17.1 C
Stekene
maandag 17 juni 2024

Diepzeeduiken met oud-Kemzekenaar Paul Engels en zijn vrouw Maria Raes

DUIKEN naar gigantische walvishaaien en hamerhaaien op de Galapagos, een ontmoeting met de ‘Giant octopus’ in Canada of de ‘Pygmee squids’ in Indonesië. Welkom in de wondere wereld van oud-Kemzekenaar Paul Engels (68) en zijn vrouw Maria Raes (67), woonachtig in de Heerweg in Sint-Pauwels, diepzeeduiken is hun uit de hand gelopen hobby met meer dan 3000 uren duikuren op hun ‘palmares’.

Paul werkte zijn leven lang in de sector van de revisie van afsluiters en veiligheidskleppen, van mekanieker tot manager in binnen- en buitenland. Maria was actief als bejaardenhelpster in de thuiszorg bij Familiehulp.

Maar hoe begin je in godsnaam met diepzeeduiken? ‘Toen hij nog jong was, zat onze zoon David op zondagmorgen vaak te kijken naar ‘De Wereld van Jacques Cousteau’, een onderzoeker die de zee bestudeerde. David voelde er zich toe aangetrokken en bleef aandringen om zelf ook eens te mogen duiken. Uiteindelijk zijn we naar de duikclub in Temse getrokken en omdat ik het plezant vond ben ik ook beginnen duiken. Ik haalde een eerste brevet en werd ik instructeur en leerde Maria snorkelen en later duiken in zee,’ vertelt Paul.  

In de beginperiode hadden Paul en Maria vaak discussie over wat ze onderwater hadden gezien. ‘Maria is bijzonder goed om diersoorten te detecteren, terwijl ik als instructeur meer op de hoogte ben van het technische verhaal rond het duiken. Uiteindelijk besloten we om onze duikavonturen vast te leggen op film met een camera, eerst op vrij basic manier, later zeer professioneel. Van dan af zijn we op totaal andere manier beginnen duiken, veel gerichter dan voorheen. Bedenk wel dat internet toen nog niet bestond, wat we onderwater zagen zochten we nadien op in wetenschappelijke boeken en tijdschriften, op die manier deden we heel wat kennis op.’

Internationaal filmfestival Oostende

Met hun allereerste film in 2004 wonnen Paul en Maria de eerste prijs op het Internationale Filmfestival van Oostende met een kortflm over zeepaardjes. ‘Door dit succes kwamen wij in contact met de biologische werkgroep van de Nederlandse Watersportbond. Dankzij de biologische werkgroep hebben we heel veel geleerd. We zijn in feite ‘amateurbiologen’ met vooral een grote kennis over het onderwaterleven in de Oosterschelde. In de loop der jaren hebben we tal van documentaires gemaakt, doorgaans met de focus op één diersoort zoals onder meer de zeedonderpad.’

Indonesië, Oman, Zuid-Afrika…

‘Onze documentaire over de sepia was een groot succes in Nederland en zo verschoof onze interesse geleidelijk naar koppotigen, beter bekend als inktvissen, dieren met hun armen op hun kop. Aangezien er in onze regio maar drie soorten inktvissen voorkomen, reisden we een aantal keren naar Spanje om de levenscyclus van octopussen vast te leggen. We hadden de smaak te pakken en verruimden ons blikveld richting Azië. Onze eerste reis was naar Lembach, Indonesië. Daar kwamen we op het idee om een film te maken over de sepia wereldwijd en trokken hiervoor naar onder meer Australië en Oman. Zo kwamen we te weten dat de sepia overal in dezelfde periode paart in mei/juni. Tussendoor maakten we ook nog een film over de trek van de pijlinktvis langsheen de kusten van Zuid-Afrika,.’

Perfect op elkaar ingespeeld

Paul en Maria vertellen hun verhaal op een heel bescheiden manier, zonder veel poeha. Ondertussen hebben ze wel naam gemaakt in Nederland, de televisieomroep Vara zond hun documentaires uit maar net zo goed werden ze vertoond op de Nederlands schooltelevisie of vielen ze te beluisteren in het radioprogramma ‘Vroege vogels’.

Filmen is teamwork, Paul en Maria vormen een perfect op elkaar ingespeeld team. Dat  moet ook wel om de risico’s zoveel mogelijk uit te sluiten. Maria controleert de duik- en decompressietijd en het luchtverbruik zodat Paul zich 100% kan concentreren op het filmen. ‘Duiken op zich is fysiek niet zwaar, het is wel belastend voor het lichaam. Onze duikuitrusting weegt al gauw 50kg per persoon, een gevulde gasfles komt op 23 kg. We vertrouwen blindelings op elkaar. Volgende week vertrekken we weer met camper naar Bretagne, één van onze favoriete locaties. We zijn nu al drie jaar bezig om een film te maken over de dorade. Alles wat leeft, interesseert ons. Duiken blijft onze grootste passie: nieuwe omgevingen verkennen, nieuwe soorten ontdekken. We proberen te filmen zonder het leven van de dieren te verstoren. Duiken is een fascinerende hobby die ons leven enorm heeft verrijkt.’

Quote:

‘We kwamen op het idee om een film te maken over de sepia wereldwijd en reisden hiervoor naar onder meer naar Australië en Oman.’

Paul Engels en Maria Raes

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings