19.2 C
Stekene
zondag 16 juni 2024

Mobieteek brengt de dierenartspraktijk tot in de stal

CREATIVITEIT kent geen grenzen. Dat is het gevoel dat overheerst na een rondleiding in de werkplaats van Mobieteek waar Steven De Witte doorsnee auto’s ombouwt tot rijdende dierenartsenpraktijken. In hetzelfde atelier werkt zoon Gillis aan wagens voor hoefsmeden. Tussendoor bouwden ze in de werkplaats ook nog even een klimmuur met verstelbare hellingsgraad.

‘Ben je wel zeker of dit interessant is voor de mensen in Stekene want mijn bedrijf is helemaal niet gericht op de lokale markt?’ zegt Steven van zodra ik binnenkom. Dat blijkt achteraf een totaal verkeerde inschatting want we zijn blij u te tonen hoe een klein bedrijf naam maakt in gans Europa en ver daarbuiten.

Maatwerk

‘Ondertussen ben ik 19 jaar bezig met auto’s om te bouwen. Iedere keer weer maatwerk op basis van in de eerste plaats de dierenarts en zijn werkterrein. De auto is uiteraard een belangrijke tweede factor. Iedere dierenarts kiest zelf het merk en type van auto, al zijn er natuurlijk beperkingen qua type. In de meeste gevallen spreken we over terreinwagens, grotere SUV’s, monovolumes of camionettes.’

 Van naald tot paard

‘In die wagen bouwen dan een kast op maat. Die mogelijkheden zijn bijna eindeloos. Laden voor spuiten, naalden, bidons, geneesmiddelen, infuusflessen, een koelinstallatie voor de medicatie, een ruimte om röntgenapparatuur te plaatsen tot zelfs een gescheiden afvalopvang, onder andere voor gebruikte naalden. Maar zeer belangrijk: een werktablet voor de dierenarts zodanig dat hij ter plaatse op het erf medicatie kan prepareren en daarmee meteen de koe, het paard en alles daaromheen kan behandelen.’

Recyclage

Maar auto’s gaan niet eeuwig mee en iedereen kiest wel eens graag een nieuw model. ‘Dan past de door ons gebouwde kast meestal niet meer in het nieuwe voertuig maar zelfs dat is geen probleem. We zullen indien mogelijk altijd de bestaande kast aanpassen naar het nieuwe model. De oorspronkelijke kost is zeker niet verloren want de bestaande kast wordt hergebruikt.’

Uitrijsysteem

Steven toont vol trots zijn nieuwste realisatie. ‘We hebben de kast mobiel gemaakt. Die kan je nu gewoon uit de wagen rijden op een daarvoor voorziene metalen kar. Dat systeem heeft meerdere voordelen, ten eerste kan je met de ganse apparatuur tot bij de dieren komen want bepaalde zaken zijn nu eenmaal niet draagbaar. En het tweede voordeel: als de arts in het weekend met de kinderen op uitstap wil rolt hij of zij de kast gewoon buiten, zet hij de achter zetels weer recht en bedekt hij de rails achterin met een aangepaste bodemplaat in de koffer. Geen mens die het verschil ziet met de standaardauto.’

Veiligheid

‘Zo’n kast kan in geladen toestand makkelijk tot 300 kilogram wegen en dan wordt de veiligheid een belangrijke factor. Maar de bevestigingen aan het chassis zijn zo stevig dat zelfs bij een ernstig ongeval de kasten nooit zullen bewegen ten opzichte van het chassis.’

Uitwisseling van ideeën

Maar niemand stapt op een doorsnee morgen uit bed met het idee om plots iets voor dierenartsen te maken. ‘Ik ook niet, zegt Steven, maar ik werkte vroeger als onderaannemer bij een andere firma en daar had ik occasioneel wel contact met dierenartsen. Ze maakten mij wegwijs in hun werkwijze en noden. Sindsdien heb ik bij ieder contact wat bijgeleerd en nu is het vaak net omgekeerd. De artsen vragen mijn advies omdat ze weten waar ik mee bezig ben.’

Tot in Qatar

‘Vanaf het begin hadden de klanten oog voor de kwaliteit van mijn werk. Die komen elkaar wel vaker tegen op congressen en spreken dan over hun mobiele kabinet. Waar onze markt zich aanvankelijk beperkte tot België en de buurlanden, zijn we nu actief in Spanje, Italië tot in Qatar toe. Ik schat dat ik in die 19 jaar zo’n 1500 auto’s ingericht heb.’

Passie

Maar naast het technisch gedeelte is Steven ook een heel aangename man voor een algemene babbel. ‘In ben 59 jaar en dankzij de zaak haal ik makkelijk mijn pensioen. Maar of ik dat ooit zal doen? Mijn vrouw stimuleert me steeds weer om alles in het leven met passie te doen. Wie weet vind ik ooit wel een andere passie’, besluit Steven.

Quote:

‘Waar onze markt zich aanvankelijk beperkte tot België en de buurlanden, zijn we nu actief in Spanje, Italië tot in Qatar toe.’

Steven De Witte

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings