15.1 C
Stekene
zaterdag 18 mei 2024

Eerste wijnen uit Kemzeke vanaf 2025 te koop

Een primeur in Kemzeke: circa 2000 wijnstokken werden aangeplant achter de Muziekwijk. Bert Verbeke tekende het verhaal van het eerste Kemzeekse wijnhuis op bij initatiefnemer Jan Mels.

‘Het was altijd al mijn droom om ooit een wijngaard aan te leggen, maar een droom moet rijpen, stapje voor stapje. De voorbije decennia bezocht ik wereldwijd wijngaarden in onder meer Frankrijk, Zuid-Afrika, Chili en Argentinië. Van ieder bezoek stak ik telkens iets op. De wijngaard in Kemzeke van circa 0,5ha situeert zich op de overgang van zand naar klei, op een veld waar voordien aardappels en maïs werden geteeld. Bodemonderzoek leert dat er heel wat magnesium en ijzer in de grond zit, wat zeker en vast gunstig is voor druiventeelt. Bovendien zitten we er niet met de voeten in het water. Het perceel heeft een zuid/noord oriëntatie wat de beste garantie is op veel zon en is er weinig schaduw.’

Natuurlijke vijanden

‘Mijn bedoeling is om wijnen te produceren zonder chemische bestrijdingsmiddelen. Dat is niet zo eenvoudig als het klinkt want een reeks natuurlijke vijanden maakt de druiven het leven zuur. Denk maar aan konijnen, woelratten, wespen, vogels, bladluizen en schimmels. Onder meer met kokers beschermen we de wijnstokken. Daarnaast speelt ook de wind een belangrijke rol in de bestrijding van schimmels. Tussen de druivenrijen zaaien we gras in met onder meer paardenbloemen en madeliefjes. Teelt van druiven vergt heel wat werk en investeringen. Naast de aankoop van de wijnstokken, wijngaardpalen en een tractor met klepelmaaier is er voortdurend onderhoud en verzorging nodig. Vaak zullen we het werk zelf doen, sporadisch huren we mensen in.’

Resistente druivenrassen

‘We opteerden voor resistente druivenrassen, zogenaamde PIWI-rassen (Duitse afkorting voor ‘Pilswiederstandfähig’ dat schimmeltolerant betekent). Het gaat om de Regent Rood, Souvignier Gris, Johanniteren Helios. Het betreft allemaal geënte wijnstokken. Hopelijk kunnen we tegen eind 2025 onze eerste schuimwijn presenteren naast ook nog een deel witte wijn en rosé. Uiteraard zullen de wijnen in Melovinja verkocht worden en mogelijks ook aan restaurants en andere horeca.’

Kwaliteit boven kwantiteit

‘We willen kwalitatieve wijn maken. Daarom ‘beperken’ we ons tot 1 fles wijn per wijnstok. We zouden meer kunnen produceren maar dat gaat ten koste van de kwaliteit. Ik ben blij dat het project is opgestart, het is een avontuur maar tegelijkertijd kan ik mijn kennis en ervaring ten volle inzetten. Op termijn willen we ook rondleidingen geven, hiervoor kan je contact opnemen via het emailadres
janmels@hotmail.com.’

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings