17.1 C
Stekene
maandag 17 juni 2024

Roeland Braem: duurzame boomverzorging met maximale recuperatie

LIEFDE voor de natuur en buitenwerk zitten Roeland Braem (25) als gegoten. Het duurde even voor Roeland zijn passie voor boomverzorging in de praktijk bracht na een ommetje langs klassieke muziek en metaalbewerking…

‘Ik ben muzikant van opleiding, na mijn middelbaar studeerde ik klassieke accordeon aan het Lemmensinstituut. Ik merkte echter al vrij snel dat lesgeven toch niet mijn ding was, ik miste de buitenlucht, ik wilde met mijn handen werken. Daarom trok ik naar de avondschool richting metaalbewerking en werkte nadien 3 jaar bij een metaalbedrijf in Ertvelde, met vooral klanten in de landbouwsector. Ik moest dikwijls op hoogte werken, dat vond ik fantastisch. Maar vooral ook de buitenomgeving sprak me zeer aan. Zo vreemd was dat niet want mijn grootouders hebben een bos naast hun huis en als kind hielp ik daar altijd al mee bij het onderhoud.’

De pensionering van zijn baas was voor Roeland de trigger om terug naar school te gaan, opleiding boomverzorging- en beheer in Herk-de-Stad. ‘In een kort, intensief traject van drie maanden kregen we 1 dag per week theorieles over bomen, daarnaast waren we 4 dagen buiten actief in de bomen, weer of geen weer. Inbegrepen in de cursus waren een volledige klimopleiding, leren werken met machines alsook de theoretische en wettelijke aspecten. In januari 2020 startte ik mijn eigen zaak Bomen Braem.’

Niets verloren laten gaan

‘Om het simpel te zeggen: in mijn aanbod zit alles wat met bomen te maken heeft, van onder de grond tot boven in de bomen. Dat betreft grotendeels opdrachten bij particulieren zoals (vorm) snoei, knotten, bomen weghalen, vellen van bomen vanop de grond al dan niet met gestuurde lijnen of zwaarder materiaal. Bijna altijd klim ik in de bomen, soms komt er een hoogtewerker aan te pas. Ik kom altijd eerst langs om een inschatting van het terrein en de situatie te maken.’

‘Voorts schakelen klanten mij in bij de (her)aanleg van een terrein waarbij ik stronken verwijder met een frees om de nevenschade te beperken. Soms vragen mensen ook om hout op te laden. Hout verbranden zou een ‘makkelijke oplossing’ zijn maar duurzamer is het verzagen van hout tot planken en balken. Indien de klant het wenst, kan ik op die manier heel veel hout recupereren. Restmateriaal kunnen we bovendien verhakselen en terug gebruiken in de tuin. Zo creëren we een cyclus waarbij niets verloren gaat. Ik werk ondertussen ook heel vaak in de bosontginning, eigenlijk valt dit onder de noemer bosbeheer. Doorgaans gaat het om het kappen van populieren die hun weg vinden naar houtzagerijen. Tenslotte verwerk ik brandhout, dit houdt onder meer het zagen, klieven en drogen in.’

Klanten

‘Mijn klanten situeren zich voornamelijk in Stekene met daarbuiten nog een radius van 15 km. Ik werk nog steeds volledig alleen maar ik kan wel een beroep doen op een aantal collega’s. Dat is ook heel dankbaar: een boomverzorger kan niet alles alleen, we moeten op elkaar kunnen rekenen. De voorbije jaren investeerde ik in diverse machines waaronder een kleine en een grote tuinhakselaar op een aanhangwagen, een kniklader met diverse aanbouwdelen, een stronkenfrees, een tractor met een boslier en een chassis voor containers tot 30 kuub. Met daarnaast ook heel wat klein materieel om zo voor elk werk het gepaste materieel te hebben.’

Heel het jaar door

‘Het werk gaat het hele jaar door, we moeten enkel rekening houden met het vogelbroedseizoen van begin april tot eind juni. Ik had nooit durven verhopen dat het zo vlot zou lopen. Bovendien prijs ik me gelukkig om buiten te werken. Daarnaast hou ik van de variatie, iedere dag wacht er een nieuwe uitdaging. Maar het allerbelangrijkste is veilig werken, zowel voor mijn klanten als mezelf, dat heeft steeds de prioriteit.’

Quote:

‘Ik had nooit durven verhopen dat het zo vlot zou lopen. Bovendien prijs ik me gelukkig om buiten te werken.’

Roeland Braem

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings