveel dorpjes of gemeenschappen met een beperkt aantal inwoners, in Peyrolle bijvoorbeeld woonden nauwelijks 39 mensen. Als vanzelf raak je dan betrokken bij het gebeuren, iedereen helpt elkaar, wij engageerden ons onder meer bij de organisatie van de dorpsfeesten. De jovialiteit en de onderlinge hulp zijn er vanzelfsprekend, dat is iets wat ik mis in België.’

Frans chauvinisme

‘Fransen lijken op het eerste gezicht stug maar dat heeft vooral te maken met hun chauvinisme: als je geen Frans spreekt raak je moeilijk geïntegreerd. Dat zie je vooral bij Engelsen, zij blijven vaak op hun ‘eiland’ zitten en vertikken het om Frans te spreken. De komst van kapitaalkrachtige Engelsen en andere buitenlanders heeft ook zijn gevolgen voor de regio: door de hoge prijs van woningen hebben lokale jongeren nog nauwelijks de kans om een huis te kopen, de vlucht naar grotere steden is daarvan het gevolg. Door de klimaatverandering en de Brexit keren ondertussen heel wat Engelsen terug, het zuiden van Frankrijk is niet alleen te warm maar ook te duur geworden.’

’t Nief Veloken

‘Via mijn dochter die in de Muziekwijk woont, kon ik hier een appartement huren. Er is helaas weinig te doen in Kemzeke, de komst van café ’t Nief Veloken vind ik de max, ik ga er graag langs voor een koffietje en een gezellige babbel. Ook de ontwikkelingen van de wijngaard van Jan Mels hier vlak achter mijn deur volg ik op de voet, samen met twee honden afkomstig uit een asiel maak ik er dagelijks een wandeling. Daarnaast leef ik mee helemaal uit in mijn hobby als fotografe met de focus op de natuur. Maar zoals gezegd: Frankijk laat mij niet los. Vorig jaar arriveerde de Tour de France nog in Quillan en dan komen er zoveel mooie herinneringen boven. Zullen we nog eens klinken op ‘La douce France?’

Quote:

‘Zes jaar lang baatte ik een cinema uit in Limoux: de kassa, het onthaal en de filmmontage, we spreken toen nog over de 35mm film.’

Marie-Anne Stas

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings