6.5 C
Stekene
vrijdag 23 februari 2024

De Ruitershoeve: ook zonder paard al 50 jaar een bezoek waard

WANNEER je vanuit de Wildernis de Bergstraat inrijdt, fietst of wandelt (te paard of te voet) zie je reeds een deel van de 37 paarden van de Ruitershoeve. Meteen daarna vind je aan de rechterzijde de Ruitershoeve. Het mooie terras moet heerlijk zijn op een zomerdag, in de stallen eromheen wordt hard gewerkt en in het café krijg ik meteen een lekkere koffie.

Karl en Sofie Noens-Pincé mogen terecht trots zijn op hun zaak. Jeanne en François, oma en opa van Sofie stampten die exact 50 jaar geleden in maart 1973 uit de grond. In 1995 nam moeder Linda de zaak in handen en sinds 1 mei 2015 is Sofie de derde generatie. Samen met Karl maakt ze zich op voor de feestelijkheden in september rondom het gouden jubileum.

Geen paard? Geen drempel!

‘Mensen denken vaak dat dit enkel een manege is en ervaren dat als een soort drempel maar die is er absoluut niet. Je moet hier niet bij of voor de paarden komen als je dat niet wil. Dit is meer dan een manege, dit is ook een leuk café en taverne. Je kan hier terecht voor een boeiende babbel aan de toog of voor de betere brasseriekeuken. Als het weer meezit is het heerlijk genieten op het terras, hier zijn al heel mooie vriendschappen ontstaan’, lacht Sofie.

Paarden eten ook tijdens corona

‘We proberen de prijzen ook bewust heel democratisch te houden maar het is niet makkelijk. De aankoopprijzen van drank, voedsel en vooral energie zijn enorm gestegen, het is onmogelijk om die in dezelfde verhouding aan de klanten door te rekenen’, zegt Karl. ‘Corona trof ons ook hard, bij de eerste lockdown was alles dicht, bij de tweede ging de horeca dicht en mochten we beperkt met de paarden werken. Maar tijdens die sluitingen moesten de paarden ook eten en verzorgd worden.’

Ponygewenning

‘Bij ons hoef je geen lidmaatschap te betalen, iedere leek kan hier zijn eerste stapjes te paard zetten. Reeds vanaf de leeftijd van twee tot drie jaar. Dan starten we met ponygewenning, het poetsen van de pony en een korte wandeling in het bos vlakbij. Altijd onder begeleiding, zonder uitzondering! Van zodra ze de pony ontgroeid zijn schuiven ze door naar de grote paarden. Mogelijkheden genoeg, want we beschikken momenteel over 37 dieren.’

Paardenkamp

‘Velen die ooit binnenkwamen via de ponygewenning blijven hier hun ganse jeugd. Ongeveer twee derde zijn meisjes, die komen hier vaak vanaf ’s morgens en beleven dan een superfijne dag vooraleer ze ’s avonds weer opgehaald worden door hun ouders. Tijdens de vakantie zijn er de paardenkampen, telkens voor maximaal 35 jongeren in twee groepen, 4 tot 11 en 12 tot 16. Die worden dan op hun beurt nog een keer opgesplitst volgens leeftijd en rijervaring. Maar ook hier geldt de gouden regel: altijd onder begeleiding van ervaren lesgevers.’

Leerproces

‘Paardrijden is echt een leerproces. Beginnende of occasionele ruiters rijden op één van onze paarden. We hebben ook veel volwassen ruiters wiens paard hier gestald staat, die dieren gebruiken we niet voor publieke evenementen. Echt competitief ingesteld zijn we hier zeker niet. Tweemaal per jaar houden we wel een dressuurwedstrijd maar ook die is geschikt voor alle leeftijden.’

Geen toevallige passanten

De Ruitershoeve is perfect geïntegreerd in de mooie Stekense natuur. ‘Dat is geweldig om op uitstap te gaan maar het grote nadeel is dat we hier zo goed als geen toevallige passanten hebben’, beseft Sofie. ‘Wandelaars in de winter en fietsers in de zomer, iedereen is van harte welkom. Voor de fietsers hebben we een goed uitgerust oplaadpunt. Voor de elektrische fietsen dan toch, want ons café is de thuisbasis voor twee wielerclubs: WTC Blijf Jong uit Stekene en een speciaal clubje: de Persoontjes. En die hebben allebei voor hun stalen (aluminium of carbon) ros geen oplaadpunt nodig.’

Quote:

‘Bij ons hoef je geen lidmaatschap te betalen, iedere leek kan hier zijn eerste stapjes te paard zetten.’

Karl en Sofie Noens-Pincé

Meer nieuws in deze categorie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

We gebruiken cookies om het verkeer op onze website te analyseren, en eventueel te delen met onze sociale mediapartners. View more
Cookies settings
Accepteren
Weigeren
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Wie zijn we

Ons site adres is: https://www.gazetvanstekene.be.

Comments

Als bezoekers reacties achterlaten op de site, verzamelen we de gegevens getoond in het reactieformulier, het IP-adres van de bezoeker en de browser user agent om te helpen spam te detecteren. Een geanonimiseerde string, gemaakt op basis van je e-mailadres (dit wordt ook een hash genoemd) kan worden gestuurd naar de Gravatar dienst indien je dit gebruikt. De privacybeleid pagina van de Gravatar dienst kun je hier vinden: https://automattic.com/privacy/. Nadat je reactie is goedgekeurd, is je profielfoto publiekelijk zichtbaar in de context van je reactie.

Media

Als je een geregistreerde gebruiker bent en afbeeldingen naar de site upload, moet je voorkomen dat je afbeeldingen uploadt met daarin EXIF GPS locatie gegevens. Bezoekers van de site kunnen de afbeeldingen van de site downloaden en de locatiegegevens inzien.

Cookies

Wanneer je een reactie achterlaat op onze site, kun je aangeven of je naam, je e-mailadres en site in een cookie opgeslagen mogen worden. Dit doen we voor je gemak zodat je deze gegevens niet opnieuw hoeft in te vullen voor een nieuwe reactie. Deze cookies zijn een jaar lang geldig. Indien je onze inlogpagina bezoekt, slaan we een tijdelijke cookie op om te controleren of je browser cookies accepteert. Deze cookie bevat geen persoonlijke gegevens en wordt verwijderd zodra je je browser sluit. Zodra je inlogt, zullen we enkele cookies bewaren in verband met je login informatie en schermweergave opties. Login cookies zijn 2 dagen geldig en cookies voor schermweergave opties 1 jaar. Als je "Herinner mij" selecteert, wordt je login 2 weken bewaard. Zodra je uitlogt van je account, worden login cookies verwijderd. Wanneer je een bericht wijzigt of publiceert wordt een aanvullende cookie door je browser opgeslagen. Deze cookie bevat geen persoonlijke data en heeft enkel het post ID van het artikel wat je hebt bewerkt in zich. Deze cookie is na een dag verlopen.

Ingesloten inhoud van andere sites

Berichten op deze site kunnen ingesloten inhoud bevatten (bijvoorbeeld video's, afbeeldingen, berichten, enz.). Ingesloten inhoud van andere sites gedraagt zich exact hetzelfde alsof de bezoeker deze andere site heeft bezocht. Deze sites kunnen gegevens over je verzamelen, cookies gebruiken, extra tracking van derde partijen insluiten en je interactie met deze ingesloten inhoud monitoren, inclusief het vastleggen van de interactie met ingesloten inhoud als je een account hebt en ingelogd bent op die site.

Met wie we je gegevens delen

Als je een wachtwoord reset aanvraagt, wordt je IP-adres opgenomen in de reset e-mail.

Hoelang we je gegevens bewaren

Wanneer je een reactie achterlaat dan wordt die reactie en de metadata van die reactie voor altijd bewaard. Op deze manier kunnen we vervolgreacties automatisch herkennen en goedkeuren in plaats van dat we ze moeten modereren. Voor gebruikers die zich op onze site registreren (indien aanwezig), slaan we ook de persoonlijke informatie op die ze verstrekken in hun gebruikersprofiel. Alle gebruikers kunnen op ieder moment hun persoonlijke informatie bekijken, bewerken of verwijderen (behalve dat ze hun gebruikersnaam niet kunnen wijzigen). Site beheerders kunnen deze informatie ook bekijken en bewerken.

Welke rechten je hebt over je gegevens

Als je een account hebt op deze site of je hebt reacties achter gelaten, kan je verzoeken om een exportbestand van je persoonlijke gegevens die we van je hebben, inclusief alle gegevens die je ons opgegeven hebt. Je kan ook verzoeken dat we alle persoonlijke gegevens die we van je hebben wissen. Dit bevat geen gegevens die we verplicht moeten bewaren in verband met administratieve, wettelijke of beveiligings doeleinden.

Waar je gegevens naar toe worden gezonden

Mogelijk worden reacties van bezoekers gecontroleerd via een geautomatiseerde spamdetectie service.
Save settings
Cookies settings