19.2 C
Stekene
zondag 16 juni 2024

Jouw paard verdient een jaarlijkse gebitscontrole

De afgelopen jaren is het aantal paarden in Stekene fors toegenomen, de vraag naar weiden en stallingen is groot. Wie over een paard spreekt denkt uiteraard ook aan de verzorging van het dier. Maar hebt u ooit gehoord van een paardengebitsverzorger? Wel, Stef Van Eynde uit het Riet in Stekene verdient er al bijna 25 jaar zijn kost mee met professionele en recreatieve klanten in België, Nederland en Duitsland.

‘Al van jongs af zat ik tussen de paarden, was actief op jumpings en militarywedstrijden. Vooralsnog deed ik er niets professioneel mee want ik was 14 jaar lang als pijpfitter actief bij de firma Storck. Toen was de tijd rijp om het over een andere boeg te gooien. Ik wist niet meteen welke richting ik uitwilde maar na een voordracht over verzorging van paarden begon een idee te rijpen. Ik trok naar de Amerikaanse staat Idaho waar ik een tweeweekse cursus volgde. Na afloop ontving ik een diploma als paardengebitsverzorger. Na een stage in Nederland en nog enkele andere ervaringen ben ik in het diepe gesprongen. Ik werk als zelfstandige, ik heb het me nog geen moment beklaagd.’

Eetproblemen

Stef geeft me een korte cursus over het paardengebit. ‘Een paard heeft 36 tot 42 tanden waarvan 12 snijtanden en 24 kiezen. Hengsten en ruinen hebben ook nog haaktanden, 2 onder en 2 boven. Veel paarden hebben bovendien één of twee wolfstanden, er kunnen altijd afwijkingen voorkomen. Een paardenmond is zeker in de eerste vijf levensjaren onderhevig aan ingrijpende veranderingen.’

‘Eetproblemen zijn doorgaans een aanleiding voor eigenaars om mij te contacteren, de gebitsverzorging van paarden voer ik ter plaatse uit. Doordat kiezen niet meer helemaal heen en weer over elkaar schuiven, slijten ze niet helemaal af. Daardoor ontstaan er op de buitenkanten van de bovenkiezen en op de binnenkant van de kiezen scherpe glazuurpunten. Deze punten op de bovenkiezen kunnen de binnenkant van de wang beschadigen. Een jaarlijkse standaard onderhoudsbeurt kan het probleem van de scherpe punten verhelpen.’

Betere prestaties

‘Bij een gebitscontrole stellen we vaak diverse problemen vast. Een slechte adem uit mond of neus, gedragsproblemen tijdens het berijden zoals hoofdschudden, ontwijken van het bit of het hoofd scheefhouden tijdens het eten. Ook terugkerende kolieken, zwellingen op de kak en onverteerde hooiproppen in de mond of de wangen wijzen op gebitsproblemen. Na een behandeling is een paard in een betere conditie en levert betere prestaties. Ook de spijsvertering gaat er op vooruit.’

Ezels

‘Met paarden werken is niet iedereen gegeven. Er moet een ‘klik’ en wederzijds vertrouwen zijn. Dat komt niet van de ene op de andere dag. De meeste paarden laten zich echter zonder problemen behandelen, maar er zijn altijd paarden die moeilijk of zelfs niet te behandelen zijn. Fysiek is het een zware job, je voert veel repetitieve handelingen uit met de schouders en de ellenbogen. Soms is het nodig om een verdoving toe te dienen, daarvoor werk ik samen met een dierenarts.  Heel veel materiaal heb ik niet nodig. Naast een instrument om de mond te spreiden maak ik vooral gebruik van een vijl. Voor ik het vergeet: mocht je eigenaar zijn van ezels, ook hun gebit is in goede handen bij mij.’

Quote:

‘Ik verdien al bijna 25 jaar mijn kost als paardengebitsverzorger met professionele en recreatieve klanten in België, Nederland en Duitsland.’

Stef Van Eynde

Info: 0478 – 23 97 42

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings