15.5 C
Stekene
donderdag 20 juni 2024

Twaalf apostelen ontvangen in ‘Château de Stekene’

Zaterdag 1 juli, exact twee weken na hun aankomst in Labastide d’Armagnac zijn de elf wielerhelden plus begeleider, waterdrager, soigneur en duivel-doet-al Peter Calle ontvangen op het gemeentehuis.

Straatnaam

‘Toen we ze twee weken geleden na die korte maar nijdige helling zagen aankomen liepen de emoties hoog op’, begon burgemeester Stany De Rechter zijn toespraak. ‘Ik ben blij dat de kerkelijke macht de banden met Labastide aangehouden heeft, de ligging in de Armagnac met hun lokale specialiteit is op dat vlak zeker geen nadeel. Een kleine gemeente met een klein gemeentehuis, mijn Franse collega heeft het in zijn vergelijking altijd over ons ‘Château de Stekene’. Elf jaar geleden was er reeds een eerste fietstocht en nu denken ze eraan om in Labastide zelfs een straatnaam naar ons te noemen. Het is dus uitkijken naar een derde tocht om dan aan te komen in de ‘Avenue de Stekene’.

Middeleeuwen

‘Midden vorig jaar was er plots een vonk om terug te gaan fietsen’, vertelde Johan Koppen op zijn beurt. ‘Het was kort dag, we moesten op zoek naar fietsers, ondersteuning, locaties om te overnachten en een parcours. Dat laatste werd er eentje om duimen en vingers van af te likken.

Het was een fantastische groep, goed voorbereid en altijd voor elkaar in de bres. Speciale dank ook aan de bevoorrading die steeds perfect op de afgesproken rustpunten te vinden was. Wanneer je dan uiteindelijk die Place Royale oprijdt lijk je meteen terug naar de middeleeuwen gekatapulteerd. Op dat ogenblik komen de emoties echt helemaal boven.

12 Apostelen

Jacques Van Daele, bezieler van de wielergrot Onze Lieve Vrouw van de fietsers, vergeleek de groep met de twaalf apostelen. Twaalf Stekenaars die de blijde boodschap van Stekene naar Labastide d’Armagnac hebben uitgedragen. Jacques had eerst al een door de 12 apostelen gesigneerd wielertruitje gekregen uit handen van Johan Koppen en kreeg dan van de burgemeester ook nog een persoonlijke boodschap van Eddy Merckx, de allergrootste wielrenner ooit. Want toeval of niet, de aankomst in Labastide was op 17 juni, verjaardag van de man die ooit de kannibaal genoemd werd. Beide aandenkens zijn ongetwijfeld binnenkort te bewonderen in het museum in Klein-Sinaai.

Pluim op de eigen hoed

Het is misschien niet netjes om onszelf te bewieroken maar het was fijn om te horen dat alle drie de sprekers lof hadden over de Gazet van Stekene en de manier waarop we de hype hebben aangewakkerd. Door onze dagelijkse verslagen, gekruid met pittige details, al wist Emiel te vertellen dat sommige kwaaltjes in de berichtgeving wel wat uitvergroot waren. Maar zowel de fietsers als het thuisfront waren er blij mee, en daar doen we het toch voor!

11 + 1

Voor de volledigheid nog even de namen van de elf helden: Johan Koppen, Chris Van Hooste, Emiel Van Osselaer, Freddy D’Hooghe, Gunther Heynderickx, Heidi Van Gaever, Joris Stuer, Lieven Goossens, Marc Van Stappen, Pascal van Peteghem en Gunter David. En Peter Calle maakt het dozijn vol. Twee onder hen waren zaterdag jammer genoeg verhinderd.

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings