0.9 C
Stekene
vrijdag 1 december 2023

Firmin De Saegher gepassioneerd imker uit de Heistraat

IMKERS vind je nog nauwelijks in Stekene maar aan de Heistraat 34 zie ik een bordje hangen ‘Verse honing te koop’. Daar wil ik meer over weten. Imker Firmin De Saegher (69) en zijn vrouw Anita (68) hebben inmiddels 45 jaar ervaring in de productie van honing. Hun verhaal klinkt eenvoudig als wat maar dat is het allerminst…

Bij een kopje koffie en een heerlijk gebakje moet ik er mijn hoofd goed bijhouden om te snappen hoe alles werkt met darren, moeren, bruidsvluchten, stuifmeel, feromonen, broedkamers, carnica bijen, de varroaparasiet en de honingzolder. Vergeef me als ik af en toe de bal mis sla…

‘Ik ben er ingerold via mijn pa Aloïs De Saegher. Nu spreken we over ‘kasten’, onze pa had ‘korven’. Ik werd lid van de bijenclub Sint-Ambrosius in Sinaai. Imker ben je niet zomaar, je moet eerst diverse cursussen volgen, bijenteelt is een soort wetenschap, je bent nooit uitgeleerd. Ik leerde veel over onder andere de keuze van de bijenkast, ik koos voor simplex kasten met 9 ramen.’

Alles draait om de koningin

‘Ik kocht mijn eerste koningin bij een imker in De Klinge. Alles start met een koningin, zij is de belangrijkste bij in een bijenkast, zonder haar zou het volk niet kunnen overleven. De koningin is verantwoordelijk voor het leggen van de eitjes en daarmee de voortplanting van de bijenkolonie. Als de bijenkoningin ongeveer een week oud is, gaat ze op haar ‘bruidsvlucht’. Tijdens deze vlucht paart ze met darren in de lucht. Na de paring keert ze terug naar de bijenkorf en zal ze gedurende haar leven eitjes gaan leggen, tot wel 20.000 eitjes per dag. In een kast zitten wel 30.000 tot 40.000 bijen.’

Stuifmeel

‘Wij proberen zoveel mogelijk bloemen en bomen te zaaien en te planten in de tuin zodat bijen voldoende stuifmeel vinden. We hebben geluk dat ook de onmiddellijke omgeving rijk is aan stuifmeel. Bovendien legden we een vijver aan want bijen pikken ook water op. Op die manier kan er van stuifmeel en het water een ‘papje’ gemaakt worden in de broedbak, als basis voor de voortplanting. Wanneer de broedbak vol is plaatsen we er een honingzolder boven waar de bijen hun honing kunnen stockeren.’

Voedselagentschap

Van iedere kast houdt Firmin exact de evolutie bij. ‘Dit jaar heb ik op 21 mei een eerste keer geslingerd, in totaal 103kg honing voor 9 kasten. De nectar is vooral afkomstig van de wilg, paardenbloem, kastanje en acacia. Vorig jaar hadden we een zacht voorjaar en haalden we een oogst van meer dan 300kg.’

Een groot deel van de honingoogst is voor eigen gebruik. ‘We proeven dagelijks honing, het is goed voor het hart, het uithoudingsvermogen en het bevat veel mineralen. Daarnaast verkopen we ook honing, heel wat vaste klanten komen regelmatig langs. De verkoop is overigens strikt gereglementeerd, we krijgen jaarlijks een bezoek van het Federaal Voedselagentschap. Ze controleren alle kasten en wij zijn verplicht om gedetailleerde antwoorden te geven op hun vragen.’

Alle dagen bezig

Firmin – sporadisch aangevuld door Anita – vertelt met passie en enthousiasme. ‘Ik ben er alle dagen mee bezig. Dat moet ook wel, want je mag niets aan het toeval overlaten. De klimaatverandering, de varroaparasiet en de Aziatische hoornaar vormen een bedreiging. Maar door op tijd in te grijpen en door jarenlange ervaring slagen we erin om ieder telkens weer een mooie honingproductie te krijgen. Stekene telt nog slechts enkele imkers, waaronder ook mijn broer Martin. Recent zijn er enkele jongeren gestart als imker, een hoopvolle ontwikkeling die ik alleen maar kan toejuichen.’

Quote:

‘Imker word je niet zomaar, je moet er eerst diverse cursussen voor volgen, bijenteelt is een soort wetenschap, je bent nooit uitgeleerd.’

Firmin De Saegher

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings